background preloader

Svenska

Facebook Twitter

BOKHYLLAN - Akademibokhandeln. Sanoma Utbildning : Övningsmästaren. ALEX SCHULMAN: Skolan var bättre förr – utan föräldrarna. Sara Bruun - ämnesspanare. Periscope är en app som är väldigt inne bland ungdomar just nu.

Sara Bruun - ämnesspanare

Via appen kan du filma och liveströmma det du gör just då. Varför är det så svårt att få svenska vänner? Publicerad: 2017-06-07 Som invandrare är det svårt att få kontakt med infödda svenskar.

Varför är det så svårt att få svenska vänner?

För att svetsa samman landet måste vi hitta ett sätt att minska avståndet mellan dessa båda grupper. De var de första svenskarna. De första moderna människorna som vandrade in i nuvarande Sverige när inlandsisen började släppa sitt grepp för drygt 10.000 år sedan var jägare och samlare.

De var de första svenskarna

Förmodligen följde de hjordar av vildrenar som levde längs iskanten. Mourinhos fotboll ger titlar – och fotboll handlar om att vinna. Manchester United saknade en pjäs i prisskåpet.

Mourinhos fotboll ger titlar – och fotboll handlar om att vinna

Europa League-pokalen. Efter segern mot Ajax på Friends Arena står den framöver och trängs med allt annat som klubben vunnit genom åren. Egentligen är det kanske ingen pokal som alla kring Old Trafford drömt om. Samtidigt ger den i dagsläget en biljett till finrummet Champions League i höst, och det är dessutom den andra titeln denna säsong. TV: Pogba hjälte på Friends Arena - United vann Europa League. Säsongens Europa Leauge-mästare korades inför ett fullsatt Friends Arena i Stockholm.

TV: Pogba hjälte på Friends Arena - United vann Europa League

Storfavoriterna Manchester United höll för trycket och får en plats till Champions League-kvalet nästa säsong. Paul Pogba satte tonen tidigt med ett vasst skottförsök på halvvolley. Och det var också fransmannen som skulle spräcka nollan på Friends Arena. Gymnasiesmart » Blog Archive » #5 - Språkhistoria del 2.

Lärorikt skrivprov om litteratur. Igår hade jag skrivprov i argumenterande text i Svenska 2.

Lärorikt skrivprov om litteratur

Uppgiften var att argumentera för en av de fem litterära epoker vi har studerat sedan kursstarten: antiken, medeltiden, renässansen, upplysningen eller romantiken. Minst två citat. Texten blir sedan utgångspunkt för ett övertygande tal. Det var inte planerat som ett prov från början, men så fick jag influensa före sportlovet, en hel veckas undervisning försvann och det blev ont om tid. Skrivprov i Google Drive med snabb respons inför talet blev lösningen. Att väcka en känsla. Innan vi börjar läsa en text försöker jag väcka liv i något hos eleverna.

Att väcka en känsla

Glädje, sorg, ilska, förvåning, kärlek, rädsla… en känsla! Som väcker ett intresse. Skapar frågor. En nyfikenhet. En ny tanke. Grattis, du har uppfostrat ett mähä. Jag har aldrig någonsin sett så många övergödda tonåringar som enligt passet och folkbokföringen ska vara vuxna men som enligt dagens praxis endast klarar av att installera en selfie på Instagram och slappt rycka på axlarna inför livet.

Grattis, du har uppfostrat ett mähä

Kommer så väl ihåg när mina föräldrar under det brinnande sjuttiotalet prövade sig fram i konsten att vara vuxna. hur de med hela sitt hjärta slet för försörjning, kämpade mot mediokra förutsättningar, dagisrättigheter och chansen att som människa mellan könen verka och agera under samma premisser. Minns även med glädje när jag själv tog mina stapplande steg ut i vuxenvärlden med diverse jobb och att på egen hand hantera det första boendet, stoltheten man kände när jag utan mina föräldrars tjat insåg att jag behövde både hemförsäkring och att delta i a-kassan. Matkassarna hoppade inte med magi in i kylskåpet och att vara vuxen var inte en siffra utan visades med det som jag med egen kraft levererade.

Nu. These three pictures make a powerful statement about race and power among women. It can be difficult to understand how important representation is — until we are faced with a reversed gaze.

These three pictures make a powerful statement about race and power among women

O, the Oprah Magazine did just that for a photo essay featured in the publication's May 2017 issue on race. In a feature aptly titled "Let's Talk About Race," photographer Chris Buck took three photos that flipped stereotypical tropes on their heads by reversing roles typically held by women of color with white women — and vice versa. Jorden runt på nolltid. Gymnasiesmart » Blog Archive » #4 - Språkhistoria del 1. Peppa till sommarläsning! Ja, det kan du göra med siten www.jagharläst.se.

Peppa till sommarläsning!

Det är stiftelsen LegiLexi som står bakom siten. Tanken är att uppmuntra till läsning under sommarlovet. Vi vet att läsning är som med mycket annat, dvs. det krävs att man tränar hela tiden. SpråklIKT - En till Pedagogen Gbg-webbplatser webbplats. Vems röst hörs? Du, som medveten och van läsare vet att texter inte är neutrala. Alla texter vill något med oss läsare. De har en avsändare, en röst som representerar ett visst sätt att se på sin omgivning och världen. Konsten att våldta ett barn – Opulens. FOTOGRAFI. Ett barn har fötts. Ett nytt liv har kommit till världen. Ett löfte om framtiden. Per Anders Fogelström - Stockholmskällan. Per Anders Fogelström skrev många böcker om Stockholm. Man skulle kunna säga att staden är huvudperson i hans författarskap. 2017 är det hundra år sedan Per Anders Fogelström föddes. Det kommer att uppmärksammas runtom i staden med en mängd olika evenemang under året.

Per Anders Fogelströms Stockholm är en stad i ständig förändring. I den fem böcker långa Stadserien beskriver han stadens utveckling under drygt hundra år. Tänk så mycket bra material det finns... I dag kommer jag att tipsa om en del länkar och material som jag brukar använda i min undervisning. Kanske hittar du något som du kan ha nytta av i ditt eget klassrum med dina elever. Ibland vill man kunna arbeta med film i sina ämnen. Utrikeskrönika: Minoritet i två länder? Chambers samtalsmodell. Precis som jag! – Några råd till mitt 15-åriga jag. Vi arbetar just nu med acceptans och lika värde. oNågra knep för att googla bättre – Póster por Annika Sjödahl. Sambandsord – Poster par Annika Sjödahl. Textkopplingar – Poster by Annika Sjödahl. Läsförmågor/reflektion av text – Facebook Post by Annika Sjödahl. En modell för novell - Lektionsupplägg - Bibblis. Konsten att fråga! – Social Media by Annika Sjödahl. Gemensam läsning, då är alla med på tåget! ”…och så slutar serieromanen Mitt extra liv.”

Jag har precis läst de sista sidorna högt för mina elever. Det blir dags för att arbeta med frågorna till det sista lässtoppet. Varför avsluta med samtal i mindre grupp? Många av er som följt mina inlägg vet att jag gillar Aidan Chambers modell för boksamtal. Strategies – Poster by Annika Sjödahl. Crossover-litteratur. Sonya Hartnett har skrivit många minnesvärda och lite udda böcker.

Jag minns med rysning hennes senaste bok som heter Torsdagsbarn. Fanny listar Crossover-litteratur. Mental hälsa och medkänsla. Att avsluta en berättelse. Nordiske språk. Uppdaterad skrivprocess. En granskning av budskapet i boken Ödehuset. Gör, bara gör – eller håll käften. Kviss. Vad händer när vi läser en bok?

Hur bedömer du skrivuppgifter? Nu måste vi välja kärlek framför hat, annars vinner terroristerna. Våga vara pluggis: Sammanfatta med emojis. Att visa hur jag tänker. Fandom powered by Wikia. Vi skulle få leva här… Ett möte med texten – Rainbow road. Dygder som värdighet och vänlighet mår vi bra av. Rapport över lärarens arbete by Rabi Khalaf. Talskrivaren - min bästa retorikövning - Robin Smith. Språkhistoria/källhänvisning - Fröken Ekmans klassrum. Att skriva poesi är skoj.

Precis som jag! – Några råd till mitt 15 åriga jag. Inför muntliga NP SVA åk 9. TEXTGENRER. Texttyper i svenska. ÖN - ett skrivprojekt i fem kapitel. En lektion i hur sociala medier påverkar oss. Liten insats – stor utväxling. Filosofiska rummet. Sokratiska samtal - tydlig struktur som skapar trygghet, öppenhet och engagemang. Podcast i undervisningen – Skolspanarna. Så är det att växa upp i en "no go-zon" – på landet.

Leka med nya ord. Det här händer i hjärnan när du läser. Likes och Dislikes – Tjugo år med Chambers. Vems är nyckeln? Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen. Skriva steg för steg. Tokiga brev - anpassa språket efter syfte, mottagare och situation. Vi välkomnar nykomlingarna: blippbetalning, fomo och ghosta – Terese klassrum. My House of European History. Tolka ordspråk. Lektioner. Öka och stärka elevernas uthållighet. Ytterligare ett steg mot obildning – DET GODA SAMHÄLLET. Berättargrepp. Berättarperspektiv. Den nya rikssvenskan – ljudet av det nya Sverige - lernia.se. Referat - inte plagiat! Handstil viktigare än Ipad. Förstår de allvaret i det som händer? Läsreflektion genom att välja citat och delge tanke.

Jobben finns – men ungdomarna vill inte ha dem. Ist%C3%A4llet+f%C3%B6r+sa-1. En dikt om kärlek. Referat och källhänvisningar. «Sporløs»-Catos drøm om norsk søster knust. Grannspråk. Sagor och myter. Nationella prov i svenska: öva med insändare. Matris svenska. Matris svenska. Kopieringsunderlag_Mall_insandare.pdf. Tala med bönder på bönders vis - Ung - nynashamnsposten.se. Träna på insändare - Mediekompass.