background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Upphovsrättsskolan. Så avslöjar du nätets lögner. Källkritik, historiebruk & rasism. Är det sant?: Källkritik. 175976 1 102408 Mediatiden. Selma Lagerlöf. Syfte;Alla elever i klassen har fått till uppgift att skriva ett författar-porträtt i svenskan.

Selma Lagerlöf

Jag valde Selma Lagerlöf. Det jag kände till om henne sedan innan var att hon blev den första kvinnliga författarinnan som fick nobelpriset. Mitt syfte med detta arbete är att ge dig, läsaren, information om Selmas liv och hennes författarskap. Inledning;Selma Lagerlöf är vår mest kända författarinna i Sverige, bortsätt från Astrid Lindgren som är mer känd och populär. Selmas Uppväxt;Den 20 november 1858 föddes en liten flicka på gården Mårbacka i Värmland. Vid 3,5 års ålder blev Selma lam. Vid 10 års ålder läste Selma genom hela bibeln. Vid 14 års ålder tillbringade Selma en tid i Stockholm för att kunna gå igen, och den tid hon fått tillbringa där hjälpte henne, tillslut så försvann hennes förlamning. Breven avslöjar hennes liv. I ett tidigt brev till väninnan Sophie Elkan skriver Selma Lagerlöf om sin litterära förmåga: ”Den är en enda, lång variation över ordet vilja.

Breven avslöjar hennes liv

Det är verkligen som om ingenting vore mig medfött, utan som om jag skapat min begåvning själv genom att önska fram den. Ja, ärelystnaden är mig nog medfödd och rimmarförmågan, men så knappast något mer. Selma Lagerlöf-sällskapet. "Selma" går i repris – trots hårda kritiken. I dramaserien "Selma", som visas på SVT i kväll, skildras författarinnan Selma Lagerlöfs kärleksliv som homosexuell.

"Selma" går i repris – trots hårda kritiken

När den visades första gången 2008 kom stark kritik, både från kulturpersonligheter och från Selma Lagerlöfs familj - ändå visas den igen utan ändringar. – Det är ett kvalitetsdrama och det var åtta år sedan den gick så vi tyckte att det var läge, säger Susanna Balsvik, planeringschef på SVT. I kväll 18:30 visar SVT dramaserien "Selma", som skildrar författaren Selma Lagerlöfs liv. Serien är en repris från 2008 som när den då sändes väckte starka reaktioner. I huvudrollen syns Helena Bergström. Kritiker menade då att serien var för mycket fokuserad på hennes kärleksliv som homosexuell och för lite på hennes författarskap. Selma Lagerlöfs familj fortsatt kritik till dramaserien. En dramatisering av författarinnan Selma Lagerlöfs liv visas på SVT i kväll.

Selma Lagerlöfs familj fortsatt kritik till dramaserien

Stort utrymme ges här åt hennes liv som homosexuell. När den visades första gången 2008 kom stark kritik från Selma Lagerlöfs familj som menade att den innehöll felaktigheter - ända går den i repris. – Jag tycker att det är tråkigt att den visas igen. Jag tycker inte om det. Den ger en felaktig bild och den är också väldigt tidstypisk, säger Elisabeth Lagerlöf, brorsbarnbarn till författarinnan. Lärportalen. Fejknyhet om vilka som skändat en kyrka i Kristianstad spreds via Makedonien till USA. Att gå upp redan före gryningen är en ovana han försöker bli av med.

Fejknyhet om vilka som skändat en kyrka i Kristianstad spreds via Makedonien till USA

Men är man vaken så är man. Så medan solen börjar glittra i den gemensamma poolen i bostadsområdet The Brittany i Florida, greppar den tidigare datorreparatören Michael sin rullator och går ut till vardagsrummet. Han häller upp lite kaffe och börjar gå igenom flödet. CNN litar han inte på, inte CBS eller NBC heller för den delen. Men på Facebook finns några av hans favoritkällor. Den handlar om en kyrka på andra sidan Atlanten. Den tidigare datorreparatören Michael. ”Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad i Sverige omfamnade en grupp muslimska asylsökande och chockades när islamisterna utnyttjade deras generositet på de sjukaste sätt”, står det.

Historien blir populär: snart har den delats på Facebooksidor med över 10 miljoner följare. När jag ringer Michael minns han fortfarande hur rasande han blev. – Man skändar inte Guds hus, säger han. Läs mer: Svenska annonspengar går till fejksajterna Både ettan och tvåan. Onani. Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang? Hur är man källkritisk?

Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang?

Hur kan du få elever att träna på att välja ut trovärdiga källor? Och hur kan eleven visa att de kan använda de källor som de valt ut? Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma. "Det här är Selma.

Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma

Hon är 90 år gammal och har i hela sitt liv arbetat och tagit hand om människor inom sjukvården. " Så börjar ett inlägg som fått över 29 000 delningar på Facebook. Men bilden föreställer instagramstjärnan "Grandma Betty". Hon heter egentligen Betty Jo Simpson, eller hette, då hon gick bort i cancer 2014, något som det skrevs om världen över. Enligt det svenska inlägget föreställer bilden av Betty en kvinna som ska heta Selma, som är 90 år gammal och som levt ett gott och självuppoffrande liv. Personen bakom inlägget skriver bland annat: "Är det så här människor ska behandlas, efter att dom varit med och byggt upp vårat land?? " Källkritik - en utmaning - Barn, unga och medier. Det är här källkritiken kommer in.

Källkritik - en utmaning - Barn, unga och medier

Källkritik handlar om att förstå att texter och bilder har en avsändare och ett syfte – även om detta inte redovisas öppet. Källkritik kan formuleras i en fråga: ”Av vem och varför?”. Före internets genombrott mötte vi den mesta informationen genom etablerade massmedier. Avsändaren var tydlig och det fanns en ansvarig utgivare. Idag kan nästan vem som helst publicera text och bild offentligt, utan att ha ett mediehus bakom sig. Det finns många sajter som på ytan ser seriösa och trovärdiga ut, men som förmedlar falsk eller hårt vinklad information. Vem står bakom informationen? Det är många som försöker påverka massmedierna för att nå ut med sitt budskap. Idag finns cirka 17 300 medlemmar i journalistförbundet i Sverige. Juridik - vad gäller online? - Barn, unga och medier. HUR man k%C3%A4llh%C3%A4nvisar 1. Kolla källan. Blog Archive » ”Källkritik – att hitta korrekt information på Internet”

Temapaket: Källkritik. Temapaket Samhällskunskap(HI, SV, BD)Skolår 4-9, gymnasiet Temapaketet lär dig grunderna i källkritik.

Temapaket: Källkritik

Om att vara källkritisk. Det är inte alltid självklart att vara källkritisk när man tittar på tv, det är mer naturligt att vara uppmärksam när man läser tidningar och surfar på internet.

Om att vara källkritisk

Andreas Widholm är expert på källkritik och i Är det sant? Analyserar han ett påhittat nyhetsinslag för att belysa problematiken med nyheter och olika källor. <h3>Videospelaren kräver att JavaScript är aktiverat. </h3><p>Var god aktivera JavaScript i inställningarna för din webbläsare. </p> Spela hela programmet.