background preloader

NIS

NIS

Nordiske Sprogpiloter - Språkpiloter Forskning pågår om skriftlig återkoppling i engelska | Fokus på engelska och moderna språk Karina Pålsson Gröndahl 1. Vad har du undersökt i din studie? Jag har undersökt vad elever på grundskolan säger att de förstår av den skriftliga återkoppling de får av lärare på sina texter i ämnet engelska och, hur de använder återkopplingen när de bearbetar sina texter. 2. Jag tror att det är många språklärare som, precis som jag, funderat kring om man ska rätta de fel som elever gör eller inte, på vilket sätt ska man rätta och om rättandet leder till en ökad språklig medvetenhet och säkerhet. 3. Skriftlig återkoppling är en form av kommunikation lärare-elev emellan och för att den ska förstås och användas behöver den vara tydlig. Ett annat resultat som framkommer i min studie är att de kommentarer som läraren riktar mot att skapa sammanhang i texterna förstås av eleverna men blir svåra för eleverna att använda, eftersom de inte vet hur de ska gå tillväga på egen hand. 4. 5. /Karina

Världens Häftigaste Nordiska språk Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk. Lgr 11 s.230 Vi har jobbat med nordiska språk i samband med att vi har jobbat med Norden i geografi. Vi lyssnade på olika språk, jämförde ord och letade likheter och skillnader. Minoritetsspråk De språk som är nationella minoritetsspråk i Sverige är finska, meänkieli, samiska, jiddissch, och romani. På språkrådets sida, som texten ovan kommer ifrån, kan man läsa mer om språken. Nordiska språk Kolla, jämför och lyssna på de nordiska språken genom att klicka på länken. När du lyssnar på Sahara och David kan du leta efter likheter och skillnader mellan språken. När vi sedan avslutade arbetet fick alla repetera de texer vi läst och lyssna igenom de olika språken igen. 1. 3. 4. 5.

Undervisningsmaterial om de nordiska språken Det finns en rad resurser på internet för personer som undervisar i de nordiska språken. Här hittar du länkar till allt ifrån vägledning i hur man ska förstå varandra i Norden till frågesporter om de nordiska språken och introduktionsvideor om språkens uppbyggnad. Vad står det i läroplanen om undervisning i de övriga nordiska språken? På webbsidan Bruk skandinavisk! finns det en sammanställning av vad läroplanerna i Norge, Sverige och Danmark säger. Webbplats för projektet Språkpiloterna. Norden i skolan är en gratis undervisningsplattform som ger lärare och elever i alla nordiska länder helt nya möjligheter för att arbeta med grannspråken (danska, norska och svenska) i både grundskolan och gymnasiet. Kulturkontakt Nord i Finland har gett ut en rad pamfletter om de nordiska språken och om att förstå varandra i Norden. Nordens språk med rötter och fötter är en saklig och levande presentation av de nordiska språken i ett historiskt perspektiv. Den norska kampanjen Bruk skandinavisk!

Pedagogiskt material | Emma Här lägger jag upp det pedagogiska material som presenteras på min blogg. Det mesta är mitt eget och mycket är fritt att använda själv, då är det länkar direkt till dokumentet i inlägget. I de fall där jag använt material från andra bloggar och hemsidor finns länkar direkt dit. Om du använder något av mitt material, skriv gärna en kommentar! Det vore oerhört roligt! Bild Snöglob Pumpatryck av äpplen Vårblommor Fjärilar av silkespapper Vinterståndare med oljekrita och vattenfärg Akvarium – en gemensam bilduppgift Lövtryck Pumpa – spåra och klippa i papper Teckna fasanfjädrar Svanfjädrar mot svart bakgrund Mosaikhjärta Vinterlandskap Blåsippor Bildstöd, tecken, material för barn i behov av extra stöd Svenskt handalfabet och veckoschema Veckoschema i färg (stort och litet) – bildstöd Veckocirkel (veckans dagar, bildstöd) Teckentavlor – kök, toalett, hall Färg Färgläggningsblad – röd, grön, blå, orange, gul, brun och grå Matematik Tiokompisar Nyckelpigememo Leksakssedlar Formdomino Snöflingememo Former – “flashcards”

Lärobjekt om Oslo - Lärobjekt om Oslo - hörförståelse i norska Vandringen i Oslo-byen Lärobjektet tränar hörförståelsen i norska. Eleven står på Karl Johans gate, huvudgatan i Oslo, och ska därifrån med hjälp av de instruktioner han eller hon hör via Aker Brygge ta sig till kungliga slottet. Eleven får information om Norges historia och om kända personer och institutioner, såsom Nobels Fredssenter, Ibsen, Nansen och kungahuset. Vandringen i Oslo-byen tar ca 40 minuter att komma igenom. Del 1 tar dig från Karl Johans gate genom centrum till stadsdelen Kvadraturen Del 2 tar vägen från Kvadraturen via Aker Brygge till Nobels Fredssenter Del 3 går från Nobels Fredssenter upp via centrum till universitetet och Stortinget Del 4 tar dig från Ibsens stamcafé Grand Café förbi Nasjonalgalleriet och slottet för att avsluta promenaden vid Ibsens hem bredvid Nationalteatret Helikopterferd rundt Oslo I detta material väljer eleven vilken sevärdhet han eller hon vill besöka och rör sig sedan på platsen med hjälp av de instruktioner som hörs.

Lärobjekt om Köpenhamn - Lärobjekt om Köpenhamn Dessa två webbläromedel lämpar sig för de övre klasserna i den grundläggande utbildningen och för gymnasiets kurs 2 (MO2: Språk, kultur och identitet Läromedlen lämpar sig säkerligen även för svenskundervisningen i finska skolor, i de gymnasiekurser där temat Norden ingår. Gåtur i København Lärobjektet tränar hörförståelsen i danska. Eleven står vid Rådhuspladsen och ska därifrån med hjälp av de instruktioner han eller hon hör via Strøget ta sig till Den lille havfrue. Gåtur i København tar ca 25 minuter att komma igenom. Kartpromenad i Köpenhamn I lärobjektet tar sig eleven fram i centrum av Köpenhamn med hjälp av en ”talande karta”.

Nordiska språk "Språk öppnar dörrar", brukar man säga. Språkkunskaper kan ge möjligheter till utbildning, arbete och kulturella upplevelser. När det gäller de nordiska språken handlar det inte i första hand om att lära sig prata norska eller danska, utan att lära sig förstå och kommunicera med personer som talar och skriver på ett annat nordiskt språk. Nordiska språk är grannspråk Nordiska språk är benämningen på de nordgermanska språken danska, svenska, norska, isländska och färöiska. Norska, danska och svenska brukar också kallas skandinaviska språk och när man talar om nordisk språkförståelse eller grannspråksförståelse handlar det oftast om förståelsen mellan dessa språk. Vi har förstås också många andra språk i Norden, till exempel grannspråken i det sammanhängande samiska språkområdet i Norge, Finland och Sverige och andra minoritetsspråk samt nordiska teckenspråk. Nordiska språk i styrdokumenten Det nordiska perspektivet syns även på kursplanenivå. Resurser för ökad förståelse

280_nordisk%20sprakpolitik.pdf

Related: