background preloader

Saramalm

Facebook Twitter

sara malm

Sherlock Holmes English. Sambandsord – Poster par Annika Sjödahl. A letter of confession. Australian Holocaust Video that is being... - The Australian Holocaust. Jenny på Wendes: Har du några frågor till romanen.... Under senare delen av hösten och nu i samband med julledigheten har jag fått en del frågor av kollegor i det vidgade kollegiet.

Jenny på Wendes: Har du några frågor till romanen....

Flera av dem har frågat efter litteraturtips och i nästa mening om jag också har frågor och uppgifter till böckerna som jag precis tipsat om. Under denna vecka har jag tänkt på det här med frågor och uppgifter till skönlitterära böcker. Varför inte dela med mig av det som jag har tagit fram? Kanske kan det vara till glädje för någon och då är det ju bra. Frågorna kan användas rätt av eller arbetas om efter tycke och smak. Då jag är lite av en "all-läsare" finns det frågor och material till lättlästa böcker, till prisade böcker, till böcker för vuxna, unga vuxna och barn från kanske 12 års ålder. Flash fiction meets Banksy. Flickan med svavelstickorna.

Med Skam har du en ingång till klassiker. Malin Appeltofft, lärare på Blommensbergsskolan visar några av de referenser till Shakespeare som Skam innehåller och tipsar om hur du med serien som ingång kan arbeta med Shakespeare och Romeo och Julia.

Med Skam har du en ingång till klassiker

Eller bara som inspiration för alla elever som inte tänker på kopplingar mellan olika verk och att Shakespeare fortfarande, 401 år efter sin död påverkar vår kultur. Skam säsong tre = Romeo och Julia En kärleksförklaring till Baz Luhrmanns filmatisering av Romeo & Julia. Jag vill börja med att varna, spoiler alert, om det är så att det är någon som har för avsikt att se Skam och inte vill få sin upplevelse förstörd. Yes, No and Maybe - Kimstudies. Texttyper. Tea Consent (Clean)

The Butterfly Circus - Kimstudies. The Alchemist's letter. Between a Rock and a Hard Place - Kimstudies. 16 year old Xiuhtezcatl Martinez addresses Presidential candidates. Mog’s Christmas Calamity. This EFL lesson plan is designed around a short film commissioned by the British supermarket chain Sainsbury’s titled Mog’s Christmas Calamity inspired by the children’s writer Judith Kerr.

Mog’s Christmas Calamity

In the lesson students collate vocabulary related to Christmas, talk about Christmas customs, watch a short film and predict the ending of the film. I would ask all teachers who use Film English to consider buying my book Film in Action as the royalties which I receive from sales help to keep the website completely free. Våga vara pluggis: SKAM - träna norska med ungdomsserie.

Den norska ungdomsserien Skam har tagit både ungdomar, recensenter och lärare i nordiska språk med storm.

Våga vara pluggis: SKAM - träna norska med ungdomsserie

Först hyllades serien i Danmark och sedan några veckor tillbaka, när SVT lade upp den första säsongen på sin playkanal, har hajpen även nått oss. När du ska visa serien i klassrummet är det NRK som gäller. Där kan man titta på alla tre säsonger med norsk text. Pernilla's English Classroom: Short films. Fawlty Towers - Kimstudies.

Ten things I wish someone had told me before I moved to Sweden. Sweden, much, much colder than you think.

Ten things I wish someone had told me before I moved to Sweden

Have fun with Shakespeare. 400 år sen denna gigant av giganter vek hädan.

Have fun with Shakespeare

Så, givetvis ska jag ägna honom och hans fantastiska verk ett blogginlägg! Film - inte utan tanke och process - Mia Smith. December.

Film - inte utan tanke och process - Mia Smith

Eleverna är trötta. Lärarna är trötta. Skolan är trött. Men ändå ska vi se till att undervisningen håller viss kvalitet, eller hur? Det finns så här års viss risk att eleverna tittar på film mer tid än de gör annat. Att bearbeta det man sett genom att skriva texter är ett sätt. Tolka bilder för att träna inferenser och öka ordförrådet. När jag arbetade med sagotemat med mina sjuor ville jag öka deras strategier för att göra inferenser.

Tolka bilder för att träna inferenser och öka ordförrådet

En bra utgånspunkt är att använda sig av bilder. Om du vill veta mer om detta kan du läsa kunskapsköversikten av Barbro Westlund Att läsa och förstå där hon skriver att om ”eleverna har problem att göra inferenser kan bilderböcker /…/ helt eller nästa helt utan text, användas. Det är utifrån bilderna som en slutledning ska dras eller en muntlig berättelse ska formuleras. ” (sid 51). Jag valde att testa detta och anpassade det utifrån sagotemat genom att använda sagoillustrationer. Att tolka en bild När du tolkar bilder kan du göra det genom att titta både i bilden, utanför bilden, känslospråk och författaren i bilden samt du själv i bilden. Advent Calendars 2016 – WebEnglish.se. HALLOWEEN.

Spöket som försvann - Spänning. This powerful short by two Pixar animators is darker than Pixar has ever gone - The Verge. Håkan ... - Jag Hatar Att Jag Älskar Dig Och Jag ... Lyrics. Bilder i kampen mot särskrivningar. He Named Me Malala. Malala: There is a moment when you have to choose whether to be silent or to stand up.

He Named Me Malala

Emma Watson interviews Malala Yousafzai Nobel Peace Prize. 40 Excellent Short Stories For Middle School. Middle school is a funny place. Students can be mature and insightful one minute, obtuse and petulant the next. Yet even the most resistant scholar will enjoy a good story. Kimstudies - Home. Lamb to the Slaughter. Lamb to the Slaughter.

Lamb to the Slaughter

We should all be feminists - Chimamanda Ngozi Adichie at TEDxEuston. SKRIVAkvalitéer. Engage Now - Student Interactions - teacher heath. Do you hear your students say things like: "No! That's Wrong! " Flash Fiction – ett undervisningstips!

Under de senaste två veckorna har eleverna fått arbeta med mikronoveller (igen). Senast var det när eleverna skrev på bloggen Hjälten och jag, förra årets spännande litteraturprojekt. Mitt lärarliv: PM-uppgift om de, dem och dom. Efter att en ny debatt blossat upp under hösten 2016 har vissa källor till uppgiften bytts ut. Plötsligt händer det! Svenska 3: Skriv ett pm om språk i förändring Språk förändras ständigt. Talspråket förändras oftast snabbare än skriftspråket, och när skillnaden blir stor uppstår det en spänning.

Ett tecken på denna spänning är att allt fler skriver ”fel”, dvs de skriver som de talar. Uppgift Skriv ett utredande pm utifrån minst tre av källorna förutom läroboken. Presentera din frågeställning. Källor. 5 Life Lessons We Can Learn From Superheroes. Superheroes were first created as motivational characters dedicated to protecting the public from crooks, robbers, evil scientists and tenacious villains who just keep coming back to life. They stood by strong moral codes and risked their lives repeatedly for the public.

Min granne är en mördare. The Shovel är en krypande läskig mordhistoria med lysande dialog och oväntad dramaturgi som utspelar sig i ett grannskap. Vi spenderar hela våra liv omgivna av andra människor utan att de allra flesta fall fundera så mycket på vad som försiggår i huset eller lägenheten bredvid. Våra närmsta grannar heter Harald, Anna-Karin, Ulf, Jenny, Micke och Malin och är de allra bästa. Men de som bor i nästa kvarter och som jag ser nästan varje dag vet jag ingenting om. Har du koll på alla dina grannar? En novellidé: Tänk om någon granne… är farlig… på riktigt… Mohahaha!

Election

Uttalsträning. Att arbeta med noveller. Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen.

Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller. Novellrecept För att träna på skrivandet av egna noveller kan man göra stafettnoveller. Skrivandet kan också stödjas av att få exempel att härma, som görs i detta klipp av Malin Larsson.

En annan novell som passar sig bra för högläsning är Pälsen av Hjalmar Söderberg. Sports – WebEnglish.se. About This theme page presents lesson plans and materials to learn about the Sports in year 1-9 of Swedish Compulsory School Many activities on this theme page require some planning, as there may be several choices behind one link. Polona Typo. Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang?

Hur är man källkritisk? Hur kan du få elever att träna på att välja ut trovärdiga källor? Och hur kan eleven visa att de kan använda de källor som de valt ut? Den knäppa lektionen - med knappar. Varför ska jag läsa böcker? Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen? Cut-up poesi är ett sätt att skapa dikt av ord som redan finns. Man klipper upp texter som redan är skrivna och begreppet cut-up kommer från engelskans ”klippa upp” Begreppet myntades av den dadaistiske poeten Tristan Tzara så tidigt som 1916. Många musiker och författare har sedan dess använt tekniken då de skrivit låttexter. Grundidén är att man skapar något nytt genom att bryta mot de normer som säger att skapandet ska ske på ett visst sätt. Språkprov enligt Lgr11 - vad bedömer vi och hur? - Mia Smith. Bedömning är ett hett ämne i svensk skola, men ändå dyker det regelbundet upp exempel på bedömning av saker som inte är kopplat till kursplanen.

I det här inlägget vill jag visa hur jag lägger upp min bedömning i moderna språk och engelska på högstadiet. Utgångspunkten för både undervisning och bedömning är kursplanerna och kommentarmaterialet därtill. Alla mina referenser i det här inlägget är kopplade till dessa texter. I båda kommentarmaterialen förtydligas grundsynen på vår undervisning. “Kursplanen i engelska har fortfarande en funktionell och kommunikativ grundsyn på språklärande.” Förmågorna. Bedömning engelska. Du blir bedömd enligt fem aspekter inom tala och skriva. Här hittar du den matris som jag använder vid bedömningen samt lite checklistor så du kan bearbeta och förbättra din text. Den är gjord för mig som pedagog så jag måste visa hur du ska göra. Ett sätt att visa är att jag till varje aspekt visar hur du gör.

Jag har länkat (och kommer fortsätta länka) till exempel på vad som menas och sedan tränar vi i klassrummet i skrivuppgifter som ni skriver på egenhand och tillsammans genom att du får respons av mig och dina kamrater som du sedan använder för att förbättra dina texter. Adele - Hello. Powerful films from 5 young people: What health inequality looks like in the US. By Michael Painter. For some of us, it’s easy to choose to be healthy. We can’t control whether disease or accidents strike, but we can decide where we live and what we eat, as well as if, when and how much we’ll exercise. Some of us live in a culture of health — a time and place where, for the most part, we have the real hope and opportunity to live a healthy life. But for many more of us, it isn’t — we don’t have that choice.

We live in unsafe neighborhoods. The Other Pair. Kortfilm. US Presidential Election – WebEnglish.se. Tipsbank.doc. Fairy Tales, in General – WebEnglish.se. En tyst film som säger mer än 1000 ord. Seriealbumet: Sofia Z-4515.