background preloader

Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang?

Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang?
Hur är man källkritisk? Hur kan du få elever att träna på att välja ut trovärdiga källor? Och hur kan eleven visa att de kan använda de källor som de valt ut? Hur för man egentligen ett resonemang? För att få några svar kan du läsa detta inlägg då jag just avslutat en planering (som du hittar sist i inlägget) i området i svenska som bl a utgår från följande kunskapskrav: Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. (Svenska/Sva åk9, Lgr11) Samma kunskapskrav återfinns i en rad andra ämnen så ta gärna del av stödfraserna och arbeta om utifrån hur resonemanget ska ske i ditt ämne. Planeringen utgår från att ge eleverna stöd När jag nu fick nya sjuor var nivån på förkunskaperna väldigt ojämn då de kommer från fem olika avlämnade skolor. Jag fattar inte! Bedömningsaspekterna Dessa aspekter är de som utgör bedömningen i ett resonemang. Att ge stöd Knep för att googla bättre gjord i Canva PS!

http://lrbloggar.se/annikasjodahl/hur-kan-jag-ge-stod-i-undervisningen-for-kallkritiskt-resonemang/

Related:  Digitala verktyg för lärande och digital kompetenssaramalmkällkritik

Digitala verktyg Jag gillar att känna bokens sidor, höra tidningens prassel och rita symboler vid sidan av texten jag läser. Jag gillar också digitala verktyg som ger mig och eleverna helt andra ingångar till att läsa, samtala och skriva. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för planering, flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här).

Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen? Cut-up poesi är ett sätt att skapa dikt av ord som redan finns. Man klipper upp texter som redan är skrivna och begreppet cut-up kommer från engelskans ”klippa upp” Begreppet myntades av den dadaistiske poeten Tristan Tzara så tidigt som 1916. Många musiker och författare har sedan dess använt tekniken då de skrivit låttexter.

Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma "Det här är Selma. Hon är 90 år gammal och har i hela sitt liv arbetat och tagit hand om människor inom sjukvården." Så börjar ett inlägg som fått över 29 000 delningar på Facebook. Men bilden föreställer instagramstjärnan "Grandma Betty". Hon heter egentligen Betty Jo Simpson, eller hette, då hon gick bort i cancer 2014, något som det skrevs om världen över. Enligt det svenska inlägget föreställer bilden av Betty en kvinna som ska heta Selma, som är 90 år gammal och som levt ett gott och självuppoffrande liv. Marteus: Eleverna måste sluta lata sig Svenska elever tror i hög grad att talang och bra lärare avgör om de lyckas. Men egen ansträngning spelar stor roll. Varför är engelska det ämne där svenska elever är bäst, enligt nationella proven? Ignorerar de föräldrarnas desperata rop på fredagsmys för att i lönndom nöta engelska glosor? Är engelsk grammatik den lektyr våra barn släpar med sig till stranden om somrarna? Förmodligen inte.

Skriv ut dina egna post it och notislappar Jag såg ett så fiffigt tips på en amerikansk undervisningsblogg och kunde inte låta bli att kopiera. Kopiera i dubbel bemärkelse för det här tipset handlade om att kopiera på notislappar. Jag började med att bara översätta några av lapparna. Vartefter att jag gjorde det så kom jag på flera egna och kombinerade dem bland annat med tips om rollfördelning vid grupparbete från kooperativt lärande.

Språkprov enligt Lgr11 - vad bedömer vi och hur? - Mia Smith Bedömning är ett hett ämne i svensk skola, men ändå dyker det regelbundet upp exempel på bedömning av saker som inte är kopplat till kursplanen. I det här inlägget vill jag visa hur jag lägger upp min bedömning i moderna språk och engelska på högstadiet. Utgångspunkten för både undervisning och bedömning är kursplanerna och kommentarmaterialet därtill. Alla mina referenser i det här inlägget är kopplade till dessa texter. I båda kommentarmaterialen förtydligas grundsynen på vår undervisning. “Kursplanen i engelska har fortfarande en funktionell och kommunikativ grundsyn på språklärande.” Källkritik - en utmaning - Barn, unga och medier Det är här källkritiken kommer in. Källkritik handlar om att förstå att texter och bilder har en avsändare och ett syfte – även om detta inte redovisas öppet. Källkritik kan formuleras i en fråga: ”Av vem och varför?”. Före internets genombrott mötte vi den mesta informationen genom etablerade massmedier. Avsändaren var tydlig och det fanns en ansvarig utgivare. Idag kan nästan vem som helst publicera text och bild offentligt, utan att ha ett mediehus bakom sig.

Brevet till mig själv Sammanfattning Eleverna skriver ett brev till sig själva som de sedan får öppna en tid senare. Roligast blir det om eleverna glömmer bort vad de har skrivit. Så här gjorde jag Läs ett brev högt för klassen så att eleverna får en bild av hur ett brev kan se ut och vad det kan innehålla. Jag betonade det personliga tilltalet och de personliga berättelserna.

Related: