background preloader

Digitala verktyg för lärande och digital kompetens

Facebook Twitter

20 interactive PowerPoint activities to add awesome to classes - Ditch That T... - 09/28/17. Fake It To Make It. Skapa bättre lektioner snabbare. Chattdiskussion i Meetingwords – Patricia Diaz. MeetingWords är ett verktyg som har varit återkommande i min undervisning under många år.

Chattdiskussion i Meetingwords – Patricia Diaz

Vi har framför allt använt det när eleverna har fått diskutera i smågrupper – men då skrivandes istället för pratandes i form av chattdiskussioner! Istället för att prata i smågrupper får eleverna chatta i smågrupper (om ca 4–5 personer). Grundtanken med Meetingwords är att alla med länken till dokumentet gemensamt kan skriva tillsammans i samma dokument i realtid utan att behöva logga in. Precis som tex ett Google-dokument men med ett par extrafunktioner! Unik länk Genom att klicka på ”Crete public pad” på meetingwords.com skapas ett textdokument (en så kallad pad) med en unik länk.

Färgöverstrykning Eleverna skriver in sina namn uppe till höger och all text som de skriver i dokumentet dyker upp överstruket av den färg som kopplats ihop med deras namn. Timeslider En annan favoritfunktion är det som kallas Timeslider (finns högst upp i högra hörnet). Skriftliga uppgifter och prov - kan vi göra på nåt annat sätt nu? Sociala media svämmar över med frågor om hur vi ska bedöma eleverna nu när vissa skolor har stängt och vi förbereder för eventuell stängning av grundskolan.

Skriftliga uppgifter och prov - kan vi göra på nåt annat sätt nu?

För det första menar jag att vi ska tagga ner och tänka undervisning och att det viktigaste är att eleverna ska lära sig något. Sen är bedömning naturligtvis viktigt men det är inget att stressa upp sig över just nu. Det är inte särskilt rättssäkert att bedöma något som eleven har gjort hemma så släpp bedömningsstressen. Mina bästa tips – skärminspelning – Fröken Jingfors. Jag har sammanställt tips på sådant man kan tänka på när man gör en skärminspelning så att man snabbare kommer igång och slipper göra misstag som lätt kan undvikas.

Mina bästa tips – skärminspelning – Fröken Jingfors

Jag går inte in på generella didaktiska och pedagogiska frågor som handlar om hur man planerar en genomgång eller hur man gör den bästa powerpointen. Fokus ligger på hur man gör en bra genomgång till en bra film. Förberedelser Testa ljudet på den mikrofon du använder. Dålig ljudkvalité kan ta fokus från det du säger. Understand what you read. SpråklIKT - Pedagog Göteborg. I Göteborg, där vi har Google Classroom känns det som vi har goda förutsättningar för att klara av att smidigt hantera lärandet på distans genom att skjuta ut uppgifter, länka material för att skapa skriftlig interaktion.

SpråklIKT - Pedagog Göteborg

Google erbjuder sin hjälp och en lösning för att hjälpa skolor att hålla för att hålla kontakten: G-suite: helping businesses and schools stay connected in response to coronavirus . När man inte kan ses fysiskt och ändå vill förklara något och rigga för muntlig interaktion så kan ett sätt att mötas och nå ut till eleverna vara att bjuda in till online-lektioner via Google Meet. Det går även att spela in utbildningsmaterial och göra det tillgängligt för eleverna. Klicka här för att komma till startsidan för Google MeetKlicka på Starta ett nytt möte – Starta mötet.Då får du fram en möteslänk som du kan kopiera och dela vidare till dina elever .Mötet/lektionen kan börja!

Dynamic PE ASAP In-Home Lesson Plans – Gopher PE Blog. 8 YouTube Tools to Help Learn English. It always amazes me that despite being the world’s largest video library, YouTube is still blocked or banned in many educational institutions.

8 YouTube Tools to Help Learn English

As a resource for learning about almost anything, but particularly for language learning it is an incredibly valuable tool and a tool that many third party companies have started to build on and exploit to make its use easier and more engaging. Distans? Vad ska jag tänka på då? · Mia Smith. Fjärrundervisning eller distansundervisning?

Distans? Vad ska jag tänka på då? · Mia Smith

Innan vi går in på det praktiska vill jag klargöra begreppen. Fjärrundervisning sker i realtid, med läraren och eleven på olika platser, sammanlänkade digitalt. Det har tills nyligen endast varit tillåtet för moderna språk, modersmål, samiska och studiehandledning, och enbart om arbetsgivaren inte har lyckats rekrytera behörig personal. På grund av lärarbristen i Sverige har detta blivit en nödvändighet, vilket märkts tydligt bland språklärare i glesbygdsområden. Det finns en plan att utöka fjärrundersningen. I verktygslådan: Google Formulär. Självrättande uppgifter och tester Vill du göra självrättande uppgifter och/eller tester som du delar med eleverna via en länk så att eleverna enkelt kan göra uppgiften/testet på sina egna mobiler medan du får alla svar/resultat automatiskt och prydligt levererade till ett Excelark?

I verktygslådan: Google Formulär

Inga konton eller inloggningar krävs för eleverna - det enda de behöver för att göra en uppgift i Google Formulär är antingen en klickbar länk eller en qr-kod (läs om qr-koder här). Google Formulär Mitt tips är att använda verktyget Formulär i Google Drive. Alla har tillgång till Googles verktyg via webben, så även du oavsett vad skolan har för plattformar. Det enda du behöver är ett Google-konto, dvs ett gmail, vilket de allra flesta av oss har idag. Aktuellt - skolahemma.se. Distance learning solutions. The list of educational applications, platforms and resources below aim to help parents, teachers, schools and school administrators facilitate student learning and provide social care and interaction during periods of school closure.

Distance learning solutions

Most of the solutions curated are free and many cater to multiple languages. While these solutions do not carry UNESCO’s explicit endorsement, they tend to have a wide reach, a strong user-base and evidence of impact. They are categorized based on distance learning needs, but most of them offer functionalities across multiple categories. Skärminspelning med Screencast-O-Matic – Steg för steg – Fröken Jingfors. Med ett skärminspelningsverktyg kan du spela in en genomgång, feedback eller en instruktion till dina elever.

Skärminspelning med Screencast-O-Matic – Steg för steg – Fröken Jingfors

Du skapar en film av det som händer på din skärm och du kan spela in din röst och till och med få en liten ruta i ena hörnet där man även kan se dig via webbkameran om du vill det. Graphic_organizers_document_all. 10 digitala tips! · Lärarnas Riksförbund. Lektioner i digital kompetens för högstadiet. Öka aktiviteten med spelifierat lärande! Gimkit! - Camilla Askebäck Diaz. Spelifiering är något som jag försöker få in i min undervisning eftersom jag vet hur elevernas aktivitet ofta triggas av det sättet att arbeta.

Öka aktiviteten med spelifierat lärande! Gimkit! - Camilla Askebäck Diaz

Även vi vuxna triggas av detta, jag menar, hur många av oss vuxna samlar inte poäng på olika ställen? MIK för mig - digital utbildning. Jag hämtar en bild från Google - om informationssökning och källkritik i unde... Just nu arbetar mina elever i åk 1 på gymnasiet med språksociologi. Vi har pratat om vad språksociologi är för något och jag har haft en traditionell genomgång. Vi har lyssnat på Robert Gustafsson när han talar dialekt. Vi har läst novellen Elixir och sett filmen med samma namn. Idag var det dags att starta upp en fördjupning. Eleverna ska två och två fördjupa sig i ett område inom språksociologi. Instruktionsfilm kring SEESAW. Instruktionsfilm kring nyheterna i Google Classroom - 18.

Feedback med Google formulär och Flubaroo. Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb - Sara Bruun. Jag hoppas att du har övergett webbläsaren (det du klickar på när du öppnar internet) Internet Explorer och nu använder en modernare webbläsare. Tyvärr envisas de flesta IT-avdelningar med att Internet Explorer är det som ska vara förinstallerat. 6 new ways to play a Quizlet Live game. Copy Comments to Google Classroom Docs and Slides. Several months ago I shared a blog post about "How to Force a Docs Copy WITH Pre-Loaded Comments to Help your Students".

