background preloader

Nordiska språk

Facebook Twitter

4. Exempel på textanalys. För att visa hur man kan analysera en skönlitterär text presenterar jag här min egen analys av Hjalmar Söderbergs novell Pälsen.

4. Exempel på textanalys

Läs novellen först, innan du läser min analys. Då blir det lättare för dig att hänga med i mina resonemang, och du kan också själv ta ställning till mina synpunkter: håller du med mig eller inte? Läs novellen här först! A) Fabeln Berättelsen handlar om doktor Henck, som råkar ut för en olycka när han är på väg hem. B) Konflikter och problem Det finns ett konkret problem i berättelsen, nämligen att doktor Hencks rock går sönder. Även de här problemen verkar lösas när han får låna pälsen av Richardt. C) Personerna Huvudpersonen är doktor Gustav Henck, som verkar vara en rätt nedstämd figur. Häradshövding John Richardt beskrivs som Hencks motsats: han är förmögen och framgångsrik. Hustrun Ellen har ganska lite utrymme i berättelsen: vi får egentligen inte reda på så mycket om henne. D) budskapet a) Berättarperspektiv Novellen berättas ur doktor Hencks perspektiv.

Strindberg

Meningar med elever » att skapa mening. Texttyper. GENRER. Genre - Flash Fiction / Micronovell / Kortprosa Lärare skriver Flash fiction för elever att härma och inspireras av.

GENRER

Genre Novell Uppgift till krönika Vi- och dom mentalitet. Texttyper cecilia jalkebo. Svenskläraren tolkar begreppen genrer respektive texttyper. De olika begreppen genrer och texttyper förekommer flitigt i skolans värld, men vad är vad?

Svenskläraren tolkar begreppen genrer respektive texttyper

Och vad ska vi använda för att benämna de olika texter eleverna ska lära sig behärska enligt Lgr11? Jag kommer försöka reda ut och tolka begreppen och varför vi ser så olika på dem. Jag kommer också lista de olika familjerna av texttyper och visa på vilka texter som hör hemma i det centrala innehållet i svenska och vilka som inte gör det genom att skriva exempel på olika texttyper efter varje familj. I slutet av denna text finns ett delat dokument samt Canvas här med de olika texttyperna likt bilden nedan om ni vill skriva ut och sätta upp i klassrummet: Varför reda ut det?

Till att börja med ska jag svara på varför det här är viktigt för mig. Vad gäller? Svaret jag kom fram till är att vi ska använda oss av begreppet texttyper i grundskolan. Litteraturvetenskap och språkvetenskap förväxlar begreppen Olika indelningar eller familjer – vilken gäller i Lgr11? Texxtyper i skolan enligt Lgr11 Ledin, Per. Trendiga svordomar - Sverige. Fan, kors i Mölndal och röva – är ute.

Trendiga svordomar - Sverige

Högt på tio i topplistan finns fula ord som apskalle, rumpetork och russinfitta. Svordomar är inte bara ett universellt språk – de lindrar även smärta och förstärker vad vi menar. Klass och vårdat språk är långt borta när hammaren träffar tummen med kraft eller när matvarorna trillar ur pappersbärkassen som blivit blöt i botten och går i sönder. Jösses! Svordomarna som tappat sin himmelska kraft. Få svenskar skulle väl i dag komma på tanken att ursäkta sig för ett hastigt undsluppet herregud eller jösses.

Jösses! Svordomarna som tappat sin himmelska kraft

Numera är det helt andra ord som kommer på tal när till exempel politiker vill förbjuda ovårdat språk i skolan. Men för bara några årtionden sedan tog skolan fortfarande allvarligt på uppgiften att förmedla innebörden av det andra av tio Guds bud: ”Du skall icke missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren skall icke låta den bliva ostraffad som missbrukar hans namn.” I love språk - samtal: Förortsslang eller Blattesvenska?

Blattesvenska, Gårdstenska, Multietniskt ungdomsspråk - eller helt enkelt Rinkebysvenska?

I love språk - samtal: Förortsslang eller Blattesvenska?

Vad ska man egentligen kalla ungdomsspråket som väcker debatt men som numera återfinns i Svenska Akademiens ordlista? Lotta Jankell samtalar med författaren Hassan Loo Sattarvandi och Ellen Bijvoet, lektor och forskare. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. SVT Öppet arkiv - Värsta språket med Fredrik Lindström. Världens språk: Globish. Trendiga svordomar - Sverige. Jösses! Svordomarna som tappat sin himmelska kraft. I love språk - samtal: Wazzup with slang? Är vi svenskar egentligen medvetna om vad vi säger när vi pratar engelska?

I love språk - samtal: Wazzup with slang?

Vi svenskar blandar gärna in engelska ord i vårt dagliga språk men vi förstår kanske inte alltid valören på det vi säger. Lotta Jankell diskuterar med rapparen Marcus Price och språkforskaren Kirsty Beers Fägersten. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. SVT Öppet arkiv - Värsta språket med Fredrik Lindström.