background preloader

Är det sant?: Källkritik

Är det sant?: Källkritik

http://www.ur.se/Produkter/177414-Ar-det-sant-Kallkritik

Internet och källkritik Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag. Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Den magiska dörren -ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Kinberg Batra fortsätter historieförfalskningen Nyhet 150612 AiP kan nu visa att Anna Kinberg Batra själv höll i pennan när Moderaterna skrev in kampen mot apartheid och genomdrivandet av rösträtten i partiets idéprogram. I sitt sommartal fortsatte Kinberg Batra med den historieskrivning som kritiserades hårt under historieförfalskningsdebatten. Det jämlika och jämställda Sverige byggdes inte upp av andra partier utan av Moderaternas idéer. I sitt sommartal vid Mosebacke i Stockholm hyllade moderatledaren på nationaldagen det Sverige som rankas högst i världen när det gäller mångfald, miljö, jämlikhet och jämställdhet. – De framstegen är värda att fira.

Vinklade budskap Förmågor: källkritik, samtala, lyssna Att göra: 1. Filmklipp Monstret -ett romanprojekt Arbetet med ett romanprojekt som detta rör nästan allt som ryms i kursplanen för svenska, förutsatt att man jobbar utöver själva materialet. Diskussioner, bearbetning, jämförelser och analyser ska vara centrala moment utöver själva skrivandet. Här nedan har jag markerat (understruket) ord, fraser och begrepp som jag direkt kan härleda till arbetet. Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag. Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Men det här är inte första gången. Omvänd bildsökning - Googles webbsökning Hjälp Du kan använda en bild för att söka om du vill hitta liknande bilder på webben. Så fungerar omvänd bildsökning När du söker med en bild kan resultaten innehålla liknande bilder webbplatser som innehåller bilden bilden du sökte efter i andra storlekar.

Nytt klassrumsmaterial om källkritik och rasism - Forum för levande historia Nu kan skolelever utveckla sitt kritiska tänkande genom övningar i källkritik och historiebruk. Samtidigt kan de lära sig mer om rasism och intolerans mot olika grupper i samhället. Forum för levande historias nya digitala klassrumsmaterial presenteras på Skolforum nästa vecka.

Related: