background preloader

Att lära tillsammans

Att lära tillsammans
Related:  The big fivebloggar

Matris i Skolbanken: "The Big Five" Samhällsorienterade ämnen Göran Svanelid är universitetslektor och har utbildat många SO-lärare genom åren. Han är en av de fyra som tagit fram kursplanerna i SO-ämnena i Lgr 11. Göran har studerat grundskolans alla kursplaner. Hans råd till lärare i alla ämnen är att fokusera på de fem förmågor som är allra vanligast i grundskolans nya styrdokument, "The Big 5", för att hjälpa eleverna att nå målen: Analysförmåga Beskriver orsaker och konsekvenser. Föreslår lösningar. Kommunikativ förmåga Samtala. Metakognitiv förmåga Tolka. Förmåga att hantera information Söka, samla, strukturera/sortera och kritiskt granska information. Begreppslig förmåga Förstå innebörden av begreppen.

Multikultiskola thereselinner Just nu pågår de nationella proven i många klassrum runt om i vårt land. Det är många timmar det tar att genomföra dem, rätta och sedan rapportera in minst del i varje test. På bloggen läraravtryck, där jag finns med som en av bloggarna, har vi den här veckan temat Nationella prov och vi skriver om våra tankar och erfarenheter kring det. Jag ansvarar inte för att några nationella prov blir gjorda och rättade i år. När jag började genomföra proven med mina klasser gjorde man proven i år fem. Att få hjälp med allt detta och inte uppfinna alla hjul själv är något jag har uppskattat. Kan man inte det ändå tänker kanske du. Men det är inte bara så längre. Jag har envetet försvarat de nationella proven utifrån tidigare beskrivna argument. Jag skulle önska att få använda proven, i något mindre omfattning, som ett lärande redskap. Och varför inte få lite statistik på köpet.

Provfri matematik – bedömning i praktiken Om eleverna ska bedömas på något, måste de få en rimlig chans att öva på det. En aspekt som ska bedömas i NO är om eleven har kunskap om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva/förklara och visa på samband inom dessa/förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag. Tror du att eleverna vet vad ett biologiskt sammanhang är? Eller sambanden inom dem? Vet de ens vad ett samband är? Det slog mig första gången jag skulle bedöma detta, att eleverna aldrig fått öva upp denna förmåga. Eleverna behövde tre saker: ett anteckningsblock, biologiboken och ett gem. Steg 1 Vi öppnade det uppslag i boken som vi skulle läsa. Steg 2 I anteckningsboken slog de upp ett tomt uppslag. Steg 3 Vi började med att ringa in alla stycken som fanns på uppslaget. Bild ur Spektrum Biologi, Liber Steg 4 Mikroorganismer= mycket små organismer, tex virus och bakterier. Immunförsvar = kroppens försvar mot oönskade mikroorganismer osv. Steg 5 Då blev det dags för SAMBAND. Steg 6

tobiassolem.tumblr Utan stöd är vi alla usla lärare Det talas ibland om stjärnlärare, ni vet såna där som skriver böcker, får diverse epitet, prefix och ibland figurerar i media. Ibland är det lätt att luras av all fernissa som omger hela det spektaklet och ibland bryr sig några för många med för stort inflytande mer om denna fernissa än om det reella didaktiska virket. Jag kan vara en rent utsagt skitdålig lärare, ibland har jag såna där dagar som om det blev känt att jag hade dem, så skulle det rycka i ögonbrynen på min närmaste chef. I det individualistiskt elitistiska samhälle vi snubblar (ofta ensamt) runt i så är den bittraste, och viktigaste av läxor man åtnjuter i livet att gå från att sitta och tro att man är ensamt stark, en elitlärare, en som ensamt kan klara av allt, och bara de andra lyssnar på en och gör som man säger så faller alla bitarna på plats. För att förstå vad jag menar med stödsystem (tänk plural här) så vill jag först illustrera min poäng med ett av de stöd jag menar. 1. 2. 3. test

Brainstorming Doesn't Work; Try This Technique Instead Evan Rosenbaum was 2 years old when his father brought home the Power Macintosh 7100. This was 1994, and the 7100, a new personal computer from Apple, was a hefty gray console, hardly anything to look at. (It would be three years before Steve Jobs fatefully met the designer Jony Ive.) "I just remember how excited he was, setting it up, seeing what it could do," Rosenbaum says. But then, Howard passed away suddenly, stricken with a heart attack at 35. When Rosenbaum turned 3, then 4, he spent more and more time with the 7100. Rosenbaum didn’t realize the degree to which he associated his dad with the 7100 until the year he turned 6. One day in September, just as kindergarten was about to begin, the Sony Vaio came. Rosenbaum hesitated to turn on the Vaio. Its opening animation came up, and Rosenbaum felt a glimmer of excitement: "It was a moment of joy that helped end the moment of sadness," he says. It wasn’t easy letting go, Rosenbaum says. Rosenbaum became adept at the Vaio.

Elevens lärande i centrum Livets glada pussel Ullis skolsida barkersthlm Operativitet - och en sjö som heter Bunn Just för att det nu är sommar och vi alla är spridda på stränder, i stugor och på semestrar eller hemma nedsjunkna i hängmattorna vill jag berätta om något som har koppling till mina sommarlov och semestrar...Vi, eller egentligen svärföräldrarna, har ett sommarhus nära Gränna. På vägen mellan Gränna och Tranås kör man förbi en sjö som heter Bunn, där bor vi några dagar eller veckor på somrarna och där träffar vi bland annat grannarna Eva och Folke. I många år har jag på somrarna vinkat på dem, träffat dem vid simturerna i sjön eller hämtat mina hundar när de sprungit och hälsat på i fel hus. Folke och Eva är pigga och glada människor, som det alltid är roligt att byta några ord med. Genom åren har jag och Folke ofta pratat skola som är en gemensam nämnare och ännu hellre kreativitet, lärande och problemlösning som är mer än roligt! Begreppet literacitet innebär läs- och skrivförmåga, numeracitet handlar om förmågan att använda tal. siffror och matematik. Hur blir man mer innovativ?

I mitt klassrum: Genrepedagogik- Faktatexter om djur | Hülya Under några veckor har vi i förberedelseklassen arbetat med faktafamiljen för elever – med faktatexter om djur. Arbetet har fortsatt direkt efter vårt arbetsområde som har handlat om klassiska sagor. I det här inlägget får du ta del av hur arbetsgången har varit i två grupper med nyanlända elever inskrivna i skolår 1-4. Det övergripande syftet i förberedelseklassen är: formulera sig, kommunicera i tal och skrift och anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang Innehåll: Faktatexter för barn och hur deras innehåll organiseras, deras typiska uppbyggnad och språkliga dragUtveckla ordförrådet och kunna använda begrepp som förekommer i faktatexter som barn- unge, han-hane, hon-hona mmSkapande av texter där ord och bild samspelar I det här upplägget har vi använt oss av de planeringsmodeller som finns att skriva ut i tillhörande DVD till Låt språket bära. Bygga upp kunskaper i ämnesområdet Vi skapar en tankekarta med utgångspunkt i frågan: Vad vet vi om djuret? Planeringsmodell

En blogg om skola, skolutveckling och samhällsfrågor | Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter.

Related: