background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Interaktiv bok planering - Google Dokument. Nio saker som avgör om en berättelse fungerar. 8 Empowering Middle Grade Novels for Kids Interested in Social Justice - The B&N Kids Blog. As the United States watches a new administration take over the White House after a contentious election year, a wave of social and political activism has swept the country.

8 Empowering Middle Grade Novels for Kids Interested in Social Justice - The B&N Kids Blog

For generations, young people all over the world have taken an interest in social justice and found the courage to fight for their own rights and the rights of others. Here are eight inspiring middle grade books that prove you’re never too young to stand up for what you believe in and make a difference. Om svenska och digitala verktyg. Free Sound Effects. Musik - Tips hur du kan lyssna på musik på internet. Populäraste MP3-spelarna just nu Lyssna på musik på nätet Spotify Bästa musikspelaren med strömmande musik.

Musik - Tips hur du kan lyssna på musik på internet

Tunigo Färdiga spellistor till Spotify. Last.fmPandora. Livet.se/ord - Sveriges största samling ordspråk och citat! Sveriges största samling ordspråk och citat på nätet!

Livet.se/ord - Sveriges största samling ordspråk och citat!

Livet.se är sidan för alla som älskar kloka ord, citat och underfundiga ordspråk. Hit är du inbjuden för att vältra dig i ordstäv, aforismer, talesätt och vettiga visdomsord! Att kunna läsa är inte alltid att förstå texten - SPSM. I sin avhandling från 2009 undersökte Jakob Åsberg Johnels hur elever med autismspektrumtillstånd eller adhd läser och förstår en text.

Att kunna läsa är inte alltid att förstå texten - SPSM

Bland annat undersökte han vilka aspekter av läsningen som är särskilt svåra. The Official Roald Dahl Website - Educators. Träna läsflyt i skolan. Det viktigaste man kan göra för att eleverna skall uppnå en flytande läsning är att låta eleverna läsa mycket och helst med hjälp av vuxnas stöd och respons.

Träna läsflyt i skolan

Eleverna skall ha tillgång till olika slags texter med varierande svårighetsgrad. Metoder för att uppnå flytande läsning Var en god förebild För att barnet skall kunna veta vad målet med flytande läsning är, är det viktigt att den vuxna fungerar som förebild för hur flytande läsning låter. 166743-1_Retorik Hela boxen. Fånga en boll - Sök på Google. Läs, återberätta, sammanfatta, förutse, läs… Ett evidensbaserat arbetssätt med läsning.

Läs, återberätta, sammanfatta, förutse, läs…

PALS i praktiken. Vad gör man egentligen när man arbetar med PALS? De färdigheter som tränas är förväntat läsflyt och textförståelse med fokus på att kunna återberätta händelser ur texten i rätt ordning, förmågan att hitta grundtankarna i texten samt kunna göra förutsägelser. BLÄDDRA! BLÄDDRA!: Litteraturvetenskap light: Hur kan man jobba med Harry Potter som högläsningsbok i skolan? Visst är det något magiskt med Harry Potter?

BLÄDDRA! BLÄDDRA!: Litteraturvetenskap light: Hur kan man jobba med Harry Potter som högläsningsbok i skolan?

Det är inte för inte som miljoner barn har slukat böckerna. Den första delen, Harry Potter och De vises sten, tycker jag passar utmärkt som högläsningsbok till exempel på mellanstadiet. Nu i höst kommer det dessutom en ny, fin, helt illustrerad utgåva som jag är väldigt sugen på. Men hur kan man jobba med Harry Potter som högläsningsbok i skolan? Språkutvecklarna. Appen ”De eller dem” För en tid sedan skrev jag inlägget ”De, dem eller dom – vad ska det vara?”.

Språkutvecklarna

Appen ”De eller dem” är ett kul sätt att träna korrekt användande av dessa pronomen. I appen kan du dels träna på meningar, där din uppgift blir att välja om ”de” eller ”dem” passar bäst, och dessutom spela ett spel där du kan tävla mot dig själv. Den magiska dörren -ett romanprojekt. Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet.

Den magiska dörren -ett romanprojekt

Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset. Läs gärna denna bok för mer bakgrund och förkovran i idéer om skrivprocesser. Den magiska dörren -ett romanprojekt. Skrivprocessen. Smart läsare. Boksamtal- frågekort. Boksamtal- frågekort. Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna. Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan.

Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna

Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord. Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Du har en bok, en text, vilken som helst. En läsande klass. Minibladet - Nyheter Dygnet Runt. Läsförståelsestrategier i praktiken.

Att läsa, skriva och kommunicera bättre. Inspirerande filmer om lässtrategier. Övningar, test, kurser. Betyg och bedömning. Att undervisa i läsförståelse. Läsfixarna. Att läsa mellan raderna utifrån bild. Idag när jag ägnade morgonen åt att läsa de texter som vi valt ut till projektet En Läsande klass dök jag på en så bra bild. En bild som "tvingar" läsaren att läsa mellan raderna. D v s att hämta ledtrådar i text och bild, dra slutsatser och koppla till det som man tidigare har läst. På Touras blogg skrev hon någon gång i höstas ett inlägg om hur man bara genom bilder kan bedöma om elever kan läsa mellan raderna.

Det där satte fart på mina tankar redan då men det var först i dag när jag dök på denna bild som det blev uppenbart för mig hur bra det faktiskt går arbeta med lässtrategier och att bedöma läsförståelse utifrån en bild. I denna bok som heter "Gamen Polly rymmer" av Mats Wänblad får vi möta Ebba och hennes kompis Boris Monstersson.

Hur börjar man? En fråga som dyker upp om och om igen på vår facebooksida "En läsande klass" är hur börjar man när man vill introducera "Läsfixarna" i sin elevgrupp. Min första kontakt med läsförståelsestrategier fick jag genom Barbro Westlunds bok "Att undervisa i läsförståelse". Jag upplevde att denna bok gav mig verktyg samt att den var bra att ha som teoretisk forskningsbakgrund. Mitt tips är därför att läsa denna bok eller delar av den som första steg. Mina digitala verktyg i läs- och skrivundervisningen. Vår läsloggbok by Marie Trapp. Cowboyen fixar läsförståelsen.

Det är torsdagsförmiddag på Råby skola i Nyköpings kommun. I årskurs ett droppar de nio eleverna in i klassrummet för att ha dagens lektion i läsförståelse. På en whiteboard har Marie Trapp skrivit upp ett berättelseschema. Med hjälp av stödorden händelse, personer, miljö och vad som händer först, sedan och till sist, ska berättelsen benas upp. I dag ska eleverna ha sitt fokus på cowboyen. Denne läsfixare svingar sin lasso och fångar in de viktigaste orden, nyckel-orden. Marie börjar läsa sagan om de tre bockarna Bruse. . – Den största vinsten med den här lässtrategin är att vi ökar elevernas läsförståelse, menar Marie Trapp. En läsande klass – en introduktionsfilm för lässtrategier. EN LÄSANDE KLASSEN LÄSANDE KLASS. Uppdrag språklyft.

Arbetsgång. Bedömningsunderlag. Berättelseschema cowboy. Sammanfattning. Vilka texter passar att träna med. En läsande klass. Skrivpapper. Hur diagnostiserar vi läsning i skolan? Lärmodul om läsförståelsestrategier i faktatext. Talarkiv med svenska tal. Tidning på nätet. Tidningen Språk. The Secret Door - Step Through To The Unknown