background preloader

Material för undervisning i nordiska språk

Material för undervisning i nordiska språk
Språkgemensamma resurser Grannspråk – lektionsförslag i danska och norska Materialet innehåller 40 lektionsförslag som alla behandlar danska eller norska. Huvuddelen av övningarna riktar sig till årskurs 4-9 men det finns även övningar för förskolan, årskurs 1-3 och gymnasieskolan. Alla övningar lämpar sig att arbeta med inom svenskämnet, flera passar också bra till ämnesintegrerade arbetspass mellan svenska och till exempel musik eller hem- och konsumentkunskap. (1-3, 4-6, 7-9, Gy) Grannspråk Undervisningsplattformen Norden i skolan En samnordisk undervisningsplattform som ger lärare och elever stöd i att arbeta med danska, norska och svenska, både i grundskolan och på gymnasiet. Undervisningsplattformen Norden i skolan Nordiska ordboken Tvärslå Tvärslå är en nordisk webbaserad ordbok utvecklad i ett samnordiskt projekt mellan nordiska universitet. Nordiska ordboken Tvärslå (KTH) Bilder på Norden Bilder på Norden (Nordiska ministerrådet) Creative Commons i skolan Bildordboken Lexin Danska Norska

http://www.skolverket.se/skolutveckling/larande/sprak/nordiska-sprak/material-1.230213

Related:  Nordiska språklinbyb

Lärobjekt om Köpenhamn - Lärobjekt om Köpenhamn Dessa två webbläromedel lämpar sig för de övre klasserna i den grundläggande utbildningen och för gymnasiets kurs 2 (MO2: Språk, kultur och identitet Läromedlen lämpar sig säkerligen även för svenskundervisningen i finska skolor, i de gymnasiekurser där temat Norden ingår. Gåtur i København Lärobjektet tränar hörförståelsen i danska. Eleven står vid Rådhuspladsen och ska därifrån med hjälp av de instruktioner han eller hon hör via Strøget ta sig till Den lille havfrue.

Skandinaviska för nybörjare De flesta som bor i Skandinavien förstår varandra över landgränserna. Svenska, norska och danska har nämligen ett gemensamt ursprung, och är så lika att vissa språkvetare ser dem som dialekter av samma språk. Den skandinaviska historien rymmer maktkamper och krig, unioner och unionsuppbrott, lillebrorskomplex och storebrorsfasoner … Men det finns många likheter mellan grannländerna, och språken bidrar till samhörigheten. Lilla Aktuellt (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng Språk I en stor del av Norden talas språk som är så nära besläktade att ett flertal av nordborna med liten ansträngning kan förstå varandra. Den här språkliga gemenskapen är det som ofta kallas nordisk grannspråksförståelse. Men det talas också språk i Norden som står utanför denna släktskap. Samtidigt används engelska allt oftare som gemensamt språk både i professionella och kulturella sammanhang. Det sätter press på grannspråksförståelsen i Norden. Den språkliga gemenskapen mellan danska, norska och svenska står också inför andra utmaningar.

Så skriver du en novell på 20 minuter Bibliotekspodden Solen Stockholms stadsbibliotek har en egen podcast där bibliotekarierna Elias Hillström, Alice Thorburn och Patrik Schylström snackar skönlitteratur utifrån olika teman. Utdrag: Det roliga avsnittet, Fantasy, Hjältar och förebilder. Bokpalt Enligt dem själva "Den perfekta bokklubben, eftersom du själv inte behöver säga ett skvatt." Utdrag: Tobias och Elma har läst en underbar bok av en 15-årig tös vid namn Maya van Wagenen, som försökte att lämna sin sociala isolering med hjälp av en vett och etikett-guide från 50-talet. Nosa på nätet - presentationsmaterial Detta är en PPT-presentation för lärare om barns och ungas medievanor. Det ingår i paketet Nosa på nätet som riktar sig till förskoleklass och lågstadium. PPT-presentationen beskriver kort hur barn använder medier i olika åldrar och vad det är bra att känna till för att kunna hjälpa barn bli mediekunniga. (Materialet fungerar bäst att ladda ned med Internet Explorer) Missa inte våra andra Nosa på nätet produkter (klicka på länkarna för att ladda ned): • en sagobok om källkritik för barnen • en lärarhandledning med fakta om barnens datoranvändning blandat med praktiska övningar och förslag på samtal, lekar och aktiviteter• diskussionsfrågor till föräldramöten • ett diplom till de barn som arbetat med Nosa på nätet Nosa på nätet - sagoboken är slut i tryckt version, finns endast för nedladdning.

Lär dig här de viktigaste orden på isländska! Här hittar du översättningar till mer än 50 viktiga ord och uttryck från isländska till svenska. Så att du är förberedd på bästa sätt inför din resa till Island! Lär dig med oss: Hur säger man Hej! eller Hej då! Lenas Språkblogg: Nordiska språk Lgr11: Övergripande mål – Kunskaper: ”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken.”

Related: