background preloader

Sms från Soppero: Del 1

Sms från Soppero: Del 1

David Batra 21 juni kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1 Ska han våga ta kontakt med honom? Och säga vad då? Framför allt funderar Batra på varför det blivit så viktigt för honom att 30 år senare lägga så mycket energi på att fundera över Mikaels öde. David Batra som i tonåren själv inte precis befann sig högst upp i skolgårdens näringskedja. Till slut får de kontakt och bestämmer träff. Ståuppkomiker, skådespelare, författare. Aktuell som kapten Blackadder i Svarte Orm. David Batra har varit Sommarvärd 2008. Producent: Karin af Klintberg Böcker som berör minoritetsspråken Den oändliga historien - HELA SERIEN 1 september kl 10:00 - Drama för unga Nu finns alla åtta delar ihopsatta till ett nära två timmar långt äventyr! Följ med in i Fantásien och rädda den evigt unga kejsarinnan undan det fruktansvärda Ingentinget tillsammans med Bastian, Atreyu, Lyckodraken och de andra kända karaktärerna i Michael Endes klassiska fantasy-bok, som även gjordes som film på 80-talet. En storslagen äventyrsserie med skådespelare som Jonas Karlsson, Rikard Wolff, Shima Niavarani, Kodjo Akolor, Happy Jankell, Mattias Fransson från Klungan men även sångerskan Ane Brun och podcastaren Sigge Eklund. Bastian görs av 13-åriga Leon Pålsson Sälling som senast hördes som i rollen som Birk i studio Ghiblis Ronja Rövardotter och Atreyu av 11-åriga Lilja Östervall Lyngbrant, känd från förra årets julkalender i Sveriges Radio. Manus står film- tv- och radiodramaförfattarna Pia Gradvall och Daniel Karlsson för.

Våga vara pluggis: SKAM - träna norska med ungdomsserie Den norska ungdomsserien Skam har tagit både ungdomar, recensenter och lärare i nordiska språk med storm. Först hyllades serien i Danmark och sedan några veckor tillbaka, när SVT lade upp den första säsongen på sin playkanal, har hajpen även nått oss. När du ska visa serien i klassrummet är det NRK som gäller. Där kan man titta på alla tre säsonger med norsk text. Här hittar du första avsnittet! Om eleverna tittar på serien hemma eller om man har tid att visa många avsnitt i klassrummet så öppnar sig många möjligheter.

Tove Jansson läser ur Granen | Arkivet Hemulen väcker Muminfamiljen mitt i deras vintersömn. I den främmande vintervärlden lurar den hemska julen. Hör Tove Jansson läsa sin berättelse Granen. "Mamma vakna, någonting hemskt har hänt. De kallar det jul." Med dessa ord väcker Mumintrollet sin mamma. När de sömniga trollen kravlar sig ut är mumindalen täckt av våt bomull, som Mumintrollet vet att kallas snö. Och så får de så underliga råd av Gafsor och Hemuler. Dessutom måste man göra massor av mat åt julen. När Muminfamiljen sitter i ängslig väntan på julen kommer det lilla Knyttet och önskar dem Glad jul. Via länkarna nedan kan ni höra Tove Jansson kåsera om julen och se och höra flera berättelser om Mumintrollen. Granen ingår i samlingen Det osynliga barnet (1962). Moomin Characters och Svenska Yle har gjort ett avtal så att vi kan publicera uppläsningar av Tove Jansson i sin helhet.

Tomten av Viktor Rydberg 23 december kl 02.50 - Klassikern Snön lyser vit på taken endast tomten är vaken Den gamla folktrons tomte var en tvärhand hög, gråklädd och argsint och kunde hämnas om han inte fick smör i gröten. Han hjälpte till med skörden och djuren och ingen människa kunde se honom om han inte vände luvan avig. Tomten i Viktor Rydbergs dikt från 1881 är en gränsvarelse, inte en enda gång i elva strofer tappar han humöret och det fast inte minsta lilla gröttallrik är utställd. Det sägs däremot att barnen är hans största lycka. Och alldeles snart - i den nya tiden som ska komma - ska han bli den som delar ut julklappar till dem - han vet bara inte om det än där han går mellan visthus och ladans loft och tänker på existensen och svalans återkomst. Konstnären Jenny Nyström skapade bilden av Tomten så som vi nu känner honom, i röd luva och på gott humör men tomten är också ett med moderniteten i hennes populära illustrationer.

Related: