background preloader

Är det sant?: Källkritik

Är det sant?: Källkritik

http://www.ur.se/Produkter/177414-Ar-det-sant-Kallkritik

Related:  Källkritik /reklam /massmediakällor och källkritikSvenskaKällkritikkällkritik

Källkritik Varje övning innebär att du ska ta ställning till ett antal alternativ. Ett eller fler alternativ är rätt. Övning 1 En dag vintern 1985 kunde de svenska tidningsläsarna ta del av följande dramatiska skildring: En främmande man hade rusat in i en villa någonstans på den svenska landsbygden, skjutit ner man och hustru med pistol och därefter rusat från platsen. Hur kan vi veta vad som hänt i det förflutna? Ladda ner powerpointen här Hur vet du vad du gjorde igår, eller för ett år sedan? Förmodligen minns du en del av det. Men det är troligen också så att du inte minns allt du gjorde och allt som hände dig. En del saker minns vi bättre än annat, särskilt sådant som vi upplever som viktigt. Annat, som vi inte upplever som viktigt, glömmer vi bort – om inte något händer som får oss att tänka på det.

Nordiska språk Svenska Svenska är ett östnordiskt språk som talas främst i Sverige och delar av Finland av drygt 9 miljoner människor. Det är ömsesidigt begripligt med två av de andra nordiska språken, danska och norska. Svenskan särskiljer sig bland annat med sin prosodi, som kan variera rätt markant mellan olika dialektområden.

Källkritik "På Safer Internet Day, den 11 februari, lanserade Statens medieråd MIK-rummet – en resurs för lärare, bibliotekarier och föräldrar. Webbplatsen syftar till att inspirera och ge praktisk hjälp i att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare. Det kommer att finnas bakgrundsfakta kombinerat med reflektionsfrågor, praktiska lektionsupplägg och fördjupningsmaterial. Samarbetspartners är UR, Svensk Biblioteksförening och Konsumentverket." No Hate Speech MovementTillsammans mo näthat Fundera på vad du läser, ser och hör på nätet

Internet och källkritik Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag. Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Lathund i källkällkritik på internet Internet - en guldgruva eller soptipp? Det finns gott om information att hämta från internet men allt är inte guld som glimmar. En del webbplatser är rena guldgruvor medan andra ger oseriös information eller rent av falska fakta. Arkiven berättar - om sidan Välkommen till den digitala arkivmappen ”Arkiven berättar – studiematerial för skolan”. Under hösten 2011 drev Riksarkivet – Landsarkivet i Härnösand ett projekt för att sammanställa och distribuera en studiemapp med diskussionsövningar och arkivmaterial för skolan att använda i undervisningen. Samtliga gymnasieskolor i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Gävleborgs län fick sedan studiematerialet i gåva. Ursprungligen var målgruppen gymnasieskolan, men övningarna går att använda även av andra åldersgrupper. För att fler ska få möjlighet att använda materialet har vi nu gjort studiematerialet digitalt och dessutom utökat materialet med ytterligare övningar.

Ingen panik – det är bara grammatik! I Grammatikbolaget, säsong ett mötte vi Mats på lagret, Britt-Inger i receptionen och ordkonstnären Peter när de hittade nya och enkla sätt att förstå grammatiska termer och ordklasser. I säsong två är några av karaktärerna tillbaka, medan andra har tillkommit. Grammatikbolaget visar vi hur roligt och enkelt det är med grammatik – och hur man både kan sjunga och prata om grammatik på ett annorlunda sätt. Vi fick en pratstund med Elin Ek (ja, det är hon som spelade Grynet!) som gör samtliga roller i serien! Hur föddes idén till säsong ett av Grammatikbolaget?

Related: