background preloader

Inspiration och länktips till skola, fritids, förskoleklass & förskola

Inspiration och länktips till skola, fritids, förskoleklass & förskola

https://skolgnistan.wordpress.com/

Related:  sagotemabloggar om skola och undervisning

Skriva sagor Dessa appar använder jag med mina ettor och treor i svenskundervisningen. Fungerar även till årskurs 2. K-3 teacher resources bjuder på sekvenskort till bl.a. sagan Tre små grisar. Kan användas när yngre elever tränar på att skriva ord och meningar samt när de ska återberätta sagan. Sparklebox har ett material där eleverna får träna sig i kreativ slumpsagoskrivning. tar ton iPadpedagogen tar ton Snapguide Lördag 6 December 2014 Snapguide är en app där du kan arbeta med digitalt berättande. Här kan du göra en digital bok genom att lägga ihop bilder, filmer och text.

Olika är bra! Glad sommar!! Idag slutar vi skolan med ett härligt gäng barn som alla har gjort en otrolig resa under sitt första år i skolan. Några som inte kunde alla bokstäver när vi började till att nu läsa med flyt. Det är en härlig känsla! Barnen är otroligt stolta över sitt arbete och ser själva vilken utveckling de har gjort. Vilken frihetskänsla att kunna läsa!! Jag är också väldigt stolt över det arbete vi har gjort tillsammans med barn och föräldrar för att nå dit. Bygga i iPaden/lärplattan Som en del av vårt nylanserade projekt inom bygg och konstruktion på Humlan använder vi oss av iPaden/lärplattan och programmet Toca Builder. Programmet är relativt enkelt att bemästra och går ut på att bygga diverse konstruktioner och föremål med hjälp av flera olika figurer. Figurera har sina specifika egenskaper som man får använda sig av när man till ex. ska bygga ett hus. För att få till en mötesplats där fler kan samarbeta och "överblicka" byggandet har vi skapat en hörna där vi kan koppla upp våra iPads/lärplattor via en datorskärm. Barnen turas om att bygga/konstruera och får träna sig i samarbete, problemlösning och

Läs-med-sagor: Här kommer brandbilen Animerad saga med text som man kan läsa samtidigt som man lyssnar och tittar. Halvan älskar att leka med sina bilar. Idag kör han med sin brandbil. Plötsligt går brandlarmet. Adressen är Halvans dagis! Nu måste Halvan och de andra brandmännen åka ut och släcka dagisbranden. bokmal, mamma, lärare, pysseltokig, bakfrälst, naturnörd Vi funderade länge innan vi gjorde om vårt sovrum. Vilka tapeter ville vi ha, om vi skulle måla, skulle vi ha alla väggar i samma färg eller vore det kul med en fondvägg (ja, jag vet, det är så ute, det är bara det att vi väljer efter vår smak och inte efter vad som är inne eller ej). Efter flera veckors funderande blev det tre vita väggar och en vägg med den underbara tapeten från “un bisou” (som tydligen betyder kyss eller puss).

höjdarna0506 På vår skola vill vi använda våra paddor på alla möjliga sätt. Vi vill prova nya saker och hitta det som passar oss bäst. Så här i startgroparna har vi mest använt oss av: Matteappar: Skapa grupper – Kooperativt Lärande Att få eleverna att arbeta tillsammans i grupper är en viktig del i Kooperativt lärande (KL). Det är genom det sociala samspelet som eleverna skapar och utvecklar sin kunskap. Därför är det av största vikt att du som lärare skapar grupper för lärande. Grupperna du skapar kan se olika ut beroende på vad du vill uppnå med din undervisning. Många har skrivit om gruppens betydelse för inlärningen. Lejonet och musen - ett språkutvecklande arbete Jag och några av våra nyanlända elever i åk 1-3 har arbetat med en fabel som heter Lejonet och musen. Vi har först och främst arbetat muntligt med fabeln men sedan gått från det muntliga till det skriftliga via ett skriftlikt muntligt språk. Vi började med att jag berättade fabeln med hjälp av leksaksfigurer och sedan fick eleverna göra likadant för varandra. Alla ville prova och man märkte tydligt att eleverna hade betydligt lättare att prata och berätta och aktivt använda sitt svenska språk när de fick låtsas vara ett lejon eller en mus. Under vårt muntliga berättande samlade vi in "expertord", dvs ord, uttryck och kunskap man behöver för att bli expert på att berätta fabler men även för att berätta just Lejonet och musen.

Att tala inför andra - på riktigt Att stå inför sin klass och hålla ett förberett tal kan kännas ovant och konstlat för många elever ”Ofta jag kommer stå sådär och snacka inför folk sen när jag jobbar?!” Som gymnasielärare arbetar jag ofta med infärgning av den valda studieinriktningen. Att synliggöra förmågor och koppla dem till det kommande yrkeslivet är bland annat viktigt för att öka elevers motivation för skolarbetet. Dokumentation Samla dokumentation i projektpärm Med en projektpärm kan man samla all dokumentation av olika pågående projekt samt barnens reflektioner som de har gjort i bild. I min verksamhet finns dokumentation både på väggen och i pärmen i barnens nivå som alltid är tillgängliga för dem.

Teknik tillsammans Teknik tillsammans är ett undervisningsmaterial i teknik för barn i förskola till årskurs 6. Tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11 och de övriga fyra är utarbetade efter den tidigare läroplanen. Följ Teknik tillsammans på Facebook Föjande tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11: Den röda tråden Pennvässaren finns från 1 febr 2012 att beställa från Studentlitteratur. Många pratar om den röda tråden men få har sett den. Ett av Makete-metodens speciella berättarverktyg är den röda tråden. Berättelsens struktur och framåtrörelse gestaltas av en synlig röd tråd.Ett rödfärgat rep på två meter fungerar bra.

Related: