background preloader

Nordiska språk

Facebook Twitter

Undervisningsmaterial om de nordiska språken — Nordiskt samarbete. Det finns en rad resurser på internet för personer som undervisar i de nordiska språken.

Undervisningsmaterial om de nordiska språken — Nordiskt samarbete

Finska

Isländska. Norska. Danska. Ordböcker. Lokala dialekter håller på att försvinna. De lokala dialekterna håller på att försvinna.

Lokala dialekter håller på att försvinna

Begreppet kallas för ”dialektutjämning” och innebär att våra dialekter blir alltmer lika varandra. Det är ingen större risk att vi kommer låta likadant i hela landet, menar Anna Westerberg, förste forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. – De mest särpräglade, lokala dialekterna kommer att försvinna. Man brukar säga att de ”regionaliseras”, säger hon.

Hon tar som exempel en undersökning hon själv gjort i byn Norsjö i norra Västerbotten, som alltid har haft en originell dialekt. Att någon särskild dialekt skulle vara ”utrotningshotad” tror inte Anna Westerberg. – Det skulle gälla hela landet då, i så fall, säger hon. Rörligheten i samhället har gjort att människor tar mer och mer intryck av rikssvenskan i sitt uttal. Kolla, jämför och lyssna till Nordiska språk! Grannspråk. NIS. Bildetema Danska-finska-bokmål-nynorsk-svenska. Norden i Skolen er Nordens nye digitale undervisningsplatform, som skal give lærere og elever i grundskolen og gymnasiet helt nye muligheder for at arbejde med sprog og nabosprogforståelse. Nordiska språk. Nordiska museet. Svenskans historia och nordiska språk. Nyheder. Nu kan du som noget helt nyt få øregangene fyldt med nordisk sprog, mens du læser de mange spændende fortællinger, der er tilgængelige i Norden i Skolens sprogtemaer.

nyheder

Det er nemlig blevet muligt at lytte til oplæsninger af alle teksterne på originalsprogene. Når du klikker dig ind på et af temaerne, Venskab, Mangfoldighed og Løgn og Sandhed, skal du bare følge lydikonet og trykke dig ind på teksten. Øverst i højre hjørne vil du finde en afspiller, som sender så indlevende en oplæsning ud, at du får lyst til ikke bare at bruge og lytte til indspilningerne i undervisningen, men også derhjemme i lænestolen. Teksterne er alle indtalt af professionelle oplæsere. Norden i Bio - norska och danska kortfilmer för elever mellan 10 och 19 år. Här kan du se norska och danska kortfilmer för elever mellan 10 och 19 år.

Norden i Bio - norska och danska kortfilmer för elever mellan 10 och 19 år

Filmerna är mellan 5 och 14 minuter långa och kan ses utan textning, med textning på originalspråket eller på svenska. Norden i Bio är en filmsatsning från Föreningarna Nordens Förbund. Filmerna Filmerna har valts ut för att passa in i tre teman: tolerans, uppväxt och humor. Tema tolerans (15-19 år) Paranoia 14:16 min, (dansk): To mot én 09:50 min, (norsk): Se filmen Paranoia Se filmen To mot én Tema uppväxt (10-12 år, fungerar även för andra åldrar) Houdinis hund 12:46 min (norsk) Se filmen Houdinis hund Tema humor (14-19 år) Fisk 05:03 min (dansk) Hjemmekamp 09:40 min (norsk) Norska danska svenska sant p1 spraket 20141111. Hvad er Norden i Skolen? BiBBi. Norden i Skolen er Nordens nye digitale undervisningsplatform, som skal give lærere og elever i grundskolen og gymnasiet helt nye muligheder for at arbejde med sprog og nabosprogforståelse. Språk i Norden. Språk i Norden. Den här veckan ska vi titta lite närmare på språk i Norden.

Språk i Norden

Vi ska lyssna på minoritetsspråk och de Nordiska språken. Minoritetsspråk De språk som är nationella minoritetsspråk i Sverige är finska, meänkieli, samiska, jiddissch, och romani. Ibland säger man även att vi har ett sjätte minoritetsspråk och det är teckenspråk.På språkrådets sida kan man läsa mer om språken. Man kan lyssna på språken på sveriges radio. Där finns det en sida som heter Magiska skrinet. Om man letar upp Radioapan till höger på den sidan så kan man lyssna på en mening från alla de fem minoritetsspråken. Nordens språk med rötter och fötter. Undervisningsresurser — Nordisk Sprogkoordination. Nordiska språk. "Språk öppnar dörrar", brukar man säga.

Nordiska språk

Språkkunskaper kan ge möjligheter till utbildning, arbete och kulturella upplevelser. När det gäller de nordiska språken handlar det inte i första hand om att lära sig prata norska eller danska, utan att lära sig förstå och kommunicera med personer som talar och skriver på ett annat nordiskt språk. Jakten på språket. Om svenska och minoritetsspråket finska.

Jakten på språket

Många värmlänningar har finskt påbrå, eftersom finsktalande människor slog sig ned i Värmland under 1500-och 1600-talet för att arbeta inom jordbruket. Vi besöker värmländska Torsby och tar reda på varför finska blev ett av Sveriges officiella minoritetsspråk. Kung Gustav III grundade Svenska Akademien år 1786 med målsättningen att svenska skulle bli ett kulturbärande språk, precis som tyska och franska. Varför har vi idag, 230 år senare, fått en lag som ska skydda det svenska språket från att utrotas?

Dessutom tar vi reda på varför det blev just våra fem minoritetsspråk som valdes till att bli officiella år 2000. Nordic Kitchen. Välkommen till Nordiska MatordlistanTrots att de nordiska språken ibland påminner om varandra så är det inte så lätt att gissa sig till vad de olika örterna, fiskarna eller grönsakerna heter på de olika språken.

Nordic Kitchen

Med hjälp av Nordiska Matordlistan kan du hitta översättning av matord till alla de nordiska språken samt engelska. Du kan också botanisera bland spännande nordiska recept direkt här på hemsidan. Vi har gjort det enkelt för dig – det är bara att slå upp det ord du vill översätta! Har du ett recept som du vill dela med dig av? Hör av dig! Vet du att du kan även få översättningar som SMS?