background preloader

Att googla – är det så enkelt?

Att googla – är det så enkelt?
Mina 7or har fått varsin dator. Är det bra så? Sätt igång och jobba? Nej, vi måste faktiskt lära dem använda den också. Vad ska de lära sig? Lärplattformen? Tillsammans med min VFU-student har jag plockat fram lite grundläggande instruktioner kring informationssökning på nätet och källkritik. Efter en genomgång och några exempel fick eleverna parvis leta information om olika saker på nätet. Den första frågans syfte var att få eleverna att leta rätt på ett annat lands toppdomän. Här var syftet att hitta lgom många sökord, inte skriva in en hel fråga på google. Fråga tre var en typisk språklärarfråga. Fråga fyra är en liten flört med de elever som intresserar sig för internetflugor, för Church of the Flying Spaghetti Monster är onekligen ett populärt internetfenomen. Den sista frågan är svår på flera sätt. Då jag själv bara medverkade på en av de två lektioner då eleverna fick arbeta med detta vet jag inte riktigt hur det gick med de sista frågorna. Här finns övningen att ladda ner.

http://miasklassrum.wordpress.com/2014/10/09/att-googla-ar-det-sa-enkelt/

Related:  ThemesErika. Källkritik, informationssökninggoogla

Bedömning och undervisning i digital kompetens och multimodala texter – hur gör jag? I den här texten kommer jag ge stöd från Lgr11 till ämnena svenska och engelska till varför vi måste arbeta med digital kompetens och hur man kan göra det. Dessa förmågor och/eller kunskapskrav återfinns även i samtliga no och so ämnen så kanske kan du dra nytta av upplägget. För exakt ett år sedan postade jag tanken om att vi Alla är IKT-pedagoger enligt Lgr11 och jag inser att jag fortfarande brottas med tekniken när jag ser bilden på datorvagnen. Min upplevelse är att det finns för lite material och beprövad erfarenhet kring hur vi ska arbeta med förmågorna för att vi inte hänger med i den digitala utvecklingen lika fort som tekniken utvecklas. Främst är vi osäkra på bedömningen men även på hur vi ska undervisa. Men jag tror även att tekniken ställer till det då den inte fungerar optimalt eller man inte vet hur man kan göra.

Filterbubblan sluter sig allt tätare om oss Internet har slagit massmediernas informationsmonopol sönder och samman. Alla med nättillgång kan i dag ta del av miljontals olika röster, från traditionella massmedier till nischade alternativa medier, enskilda bloggare och Twittertyckare. Men? Jo, det finns några men här. Inte minst har det vuxit fram en oro hos forskare och mediedebattörer kring att vi stängs in i slutna informationsekosystem eller, med Eli Parisers begrepp, filterbubblor. Program som ska upptäcka fusk är ineffektiva - Vetenskap & miljö – De tror för mycket på programmet. Universiteten säger att de har så stora program, och att de borde hitta allt fuskande, men det stämmer inte. Debora Weber Wulf är plagiatforskare på Hochschule für Technik und Wirtschaft i Berlin och har i flera år testat en rad olika så kallade plagiatmjukvaror, alltså program som genom att jämföra med olika databaser och internet försöker ta reda på när text i till exempel ett studentarbete har skrivits av från andra källor.

Anonymitet på nätet – ett måste för yttrandefrihet Anonymitet är ett tveeggat svärd som antingen kan skydda eller skada. Det är inte ett fenomen som föddes med internet, men debatten har förts under många år inom internetvärlden om det finns anledning att förbjuda möjligheten att uppträda anonymt på nätet, eller om den ska försvaras och finnas kvar. Hur anonymitet används på internet, eller hur anonym en internetanvändare faktiskt är har också diskuterats genom åren. Så var står vi nu? Överraskad av valresultatet? Skyll på bubblan! Resultatet i det amerikanska presidentvalet verkar ha överrumplat många också här i Finland. Hur är det möjligt att Donald Trump plötsligt var så överlägsen, när alla i det egna Facebookflödet höll på Hillary Clinton? Om du känner igen den här reaktionen befinner du dig sannolikt i en så kallad social medie-bubbla. Du har blivit vilseledd av din umgängeskrets och av de sociala plattformernas algoritmer. Men sociala bubblor är egentligen ingenting nytt, påpekar Isabella Holm vid Sällskapet för mediefostran. - Vi har alltid levt i någon form av bubbla, men sociala medier tar förstås det här till en ny nivå.

Studie från Stanford University: Studenter är dåliga på att kolla källor Det kan verka som om ungdomar har koll på läget när de flippar mellan Facebook och Twitter samtidigt som de laddar upp en selfie på Instagram och skickar ett sms. Men en studie som Stanforduniversitetet gjort, visar att de är lättlurade offer när det kommer till att värderade informationen som sveper genom sociala medier. Rapportförfattarna sammanfattar studenternas förmåga i ett ord: blek.

Till tänkandets sak – re:flex Håkan Fleischer Håkan Fleischer, gästföreläsare på folkhögskolornas fortbildningsdag i oktober, är verksam inom utbildningsvetenskap på Linnéuniversitetet. Här filosoferar han i en specialskriven artikel för Re:flex över tänkandet, om så kallade filterbubblor och om vårt sanningsbehov: I denna artikel om nätvanor och lärande skall vi höja blicken. Men allra först behöver jag nämna något om rubriken: den som kan sin filosofi känner igen frasen som en av Martin Heideggers främsta idéer och verk. När vi går till tänkandets sak i filterbubblan behöver vi se upp med relativiseringar. Lyckat projekt kan komma att spridas till alla äldreboenden - Trelleborgs Allehanda Artikeln publicerades 2 juni 2016. – Det var en hel del som sade ”kan man inte få en smörgås i stället, man gör ju inget på dagarna så man blir inte så hungrig”, säger Carina Sundling, undersköterska och kostombud på Östergårdens korttidsavdelning. Ruth Berglund och Anna Hall bor sedan en tid på avdelningen.

De boende får fil till middag De boende på Östergården i Trelleborg betalar lika mycket för middagarna som andra boende i Trelleborg. Men i stället för krämig köttfärssås och grönpepparbiff får de dementa filmjölk eller gröt till middag flera gånger i veckan. – Vi har ett högt matsvinn. Serviceförvaltningen säger att de inte kan leverera en billigare måltid. Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare Kulturartiklar I en studie med tio tusen deltagare har forskare kunnat vetenskapligt bevisa att bokläsare har sämre analysförmåga. Genom att mata sig med färdiga berättelser försämras möjligheten att tillgodogöra sig verkligheten. Studien visar också att de som aldrig läser är smartare än genomsnittet.

Related: