background preloader

Dialekter

Facebook Twitter

Lyssna på dialekter. I menyn kan du välja bland alla Sveriges landskap i bokstavsordning och hitta inspelningar från olika socknar och städer.

Lyssna på dialekter

Alla de ljudklipp på dialekt som vi för närvarande har utlagda på webbplatsen kan nås härifrån. En del av inspelningarna ligger direkt på varje landskapssida, medan du når andra via länkar till vår Karta. Du kan använda dig av Kartan om du förutom dialekter också är intresserad av namn och folkminnen. Kartan, som innehåller material från alla Sveriges landskap, ger en visuell överblick.

Den ger också en bredare bild genom att presentera olika typer av material från våra arkiv på ett och samma ställe. De flesta inspelningarna är gjorda under andra halvan av 1900-talet och representerar ett äldre språkbruk. Dialekter i sverige. Kahoot! Kahoot! Testa dig själv - gissar du rätt på dialekten? - Språket.

Våra svenska dialekter - SweDia 2000. Värsta språket. Dialekter för dig i skolan. Untitled. Dialekter 20 characters remaining Share Share this AnswerGarden on various social networks using the following buttons.

untitled

Embed Use this link to refer to your AnswerGarden. Embed your AnswerGarden on your website or blog (640x400): MicroGarden MicroGarden is a very compact HTML5 answer field for AnswerGarden which can be used to gather user data. More information Export No answers in this garden...this means there's nothing to export. Get the questionGet the answersGet number of answersGet complete data chunkShow QR code Hide 10 words from this AnswerGarden Statistics Created: 11th of February 2016 18:52Question: DialekterYou can submit unlimited answers, but only a single copy per answer [Classroom mode]You have answered today: Show and Scan!

Answergarden.ch/259406 Local Discoverability Please confirm your password to access the admin panel for this AnswerGarden. Administration About | Search | Support | Feedback | Terms | 2016 © Creative Heroes. I love språk: Dialekter vi älskar att hata. Jämtska. Jämtska (jamska, bestämd form) är en språkligt och geografiskt väldefinierad dialektgrupp som talas i Jämtland utom Frostviken.

Jämtska

Liksom andra genuina folkmål i Sverige har jämtskan trängts tillbaka av rikssvenskan som ursprungligen förmedlades av ämbetsmän, lärare och präster, och sedermera av radio och television. Flytt och familjebildning över gränsen har gjort att i synnerhet de östjämtska dialekterna har likheter med medelpadska och ångermanländska. Redan i slutet av 1800-talet spåddes jämtskan av Äcke Olsson, pionjären inom skriven jämtska, en dyster framtid, något som emellertid inte besannats. Jämtskans status är för närvarande oklar men omfattande arbeten har gjorts för att stärka dess ställning och bevara den som levande dialekt. Bland annat har ett flertal ordböcker givits ut, en översättning av delar ur Bibeln gjorts och jämtska förekommer ofta i sång hos lokala artister.

Namnet på målet[redigera | redigera wikitext] Fakta om dialekter april 2015. HP Burman Jamtlandstaus. Nu är ordmolnet med Gävlemål klart – se det här! Kulturredaktör Kristian Ekenberg skriver: Tack alla som har hjälpt oss med att samla in ord på Gävlemål!

Nu är ordmolnet med Gävlemål klart – se det här!

Redan när jag och en kollega gick ut på Stortorget för att göra en tv-enkät förstod jag att "Kandukammamamamma" var en het kandidat bland favorituttrycken. "Guken" är en annan favorit som flera har skickat in, det vill säga när vi drar samman orden "Gud vilken ... " Ord med riktigt breda L tillhör också favoriterna. LÄS MER: Är Gävlemål verkligen en av Sveriges fulaste dialekter? Själv fastnar jag för orden som jag inte har reflekterat över att de är dialektala. Satsningen på dialekter har pågått i alla Mittmedias förstatidningar. Efter "Mål i mun" har jag fått upp ögonen för flera bra ord och uttryck på Gävlemål att använda.

TV: Titti Schultz: "Jag känner mig som en vettigare människa när jag pratar Gävlemål" Snart är dialekterna ett knapptryck bort. Bakom projektet står Fredrik Lindström, kanske mest känd som författare, programledare och komiker.

Snart är dialekterna ett knapptryck bort

Han har tidigare skrivit böcker om svenska språket: "Världens dåligaste språk" och "Jordens smartaste ord", men nu tar han det hela ett steg längre med "Dialektboken". Bonnier Fakta planerar utgivning av boken 2017 och för att samla ihop dialekter som läsaren ska kunna lyssna på i den medföljande ljudmodulen efterlyste förlaget personer som kunde spelas in när de pratade mål från hela landet.

Sören Monvall, bördig från Kall i Åre kommun, men boende i Stockholm, var en av många som nappade på förslaget och träffade Fredrik Lindström i inspelningsstudion. – Min bror Donald Monvall såg en annons att de sökte folk som kunde prata olika dialekter, så vi gick dit tillsammans. Fredrik Lindström satt med oss i studion och sa åt oss att vi skulle prata på med varandra och så spelade de in under tiden, berättar Sören Monvall. – Jag har hus kvar i Kall och är där med jämna mellanrum. Dialekter i skolan juni 2015.