background preloader

Timeline JS - Beautifully crafted timelines that are easy, and intuitive to use.

http://timeline.knightlab.com/

Related:  Metod och källkritikAndra ämnenMIKIKThistoria 1900-tal

Dagböckerna lurade världen Måndagen den 25 april 1983 bänkade sig hundratals journalister från hela världen på en presskonferens i Hamburg. Den tyska tidningen Stern hade basunerat ut att den skulle presentera tidernas största scoop. Pennorna var vässade, kamerorna blixtrade – stämningen var hög, nästan febrig. Redan på fredagen hade Stern skickat ut det sensationella pressmeddelandet: Adolf Hitlers dagböcker hade påträffats. Under helgen som följde tryckte tidningen upp en tjock bilaga om upptäckten i över två miljoner exemplar. Sterns chefredaktör såg ut över publikhavet och gnuggade sina händer i förtjusning.

Historiska kartor - Lantmäteriet I våra digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628. Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk. Inte konstigt kanske, att de ofta ges bort som presenter. Det är gratis att titta på kartorna och vi vågar lova att du hittar något intressant när du tar del av dem. Om du vill kan du även spara ner dem till din dator eller skriva ut dem. Önskar du beställa kartorna i en högre upplösning?

Pedagogiskt paket kring källkritik Källkritik intar en central plats när det gäller att kunna förhålla sig till sin omvärld. Extra viktiga är förmågorna att kritiskt kunna granska budskap, avsändare och kontext under ett valår. Här ger vi tips på pedagogiskt material som hjälper dig som lärare att stärka dina elevers källkritiska förmågor och kunskap om förutsättningarna för vår demokrati. MIK-rummets faktatext Källkritik. Kompletterat med reflektionsfrågor, lektionstips och fördjupningsmaterial. UR:s temasajt Källkritik – genomskåda mediebruset.

Timeline JS Hela det här inlägget handlar om hur du skapar en interaktiv tidslinje med webbtjänsten Timeline JS. Jag har testat ett antal olika verktyg och Timeline JS är i mitt tycke det bästa verktyget. Det är gratis, det är enkelt och det finns möjligheter till avancerade funktioner om du kan HTML. Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education Skrivet av Daniel Nordström Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning. Sammanställningen kommer att uppdateras löpande. Följ oss på sociala medier eller på vår hemsida för att ta del av nya uppdateringar med tips på digitala verktyg. Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning.

Syriza prövar en annan väg När du läser den här texten är undertecknad på väg till Aten för att bevaka de skälvande slutminuterna i den benhårda match som just nu utkämpas mellan det unga vänsterpartiet Syriza och högerpartiet Ny Demokrati. I skrivande stund skiljer det cirka fem procent mellan dem i opinionsmätningarna och ungefär 35,5 procent av väljarna säger sig vilja rösta på Syriza, vilket skulle kunna innebära en majoritet i parlamentet. Men valutgången är oviss och än är det många som uppger att de är osäkra. Men i ett land där regeringen på uppdrag av EU sänkt pensionerna, ställt in löneutbetalningar, medverkat till den nästan 30 procentiga arbetslösheten, där är man inte så osäker på vad man ska rösta på – allt annat än regeringen.

Blir världen bättre Använd filmer för att träna både språk och samhällskunskap! Här kan du hitta filmer från UNDP och andra FN-organ, samt Svenska FN-förbundets sajt Världskoll. Filmerna är på flera olika språk – spanska, svenska, franska och engelska. Använd dem gärna för att slå flera flugor i en smäll – eleverna får språkträning samtidigt som de lär sig mer om internationell utveckling och bistånd. Under varje film finns diskussionsfrågor och länkar till mer information som kan användas som fördjupning, innan eller efter filmen. Verktyg som underlättar min lärarvardag Att arbeta som lärare är oerhört roligt och inspirerande. Att också få lov att arbeta med den digitala tekniken i lärandet och undervisningen gör att ens arbete blir än roligare. Det tycker i alla fall jag.

Related:  Digitala verktyg