background preloader

Tülays IKT-sida: Källkritik

Tülays IKT-sida: Källkritik
"På Safer Internet Day, den 11 februari, lanserade Statens medieråd MIK-rummet – en resurs för lärare, bibliotekarier och föräldrar. Webbplatsen syftar till att inspirera och ge praktisk hjälp i att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare. Det kommer att finnas bakgrundsfakta kombinerat med reflektionsfrågor, praktiska lektionsupplägg och fördjupningsmaterial. Samarbetspartners är UR, Svensk Biblioteksförening och Konsumentverket." No Hate Speech MovementTillsammans mo näthat Fundera på vad du läser, ser och hör på nätet Använd ditt riktiga namn när dupostar eller kommenterar Tänk efter innan du skriver eller delar innehållsom handlar om andra än dig själv Anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på,oavsett om det handlar om dig eller andra

Är det sant?: Att vara på internet Får man låtsas att man är någon annan på internet? Är det tillåtet att mobbas på nätet? Och hur länge har bloggar funnits egentligen? Nästan två miljarder människor i världen har tillgång till internet och många skriver och lägger upp bilder varje dag. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Örnen, bebisen och den källkritiska förmågan Surfade runt på Expressens webbsida när jag hittade nedanstående klipp där en örn plockar upp en bebis i en park i Montreal: Kan det här verkligen vara sant? Jag tänker på våra barn, ungdomar och elever som ständigt tittar på klipp från YouTube. Hur många liknande filmer tittar de på men har aldrig fått möjlighet att diskutera dem ur ett källkritisk synsätt? Det här klippet borde vi använda i undervisningen. Och här är studenterna som gjorde ”skoluppgiften” som blev en snackis i hela världen:

Kolla källans wiki - Källkritik - exempel webbsidor Här hittar du exempel på webbsidor, till exempel fejksidor eller fejkade bloggar, källkritiska experiment och annat som kan användas i skolans diskussioner om källkritik! Lämpliga frågor att ställa till materialet hittar du i Kolla källans lathund. Se också Källkritik - filmer, IKT-sidas länklista sammanställd av Tove Andersson och Metros Viralgranskaren. Välkommen att komplettera med fler exempel och fler länkpar/länkgrupper att jämföra med varandra! Riktigtsant.seElever i sexan på Årstaskolan i Stockholm får träna källkritik genom attskapa hemsidor med påhittad fakta, men skrivet och paketerat på ett så trovärdigt sätt som möjligt, så att folk ska tro på det. Luriga webbsidor / fejkade webbsidor och fejkbloggar (mockbloggar) och källkritiska experiment Samlingar av luriga webbsidor och mediaskrönor Viralgran Snopes. Fake websites or spoof websites. Webbsidor att jämföra - avsändare?

Related: