background preloader

Källkritik - exempel webbsidor

Källkritik - exempel webbsidor
Här hittar du exempel på webbsidor, till exempel fejksidor eller fejkade bloggar, källkritiska experiment och annat som kan användas i skolans diskussioner om källkritik! Lämpliga frågor att ställa till materialet hittar du i Kolla källans lathund. Se också Källkritik - filmer, IKT-sidas länklista sammanställd av Tove Andersson och Metros Viralgranskaren. Riktigtsant.seElever i sexan på Årstaskolan i Stockholm får träna källkritik genom attskapa hemsidor med påhittad fakta, men skrivet och paketerat på ett så trovärdigt sätt som möjligt, så att folk ska tro på det. Luriga webbsidor / fejkade webbsidor och fejkbloggar (mockbloggar) och källkritiska experiment Samlingar av luriga webbsidor och mediaskrönor Viralgran Snopes. Fake websites or spoof websites. Webbsidor att jämföra - avsändare?

Nu lanserar Metro Lilla Viralgranskaren för skolelever | Metro – Vi ville bidra med nåt konkret för den lärare som hela tiden hör att det är så viktigt att eleverna får lära sig källkritik i skolan, men som kanske inte riktigt vet i vilken ände man ska börja, säger Viralgranskarens redaktör Åsa Larsson. – Och för den lärare som är lite osäker på hur man egentligen gör när man viralgranskar så finns ett helt kapitel om det. Viralgranskaren och Nätsmarta har gjort en film som baseras på en satirisk artikel i tidningen Svensk jakt. Filmen heter “Hajen som blev viral” och kan vara en start för samtal med också ganska unga elever om vikten av att vara källkritisk. LADDA NER: Här hittar du skolmaterialet! För de lite yngre barnen finns även en skolplansch som Viralgranskaren och Nätsmarta tagit fram ihop med Bamse. – Bamse har ju redan gjort en utmärkt tidning om källkritik som släpptes i februari. LÄS MER: Så här följer du Källkritikens dag med din skola – I stället för förbud är det bättre att lära eleverna ett ansvarsfullt förhållningssätt.

Historiepratarna | En podcast om människans historia. Berättad av och för elever! Källkritik för år 4-5 - Prezi Vättern Människorna har alltid tyckt, att det varit något mystiskt över Vättern. Man har bland annat undrat mycket över hur den ovanligt djupa sjön har uppkommit, och varför den har fått namnet Vättern. Därför har det uppstått många sagor och sägner om denna sjö. Det var en gång för länge sedan en gammal jätte, som höll på att plöja, berättas det. Han började uppe i Närke, och så plöjde han upp en djup och bred fåra ända ner till smålandskanten. När han hunnit dit, blev han missnöjd med plöjningen, och i förargelsen grep han plogtiltan och kastade ut den i Östersjön. En annan saga berättar, att förr i världen fanns det en stor och vacker dal, där nu Vättern ligger. Efter en tid hemförde Vise en skön prinsessa som sin gemål och byggde sig ett eget slott. Men drottningen hade en god vän, en kringvandrande sångare, som hette Atle. Vättern i verkligheten Tänk dig, att du kliver in i en helikopter på hjässan av Omberg! Vi låter helikoptern sätta fart och styra söderut längs Vätterns östra strand.

Upplägg källkritik med länkar ~ Skolbibliotek Växjö Rebecca på Högstorpskolan och Fagrabäckskolan berättade om hur hon arbetar med informationskompetens för åk 6-7. Hon började med en inventering av klassens informationskompetens genom övningen "Sätt fingret på klassens källkunskap" från Det är bara att googla. Hon fortsatte sedan med två olika presentationer som hon fått från föräldralediga skolbibliotekarien Emma, men som sedan byggts vidare på och anpassats. I årskurs 6 använde Rebecca en Powerpoint och i årskurs 7 en Prezi. Efter det fick eleverna applicera kunskaperna från genomgången i en uppgift som byggde på Mediekompass "Vad i medierna kan man lita på?" Ett tips som framkom var också att använda Metros Viralgranskaren för att få färska uppslag kring arbete med källkritik.

Faktoider Källkritik | MIK-rummet Den stora utmaningen idag är inte att hitta information, utan hitta information som är korrekt. Det är här källkritiken kommer in. Att vara källkritisk är ett förhållningssätt, att tänka kritiskt och att våga fråga ”av vem och varför?”. Innan internet spreds större delen av den information vi mötte via etablerade medier med en tydlig avsändare och en ansvarig utgivare. Av vem och varför? Idag är det många som försöker påverka medierna för att nå ut med sitt budskap. Vi måste fundera på vem det egentligen är som står bakom informationen – även om den kommer från någon som verkar trovärdig. Förstahandskällor De flesta seriösa nyhetsförmedlare redovisar sina källor, alltså varifrån de fått sina uppgifter. Flera oberoende källor behövs för att bekräfta en nyhet Men även en förstahandskälla kan som sagt ljuga. Man ska vara vaksam på uppgifter där källan inte redovisas eller som endast har en källa. Källkritik på nätet På internet kan vem som helst publicera i princip vad som helst. Vem? Tips!

Lektionsresurser för källkritisk granskning Den virala nyhetsspridningen innebär en ökad risk för att felaktig eller förvanskad information snabbt sprids i samhället. Detta är problem som vi alla måste hantera och det växer därför fram tjänster som hjälper oss att ta tag i detta. En del material är särskilt riktat till skolan och avsett att användas i undervisningen. Det finns flera webbplatser på nätet som avslöjar vandringssägner, myter, felaktigheter och rykten som presenteras och sprids som nyheter. Viralgranskaren är en mediekritisk satsning från Metro som drog igång tidigt i våras. Webbstjärnans grundkurs i källkritiskt tänkande är en utmärkt startpunkt för både elever och lärare. Hos Skolverket finns Kolla källans lathund i källkritik på Internet, som genom konkreta exempel visar vad som är viktigt att tänka på när man söker och värderar information på Internet. På Utbildningsradions webbplats finns en hel del material om källkritik, bland annat programserien Är det sant?

Metodmaterial - No Hate Speech Movement : No Hate Speech Movement Fler som jobbar mot samma mål ger större effekt. Ett förslag är att du, inför att ni ska arbeta med materialet No hate i skolan, mejlar ut foldern Hat och kränkningar på internet, en vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn (här kan du se den) till dina elevers föräldrar eller tipsar dem om www.nohate.se/foraldrar. I foldern och på webbsidan finns råd, stöd och tips till föräldrar om hur de kan tala med sina barn om barnens digitala liv. Du kan även sätta upp vår affisch (här kan du se den) på platser där ni delger föräldrar information. På detta sätt kan de samtal som ni haft i skolan leva vidare i hemmen och tillsammans få större effekt. Foldern finns även för nedladdning eller utskrift på engelska, arabiska och somaliska.

Googleskola | Skolbiblioteksbloggen I Google Scholar kan du söka efter vetenskaplig litteratur från världens alla hörn. Här hittar du avhandlingar, böcker, artiklar och mycket mer från akademiska förlag, yrkessamfund, preprintarkiv, universitet och andra akademiska organisationer. Mycket finns i fulltext men vissa artiklar kan du bara se abstract på, då måste du gå vidare för att få tillgång till artikeln eller boken. För att söka går du till scholar.google.seSök som i Googles vanliga enkla sökning. Pil 1: Citerat av XX. Pil 2: Relaterade artiklar Trycker du här får du en ny sökning med andra artiklar som liknar denna artikel. Pil 3: Citera Under citera får du en färdigskriven källhänvisning till artikeln. Pil 4: Spara Klickar du på spara kan du skapa ditt eget Google Scholar-bibliotek och spara alla intressanta artiklar som en länklista där. Pil 5: Alla X versionerna Finns dokumentet publicerat på fler ställen eller i flera versioner så kan du se alla versionerna här. Bevaka artiklar Linda & Emma

Related: