background preloader

Inspiration och länktips till skola, fritids, förskoleklass & förskola

Inspiration och länktips till skola, fritids, förskoleklass & förskola

Olika är bra! Glad sommar!! | Malins PPlugg Idag slutar vi skolan med ett härligt gäng barn som alla har gjort en otrolig resa under sitt första år i skolan. Några som inte kunde alla bokstäver när vi började till att nu läsa med flyt. Det är en härlig känsla! Barnen är otroligt stolta över sitt arbete och ser själva vilken utveckling de har gjort. Vilken frihetskänsla att kunna läsa!! Det är inte annat än att man blir ledsen när man läser tidningen idag och ser att någon är kritiskt till det här arbetet. Jag är också mycket positiv till böckerna om Ola, Elsa och Leo ur ett läs-pedagogiskt perspektiv. Glad sommar!! Kalejdoskop SaraBruun RE-Reflektera Fröken Karin | Reflektioner, tips och tankar från mitt lärarliv Bygga i iPaden/lärplattan Som en del av vårt nylanserade projekt inom bygg och konstruktion på Humlan använder vi oss av iPaden/lärplattan och programmet Toca Builder. Programmet är relativt enkelt att bemästra och går ut på att bygga diverse konstruktioner och föremål med hjälp av flera olika figurer. Figurera har sina specifika egenskaper som man får använda sig av när man till ex. ska bygga ett hus. För att få till en mötesplats där fler kan samarbeta och "överblicka" byggandet har vi skapat en hörna där vi kan koppla upp våra iPads/lärplattor via en datorskärm. Barnen turas om att bygga/konstruera och får träna sig i samarbete, problemlösning och konsten att lyssna in sina kompisar. Den enda regeln vi har är att ingen får rasera ett bygge till grunden, i övrigt får man förändra, ta bort och lägga till som man vill. Vi "fotograferar" och sparar bilder på byggandet kontinuerligt.

skolfröken fräken | I huvudet på en fröken… Den förunderliga vardagen Digitalt | höjdarna0506 På vår skola vill vi använda våra paddor på alla möjliga sätt. Vi vill prova nya saker och hitta det som passar oss bäst. Så här i startgroparna har vi mest använt oss av: Matteappar: NOMPKlockgårdenMoji klockisAffärenKing of mathFinguFlow freeGeoboardPieces basic – tiobasmaterialTiokompisar Presentationsappar: KeynotePuppet palsSock puppetsFlipagramPic collageExplain everything Andra välanvända appar: ShowbieSkolstilBook creatorRitplattaKameranPagesQR-reader Alla barn leder sitt eget utvecklingssamtal, s.k. Elevledda utvecklingssamtal Här är smakprov på hur vi arbetar med Book Creator i SO i vår klass: Under höstterminen 14 hade vi Vänskapstema på skolan och det avslutade vi med Nobelpris i litteratur där alla klasser var med och tävlade. En i varje årskurs vann och eftersom vi är en 2-3:a så blev det två vinnare i vår klass. Här är Emilias bok Min vän: Och här är Filippas bok Flytten: Vi har skapat böcker om Who’s bugging who? stjärnor och 1 önskan om veckan.

Med barnet i fokus It’s time to spill the beans… We planted bean plants back in September, but as we approach Spring, many teachers are teaching the plant life cycle and parts of a plants now, so I thought I’d share the method I used, so maybe you can use it too! Many of you have probably planted beans in zip-lock bags at one time or another. It’s a great way to do it- doesn’t take up much space and they grow really quickly. I did this when I was in school! But, our class didn’t use zip-lock bags… We used CD cases! Day One: Watering the bean: Watching it grow! Measuring its growth: Recording observations: Labeling the parts of the plant: Tada! Tips: Any old bean should do, but lima beans are most commonly used. To record our observations we used this sheet from Green Education Foundation. Happy planting! You might enjoy...

PEDAGOGISKA KULLERBYTTAN Dokumentation Samla dokumentation i projektpärm Med en projektpärm kan man samla all dokumentation av olika pågående projekt samt barnens reflektioner som de har gjort i bild. I min verksamhet finns dokumentation både på väggen och i pärmen i barnens nivå som alltid är tillgängliga för dem. Pärmen har flera olika funktioner som exempelvis synliggör läroprocessen i projekt, synliggör vilka strävans mål man har uppnått, material tll reflektion och samtal med barnen och ett sätt att synliggöra för föräldrarna vad verksamheten erbjuder deras barn. Lpfö98/10: Förskollärare ska ansvara för att varje barns utveckling och lärande kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följs upp och analyseras för att det ska vara möjligt att utvärdera hur förskolan tillgodoser barnens möjligheter att utvecklas och lära i enlighet med läroplanens mål och intentioner. Dokumentera med barnen Portfolio/Iup/presentationer till föräldramöten med iPad Bilden ovanför är ett exempel på hur man kan skapa en portfolio till ett barn.

Related: