background preloader

Mellan raderna: Reklam - Anna Ander

Mellan raderna: Reklam - Anna Ander
Related:  Källkritik /reklam /massmediaReklamKällkritik

Är du fångad av reklamen? Reklampåverkan och genus Julhandeln är i full gång och reklambudskap översköljer oss från olika håll. Hur påverkar det unga människor att dagligen se bilder av overkliga, idealiserade kroppar i tidningar, på tv och internet? Reflektera, analysera och diskutera utifrån veckans handfasta lektionstips. Syfte:Reflektera kring hur män och kvinnor framställs i reklam och vilka konsekvenser det kan få för skapandet av stereotyper.Analysera reklambudskap och hur människor påverkas av reklam. Tidsåtgång: Ca 1-2 lektioner. Alla övningar kan göras fristående. kopieringsunderlaget Upplägg 1: Påverkas vi av reklam? Om övningarna: Tre snabba ögonöppnare om reklampåverkan och annonser Övning A”Top of mind” – eller högst upp i huvudet… vill reklamskaparna kila in varumärket. Schampo? 2. Var har de fått det ifrån? Övning B: Ser vi olika? 1. 2. 3. 4. Övning C: Människorna i reklamen – hur ser de ut? 1. 2. Vilken är avsändaren för annonsen? Övning 2: Fria eller fälla? Genomförande:1. 2. 3. 4. Frågor: Vad anser de om reklamen? 5. 6. 7. Bild

Kvinnor är hårda och män är mjuka – eller? Medier påverkar våra bilder av hur det är att vara kvinna respektive man. Den plats som män och kvinnor förväntas ta uttrycks inte bara i vad som sägs, utan också i bilder och i vilka roller kvinnor och män kommer till tals. Veckans lektionstips bjuder på tre enkla övningar som ökar elevernas förmåga att genuskritiskt granska medier. Syfte:Studera hur kvinnor och män framställs i medierUtveckla kunskaper om mediepåverkan i förhållande till genus Förberedelser: tillgång till lokaltidningen, minst ett ex per elevgrupp om tre elever. kopieringsunderlaget med elevuppgifter. Tidsåtgång: ca 1-2 lektioner. Övningar om genus i tidningen x3:Våra föreställningar om kvinnligt och manligt är ofta djupt rotade sedan barnsben och därför särskilt svåra att genomskåda. Genomförande:A. Du kan behöva förklara orden genus och normer innan ni sätter igång. B. TIPS: Kontakta tidningen och låt redaktionen veta resultatet på er undersökning. De tre övningarna nedan finns i kopieringsunderlaget. 1. 2. 3. 1. 2.

Mediasmart_Reklamboken_final_low.pdf Mellan raderna - reklam American Apparel anmäls för sexistisk reklam | The You Way The You Way Så här marknadsför American Apparel unisex-skjortan på män – och på kvinnor. Klädjätten, som säger sig vilja förmedla jämlikhet, anklagas nu för sexism och har anmälts till Reklamombudsmannen. – Det är kvinnoförnedrande, säger bloggaren och studenten Emelie Eriksson, 24. Det amerikanska företaget American Apparel säljer bland annat unisex-skjortor, för både män och kvinnor, på sin hemsida och i butiker runt om i världen. På sin hemsida är den manliga modellen som bär skjortan fullt påklädd och fotograferad rakt framifrån. ”Både sexistiskt och kvinnoförnedrande” Företagets sätt att marknadsföra samma skjorta har fått bloggaren och studenten Emelie Eriksson att skriva ett synnerligen kritiskt inlägg. – Det är fruktansvärt hur de visar upp kvinnor i sin reklam. Hennes inlägg på bloggen "En blommig tekopp" las upp på förmiddagen idag och hade vid 21-tiden 70 000 unika besökare. "Fruktansvärt, fullständigt fruktansvärt". Tar inte upp för prövning Aftonbladet har sökt American Apparel.

15 anledningar till att pojkar och flickor måste ha olika leksaker Föreställ dig en värld där barnens leksaker inte var uppdelade efter kön. Skrämmande, eller hur? Här förklarar vi varför leksaker måste vara könsstyrda. 1. För att flickor självklart behöver en dator med hälften så många funktioner som pojkar 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Bonus: Så här kan det ju för bövelen inte se ut! Nu hoppas vi att du förstår vikten av att leksaker ska vara könsanpassade. Årskurs 4-6 - Media Smart Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler. I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. För att komma åt lektionerna behöver du bara skapa ett konto. Till de flesta lektioner finns ett eller flera reklamexempel. Till vissa lektioner finns även övningsuppgifter för eleverna att göra enskilt eller i grupp. När ni avslutat alla lektioner kan ni vara med i Media Smarts egen reklamtävling, Media Genier. Lycka till! Skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället. Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter.

Reklam untitled Lee fälls för halvnaken reklam Publicerad 2012-11-28 13:05 Foto: Lee Reklamkampanjen som fällts i Opinionsnämnden. Jeansmärket Lee fälls för könsdiskriminerande reklam. I Lee:s reklamkampanj syns tre kvinnor på stora reklamafficher iklädda enbart jeans. Sju personer har anmält reklamen som könsdiskrimnerande till Reklamombudsmannens opnionsnämnd och angivit att kvinnorna framställs som sexobjekt, enligt Dagens Media. Annonsören försvarar sig med att kampanjen visar företagets passion för denim. Dela med dina vänner Aktuella exempel för källkritisk diskussion Det förändrade medielandskapet, de ekonomiska drivkrafternas växande betydelse och det virala nyhetsflödet i sociala medier ställer högre krav än någonsin på källkritik och kritiskt tänkande. Här har inte minst skolan en viktig roll att spela. I det här andra inlägget i serien kommer jag att ge aktuella exempel på missförstådda skämt, felaktiga eller förvanskade uppgifter, politisk propagande och vandringssägner i nyhetsflödet. De fungerar utmärkt som underlag för källkritiska och mediekritiska diskussioner och samtal i undervisningen. I mitt förrra inlägg nämnde jag att minskad trovärdighet för medierna på sikt kan vara en fara för demokratin, vilket har börjat uppmärksammas av både forskare och medier. Redaktionen granskar nyhetsvirus för att ta reda på om de verkligen stämmer och presenterar sedan vad de kommer fram till. Viralgranskaren nöjer sig inte med att konstatera att informationen är felaktig, utan tar också på sig en viktig pedagogisk uppgift.

Femåringarna som gör reklamfilm – Kommer ni ihåg när vi gjorde film med korvar på Ipaden? frågar Eva-Mari Kallin. Nej, det minns de inte. – Hur kan man filma? Albin sex år får läsa högt på lappen: Att det finns ketchup och senap och bröd om man vill. Sedan läser Albin upp barnens förklaring av vad reklam är: – Vad det heter, vad det är, vad det gör, var man kan köpa det. – Ja, kommer du ihåg vilket bra lur du kom på Saga? – Du sa: Man får jättelångt prinsesshår av den här såsen. Sedan kollar hon med gruppen om det finns någon som inte vill vara med och filma. Eva-Mari Kallin tar med sig Albin, Engla, Emil, Maximilian och surfplattan till ateljé-hörnan. – Vilken app ska vi ha? Till att börja med används ingen app, utan bara kameran. – Alla kan inte filma samtidigt men alla kan få filma, förklarar hon. – Korv, ketchup, senap, lök, föreslår Emil. – Välkommen till Vitsippans korvkiosk, säger Albin. – Eller 2012, säger Emil. – Man ska säga maj, föreslår Corinne, som kommit in i rummet. Sagt och gjort. Tagning ett. Tagning två.

Related: