background preloader

Om svenska och digitala verktyg

https://fredrikarboga.wordpress.com/

Related:  svenskakarinusundbergSvenskaSvenskala_profesora

Öjaby skolbibliotek - Engelska Engelska | | Läsa | Titta | Lyssna | Experimentera/Öva/Träna/Skapa | Spela | Länksamlingar | Undervisa/för pedagoger | På biblioteket News in levels - Läs nyheter sorterade efter olika svårighetsgrader. Har även översättnigsruta till svenska.Oxford Owl - Stor samling av gratis e-böcker för både skolan och hemma. Även övningar och frågor.

Varför avsluta med samtal i mindre grupp? Många av er som följt mina inlägg vet att jag gillar Aidan Chambers modell för boksamtal. När det var dags att avsluta vår gemensamma läsning med Johan Unenges serieroman Mitt extra liv valde jag och skolans bibliotekarie därför att använda just Chambers modell. Det är en modell som är mycket enkel att använda och det är en modell som utgår från elevernas tankar och erfarenheter. Vad händer inom oss när vi läser? – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Denna dikt av Bo Burnham är ett stycke ren magi. På ett väldigt effektfullt sätt synliggörs vår inre process när vi läser. Att läsa en text handlar inte bara om att avkoda orden. Krämig pasta med scampi & vitlök Pasta med scampi, vitlök, grädde, vitt vin, parmesan och persilja. Alltså, behöver jag ens nämna hur gott det här är?! Ni måste testa!

Musik - Tips hur du kan lyssna på musik på internet Populäraste MP3-spelarna just nu Lyssna på musik på nätet Spotify Bästa musikspelaren med strömmande musik. Tunigo Färdiga spellistor till Spotify. SVENSKA, KULTUR, KONST, IDÉ, SAMHÄLLE Här kan du ladda ner material för ditt ämne och din kurs: Grovplanering – läsåret 16/17: svenska-1-plan-16-17 Powerpoint – Att skriva är ett hantverk: att-skriva-ar-ett-hantverk1 Kompendium – Källkritik: kallkritik-kompendium Att visualisera frågorna Att ge både elever och sig själv som lärare stöd i undervisningen med bilder har iallafall för mig varit ovärderligt. Det blir så mycket lättare att komma ihåg frågeställningarna och på något sätt framträder syftet med samtalet tydligare. Det blir lättare att återvända till tidigare resonemang, att göra kopplingar, ställa följdfrågor och samtidigt ger bilden både eleverna och mig en tydlig struktur under ett samtal eller vid en skrivuppgift. Olika samtals- eller analysmodeller får sin unika bild.

Ett upplägg för textsamtal av faktatexter I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan arbeta med textsamtal för att stötta läsandet av skönlitterära texter. Detta ger eleverna stöd för förståelsen av det som de läser och de kan använda varandra som lärresurser för varandra. Jag tänkte i detta inlägg ge tips på metoder för att genomföra samtal av läsning av faktatexter som kanske kommer fler lärare till del än svensk- eller språkläraren som är den som oftast arbetar med skönlitteräraverk. Eleverna möter oftare faktatexter och här finns det också möjligheter till stöd för att lära tillsammans genom samtalet. Nio saker som avgör om en berättelse fungerar I min uppsats Jakten på berättelsen diskuterade jag vad som avgör om en berättelse fungerar. Denna diskussion resulterade i en lista på nio saker som utmärker en bra berättare, en bra berättelse och ett bra mottagande av en berättelse. En bra berättare har trovärdighet

Related:  kariloux