background preloader

Mellan raderna: Reklam - Anna Ander

Mellan raderna: Reklam - Anna Ander

Mellan raderna - reklam Mediasmart_Reklamboken_final_low.pdf Årskurs 4-6 - Media Smart Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler. I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. För att komma åt lektionerna behöver du bara skapa ett konto. Till de flesta lektioner finns ett eller flera reklamexempel. Till vissa lektioner finns även övningsuppgifter för eleverna att göra enskilt eller i grupp. När ni avslutat alla lektioner kan ni vara med i Media Smarts egen reklamtävling, Media Genier. Lycka till! Skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället. Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter.

Aktuella exempel för källkritisk diskussion Det förändrade medielandskapet, de ekonomiska drivkrafternas växande betydelse och det virala nyhetsflödet i sociala medier ställer högre krav än någonsin på källkritik och kritiskt tänkande. Här har inte minst skolan en viktig roll att spela. I det här andra inlägget i serien kommer jag att ge aktuella exempel på missförstådda skämt, felaktiga eller förvanskade uppgifter, politisk propagande och vandringssägner i nyhetsflödet. De fungerar utmärkt som underlag för källkritiska och mediekritiska diskussioner och samtal i undervisningen. I mitt förrra inlägg nämnde jag att minskad trovärdighet för medierna på sikt kan vara en fara för demokratin, vilket har börjat uppmärksammas av både forskare och medier. Redaktionen granskar nyhetsvirus för att ta reda på om de verkligen stämmer och presenterar sedan vad de kommer fram till. Viralgranskaren nöjer sig inte med att konstatera att informationen är felaktig, utan tar också på sig en viktig pedagogisk uppgift.

Reklam Lärartips för källkritiskt arbete Många lärare och skolbibliotekarier vill dela med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor ute i landet. Börja tidigt Var inte rädd för att börja tidigt. Små barn förstår också källkritik – på sin nivå. Gör det lekfullt! Utgå från eleverna Se till att skapa praktiska källkritiska övningar som eleverna kan relatera till – det ökar deras förståelse för hur viktig källkritiken är. Koppla till ämnet Koppla det källkritiska perspektivet till det eleverna redan gör i klassrummet, så diskussionen om källkritik blir ett naturligt inslag i undervisningen och inte ett särskilt ämne. Använd konkreta exempel från då och nu Använd illustrationer och konkreta exempel, så att ni kan diskutera hur det faktiskt ser ut i verkligheten. Berätta inte alltid att det handlar om källkritik Säg inte i förväg att ni ska jobba med källkritik utan låt bara eleverna se exempelvis en fejkad film rakt upp och ner - det finns en styrka i att få göra misstag tillsammans.

Femåringarna som gör reklamfilm – Kommer ni ihåg när vi gjorde film med korvar på Ipaden? frågar Eva-Mari Kallin. Nej, det minns de inte. – Hur kan man filma? Albin sex år får läsa högt på lappen: Att det finns ketchup och senap och bröd om man vill. Sedan läser Albin upp barnens förklaring av vad reklam är: – Vad det heter, vad det är, vad det gör, var man kan köpa det. – Ja, kommer du ihåg vilket bra lur du kom på Saga? – Du sa: Man får jättelångt prinsesshår av den här såsen. Sedan kollar hon med gruppen om det finns någon som inte vill vara med och filma. Eva-Mari Kallin tar med sig Albin, Engla, Emil, Maximilian och surfplattan till ateljé-hörnan. – Vilken app ska vi ha? Till att börja med används ingen app, utan bara kameran. – Alla kan inte filma samtidigt men alla kan få filma, förklarar hon. – Korv, ketchup, senap, lök, föreslår Emil. – Välkommen till Vitsippans korvkiosk, säger Albin. – Eller 2012, säger Emil. – Man ska säga maj, föreslår Corinne, som kommit in i rummet. Sagt och gjort. Tagning ett. Tagning två.

De fem källkritiska frågorna (eller @UR_Pedagogerna hjärta Eskelhems skola) | @UR_Pedagogerna På Eskelhems skola på Gotland har eleverna i Marie Anderssons klass tittat på Är det sant?, en tv-serie där syftet är att: eleverna ska förstå hur media fungerar.uppmana till källkritiskt tänkande.ge eleverna en förståelse för sin egen roll som publicister på bloggar och i sociala medier. Efter att ha sett det första avsnittet förfalskade eleverna lokaltidningens notiser och sedan fick klasskamraterna granska dessa källkritiskt. Tidigare i veckan kom ett brev (i form av ett rör) till UR, och i det brevet låg elevernas affischer. För att se elevernas affischer (och när en superglad Björn öppnar rörposten) klickar du på miniatyrerna nedan.

Lararmaterial_ViljaVeta.pdf

Related: