background preloader

Viralgranskaren

En lapp som klistrats upp vid kommunhuset och en skola i Knivsta har under de senaste dagarna lett till upprördhet på sociala medier. På Twitter skrev KDU-ordföranden Sara Skyttedal om lappen som en typ av " opinionsbildning att bekämpa", i en tweet som fått nästan 300 retweets . "De otrognas dagar är räknade, vi, de rättrogna har kommit till Knivstad [sic]", stod det på lappen, som var prydd av en IS-flagga. Lappen har uppmärksammats av den främlingsfientliga bloggen Fria Tider, och...

http://www.metro.se/nyheter/viralgranskaren/

Related:  Källkritik

En lektion i källkritik – att granska Wikipedia Du ska förstå hur Wikipedia fungerar och använda källkritiska perspektiv på Wikipedias projekt. Du får pröva en källkritisk metod.Du kan även gå kursen som en del av kursen Nio lektioner i källkritik Ha kunskaper om hur du värderar och använder källor. I webbkursen finns lektionsprov. Oxfordsystemet (källhänvisningar) Källhänvisning är en hänvisning till en källa i den löpande texten. I Oxfordsystemet - kallas också (fot-)notsystemet - består källhänvisningen i den löpande texten normalt av en upphöjd siffra efter meningen (kallas not) och en fotnot längst ner på sidan i form av en siffra som följs av förklarande text eller en källhänvisning. Tre varianter av Oxfordsystemet Om du skriver fullständig bibliografisk information i fotnoten om källan (se exempel 1 nedan) är det ibland inte nödvändigt att skriva en referenslista på slutet. Hör med din handledare/lärare vad som gäller för dig! Om källförteckning ska inkluderas samlas alla referenser i alfabetisk ordning i en referenslista längst bak i dokumentet, men före eventuella bilagor.

Appar för studenter med till exempel adhd som behöver hjälp med koncentrationen 1. Simplynoise: Generar så kallat vitt brus, ett ljud som liknar det som en tv gör när den står på under “myrornas krig”. Forskning visar att för många hjälper den här typen av ljud till att öka koncentrationsförmågan. Använd Simplynoise tillsammans med hörlurar för att stänga ute andra ljud i din omgivning. Pröva att göra en uppgift som kräver koncentration. Sätt igång bruset via telefon eller dator.

Årskurs 4-6 - Media Smart Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler. I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. Varje lektion är fristående och du kan arbeta med dem i den ordning som passar er bäst.

Skriva referenser - lnu.se Upphovsrätten regleras i Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (SFS 1960:729) och brukar förkortas URL. Vad är skyddat och hur länge? Skydd ges åt både litterära och konstnärliga verk. Litterära verk innefattar skönlitteratur och beskrivande framställningar som facklitteratur, vetenskapliga skrifter, föredrag och datorprogram. En lektion i källkritik – att granska spam Du ska förstå vad spam är. Du får enkla tips och en presentation av vad du bör titta på när du får mejl från avsändare som du inte känner.Du kan även gå kursen som en del av kursen Nio lektioner i källkritik Ha kunskaper om hur du värderar och granskar källor. I webbkursen finns lektionsprov. Du har möjlighet att göra dem tills du får godkänt. (Det finns ingen tidsbegränsning).

Oxfordsystemet (källförteckning) Nedan följer en exempelsamling på hur man skriver referenser för olika typer av material enligt Oxford. Exempelsamlingen bygger i huvudsak på de rekommendationer som ges i The Chicago Manual of style. The essential guide for writers, editors, and publishers. 15 uppl. Chicago: University of Chicago Press, 2003. Inkludering utan att specialanpassa för enskilda elever: Minska mängden intryck, öka strukturen och minska stressen i klassrummet.Liten insats, stor skillnad Diskussionen poppar upp hela tiden, om hur vi tidigt ska hitta eleverna i behov av särskilt stöd. Det är en fin tanke, men kanske en tankevurpa. Tidiga insatser. Jättebra. Men varför inte ta det ett steg till. Ska vi utgå från att särskilt stöd behövs till så många?

Mediekompass för lärare Fler lektionstips >> Lärares egna lektionstips >> NutidskryssGRATISKOPIERINGS-UNDERLAGNutidskryss MediecenterDiskutera medier - boka besök på ett mediecenterHitta ett mediecenter Mediekompass hjälper lärare att använda medier i undervisningen. Bakom Mediekompass står flera stora svenska mediehus och TU (Tidningsutgivarna), en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle. Vi använder cookies på sajten. Är det viktigt vad som är sant? Rätt ofta sprids kopierade budskap med tveksamma källor på sociala medier. Det här är ett som cirkulerat den senaste tiden: Med anledning av nyheten att en skola förbjuder ett barn med autism att delta i skolresor känner jag ett behov av att skriva det här. Det finns pojkar och flickor som ingen bjuder in till födelsedagar till exempel.

Tillägget AppWriter: Utmärkt talsyntes till Google Chrome Det är många skolor som köper in Chromebooks till sina elever. Detta är en billig dator som bygger på att eleverna jobbar i det s.k. "molnet". Digital verktygslåda Del 3 Källkritik – NODSTRÖM EDUCATION Här hittar ni ett lite längre undervisningstips och en sammanställning av olika resurser för hur lärare och elever kan utveckla sin källkritiska förmåga och digitala kompetens i undervisningen. Tipset kommer att följas upp med en sammanställning av olika Creative Commons-licenser. Koppling till läroplanen ”Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ.”

Related:  fridaspearlsKällkritik