The post explained a URL trick you can use to not only make a copy of a document, but to also copy any comments you have made in the Doc. VideoNot.es: The easiest way to take notes synchronized with videos! Många fördelar med att låta elever göra film. – Fröken Jingfors. När mina elever ska skapa en film så kan syftet vara att de ska beskriva något så utförligt de kan, värdera en teori, jämföra olika religioner, ta ställning i en fråga eller diskutera ett ämne. Alla dessa förmågor har jag i mina kursers kunskapskrav. Hur väl eleven har fått till ljudet, om de har snygga övergångar eller bakgrundsljud har ingenting med min bedömning att göra. Att elever ska få utveckla sin digitala kompets genom att göra film kan det vara ett mål i sig men det får aldrig vara det viktigaste målet. Som alltid när man jobbar med digitala verktyg i undervisningen så måste man ha en pedagogisk tanke med varför man gör det.

Viralgranskarens varningslista. Metro Viralgranskaren är ett initiativ från Metro som sedan 2014 granskat påståenden som sprids på sociala medier för att reda ut om dessa är falska eller sanna. Detta är Viralgranskarens varningslista där vi varnar för webbplatser som sprider eller tidigare spridit falska uppgifter, med motiveringar till varför just dessa sajter finns på listan. Har du hittat en ny fejk- eller satirsajt som verkar tas på allvar? Tipsa oss med formuläret längst ned. Om du undrar över en sajt kan du söka i listan – använd cmd+F på Mac och ctrl+F på PC. Digitala lektioner – IIS Digitala lektioner är ett material för lärare som du... Create communicative EFL worksheets to use with students of all levels.

Tools - Gapfill generator. Gap Fill Generator. Textivate. Story - Write a Story, Press Play. #1 Jeopardy Classroom Review Game. Flippity.net: Easily Turn Google Spreadsheets into Flashcards and Other Cool ...

Start building a jeopardy template. Digitala lektioner i skolan - Pedagog Örebro. Digitalt lärande. Engaging Students Google Resources. IT och Kvalitet Göteborgs Stad Utbildning. rIKTigt vIKTigt. How to create an assignment. Peergrade - Better feedback for your students. Peergrade. Digitala verktyg stärker undervisningen. I min undervisning använder jag många digitala verktyg för att förbättra och effektivisera redan fungerande pedagogiska metoder och arbetsformer. De flesta moment jag har i min undervisning kan stödjas av digitala verktyg som motiverar, intresserar och utmanar eleverna. Genom att använda digitala inslag som en naturlig del i undervisningen kan jag förbättra förutsättningarna för att lyckas med ett formativt arbete.

Efter utvärderingar och diskussioner har jag tillsammans med eleverna kommit fram till att de blir betydligt mer motiverade, engagerade och intresserade när digitala inslag är med i undervisningen. Jag är övertygad om att informations- och kommunikationsteknologi, IKT, har stor potential för bättre lärande, men det räcker inte med att tekniken utvecklas. Pedagogiken och hur man integrerar tekniken i undervisningen är det avgörande för att stärka undervisningen och få önskad effekt på lärandet. 10 ways icons from The Noun Project can impact learning. Icons can help students construct understanding and remember new ideas. Noun Project - Icons for Everything. DocStickers: A Docs + Keep Integration for Old School feedback. Today, I'm excited to tell you about DocStickers! If you can give me 90 seconds of your time, this video is worth a watch! Create Netflix-style learning with screencasts.

Netflix gives us video at our fingertips. What if we created video in class as much as we watch it on Netflix? Here’s how. Videoåterkoppling i Google Chrome. Lärportalen. RubiStar Home. Fem favoritverktyg för ökad elevaktivitet! – Patricia Diaz. Förra veckans vabbande ställde ju till det lite (men eleverna hade faktiskt arbetat på bra med de uppgifter jag lade ut) men i onsdags var jag på plats igen och kunde leda lektionen som jag brukar.

Får ofta frågan vilka digitala verktyg som jag använder dagligen (eller ja, under varje lektion) och efter onsdagens lektion var det lite extra tydligt vilka som är några av mina favoriter för att öka elevaktiviteten! Gruppslumpare Idag använder jag mig av Schoolitys ”egna” gruppslumpare Randomizer som fungerar utmärkt i Chrome. Eleverna är vana vid att den används av alla lärare på skolan så inga konstigheter för dem att sätta sig i nya gruppkonstellationer varje lektion.

Har turen att ha ett rätt luftigt klassrum som består av fem ”öar” där eleverna sitter ca 5 st/grupp. Classroom Screen – bidrar till tydlighet och struktur – Patricia Diaz. Ramlade över verktyget Classroom Screen via The Techie Teachers Facebook-sida (och även via Linda Forsell Asp i gruppen Mitt lilla klassrum på nätet) häromdagen och måste tipsa! Idén är supersimpel – det är en sida på nätet (ingen inloggning) som är tänkt att visas på storbild via projektor i klassrummet under lektionstid. På sidan finns flera grundläggande funktioner som många med mig ofta använder för att skapa struktur, tydlighet och elevaktivitet, till exempel en textruta för ex lektionsplanering/instruktioner, en namnslumpare, en arbetssymbol, en timer, en klocka, en ruta som automatiskt genererar en QR-kod till den länk man klistrar in, bilder som visar vad eleverna ska göra (tex arbeta i grupp/par/enskilt) etc. Tänker att det är toppen att ha uppe under lektionstid för att hjälpa eleverna att fokusera på vad som ska göras under lektionen.

Top 10 Free Plagiarism Detection Tools For eLearning Professionals (2017 Upda... Skriv ut dina egna post it och notislappar. Jag såg ett så fiffigt tips på en amerikansk undervisningsblogg och kunde inte låta bli att kopiera. Kopiera i dubbel bemärkelse för det här tipset handlade om att kopiera på notislappar. Jag började med att bara översätta några av lapparna. Lilla-Viralgranskaren. Lärportalen. Färdigflippat med Edpuzzle. Digitala verktyg.

Jag gillar att känna bokens sidor, höra tidningens prassel och rita symboler vid sidan av texten jag läser. Jag gillar också digitala verktyg som ger mig och eleverna helt andra ingångar till att läsa, samtala och skriva. Utbildningsmodul BFL+IKT – NORDSTRÖM EDUCATION. Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang? Vizia. Tools for Educators - free worksheet templates, printable game templates, 100... Presentation BFL+IKT – NORDSTRÖM EDUCATION. Nu blir Flexikon ännu bättre – guide till digitalt lärande. Att skriva filmmanus. Realtime Collaborative Text Editing. 8 Engaging Ways to use Technology in the Classroom to Create Lessons That Are...

Home - EUN Academy. Digital verktygslåda Del 7 Presentationsverktyg – NORDSTRÖM EDUCATION. 3 Minute Teaching TOOL-torials. Zaption - så funkar det! Padlet och exit ticket. Digital verktygslåda Del 5 Sociala medier – NODSTRÖM EDUCATION. Google Classroom utifrån tre perspektiv. Tio topplistor du inte vill vara utan. GT - inget att vifta bort - Mia Smith. Nybörjarguide ~ Kilskrift. Digitala verktyg – supertips.

IKT ger lärarna mer tid med eleverna i klassrummet – Hannas skolblogg. Digital verktygslåda Del 2 – NODSTRÖM EDUCATION. Skapa digitala lektioner tillsammans med dina elever. Del 1. Periscope i skolan? – Patricia Diaz. Christmasaroundtheworld-digitalliteracy. Källkritik för årskurs 7-9. Smartare matriser i Google Documents. Återkoppling via annoterade YouTube-klipp. Planering av undervisning. TEMA: BETYG & BEDÖMNING – OLIKA BEDÖMNINGSUNDERLAG. 12 Emerging Educational Uses of Technology That are the Most Exciting Right Now.

Ordmoln i undervisningen. Digitala verktyg – supertips. Hon praktiserar källkritik med eleverna. Checklista för källkritik. Säker på nätet.