background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Termer och begrepp – LITTERATURBANKENS SKOLA. Mixa analogt och digitalt arbete med EF Class. Hej!

Mixa analogt och digitalt arbete med EF Class

Ännu fler nyheter är nu lanserade i EF Class. För er som inte känner till det är EF Class ett gratis och digitalt läromedel i engelska. Jag skulle säga att det passar från årskurs 6 och uppåt. Sara Lövestam ny språkskribent i SvD: ”Grammatiknörd” Populära barnnamn när du föddes – från 1920-talet till 2010-talet. Heter du Eva eller Lars?

Populära barnnamn när du föddes – från 1920-talet till 2010-talet

Då är du antagligen född på 1940- eller 1950- talet. Vill du veta vilket namn som låg i topp under det decennium du föddes? Recension – Texttyper. Varenda gång jag ger elever i uppgift att skriva en recension tänker jag att det är en bra idé.

Recension – Texttyper

Men när jag sen sitter och läser och för tionde gången läser meningen Boken var tråkig. Det hände ingenting. tänker jag att jag måste vara självplågare, ha fel på minnet eller bara vara lite dum i huvudet som ändå envisas med att be elever skriva recensioner. Ökade skrivsvårigheter stressar lärare och studenter – Universitetsläraren. Jag har undervisat inom högskole- och universitetsvärlden i Sverige i över 20 år, framför allt inom humanistiska ämnen, språk och inom olika lärarutbildningar.

Ökade skrivsvårigheter stressar lärare och studenter – Universitetsläraren

Under dessa år har jag observerat hur studenters förmåga att självständigt skriva texter på svenska har minskat avsevärt. Jag har även observerat hur högskolor och universitet satsar alltmer tid och pengar på att lära studenter inte bara att skriva akademiskt utan även att lära dem att skriva godtagbar och förståelig svenska. Bland de examensuppsatser som jag har examinerat, ökar antalet uppsatser som måste bearbetas ytterligare på grund av många allvarliga språkliga brister. S-particip. Varje slipad översättare från engelska vet att det engelska presensparticipet, -ing-formen, långt ifrån alltid ska återges med ett svenskt presensparticip.

S-particip

He was sitting in his armchair, reading a book blir på idiomatisk svenska han satt i fåtöljen och läste en bok, inte läsande en bok. Men i dag både säger och skriver unga människor han satt i fåtöljen, läsandes en bok. Det är inte fråga om ett eller annat exempel som språkforskaren förundrad kan notera. Tvärtom vimlar det av dessa s-particip. "Man kan inte störta fram genom livet litandes på sina medmänniskor, dom är ju för fan inte kloka nån av dom!

" Ordmoln: klassiker. Norden i Skolan - sv. Arbeta med valet 2018 - textfrågor, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och bildanalys. Lektionsåtgång: Ämne: , Sva , Svenska , Samhällskunskap Årskurs:

Arbeta med valet 2018 - textfrågor, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och bildanalys

En samling minilektioner. Så här i slutet av terminen, eller mellan två längre projekt, är det perfekt att ha något kreativt, roligt och annorlunda att ta till.

En samling minilektioner

Samtidigt som det såklart ska kännas givande och meningsfullt. Förra terminens samling av kortisar finns här: Topp 10 miniprojekt. Håll till godo, vårens samling topp 10 kommer här! Leka med bokstäver Att leka med bokstävernas färg och form. Poesi med boktitlar. Avsnitt 7 - Retoriken som resurs i klassrummet. A Single Life. Invandrarna - dikt av Bosse Parnevik. Dikten ”Invandrarna” Eftersom jag senaste tiden fått många mejlförfrågningar beträffande rubricerade dikt vill jag försöka rätta till allt ”facebooks-tok” om vem som skrivit dikten.

Invandrarna - dikt av Bosse Parnevik

Författaren är jag, Bosse Parnevik. Den skrevs 1992 med anledning av ”Lasermannens” beskjutningar av invandrare och har framförts förutom i TV i närmare 200 föreställningar i ”Parneviks Cirkusparty” på Cirkus i Stockholm 1993-94 och över 100 gånger i memoarföreställningen ”Parnerviks Gubbröra” på 2000-talet. Det är förstås mycket smickrande för mej att många tror att Tage Danielsson skrivit den. Eftersom många förkortade versioner förekommer på nätet bifogar jag härmed HELA originalet: Dikten har även tonsatts av Lars Beijbom med sång av Anita Strandell INVANDRARNA (Bosse Parnevik 1992) En kommer hit för att fly från nöden En kommer hit för att undgå döden En kommer hit av terror tvungen En kom hit för att gifta sig med kungen.

Romeo och Julia – ett genreskrivande. Brev från första världskriget: Frieda i Tyskland. MIK för mig - digital utbildning. Christmas Around the World, Christmas Traditions and Celebrations in Different Countries and Cultures. Fem tips: Så arbetar du med #MeToo i undervisningen. Nätkampanjen #MeToo har varit det mest framträdande i internationell och svensk medierapportering under de senaste veckorna.

Fem tips: Så arbetar du med #MeToo i undervisningen

Lärarnas Riksförbund har tidigare gått ut med en allmän uppmaning till landets lärare att prata med sina elever om hashtaggen och sexuella trakasserier i undervisningen. Lärarna vill sätta igång och sprida kampanjen till klassrummen, men efterfrågan på undervisningsmaterial är stor inom lärarkåren. En lärare som redan är igång med att undervisa kring sexuella trakasserier och #MeToo är Annika Sjödahl, lärare i svenska och engelska på högstadiet vid Gröna Dalenskolan i Bålsta och ämnesspanare på LR. – Jag ser otroligt många förfrågningar varje dag på sociala medier om hur man kan jobba med detta som lärare. Nobelprislektionen – Nobel Center. Nobelprislektionen är sex olika lektionsmaterial, ett för varje priskategori.

Nobelprislektionen – Nobel Center

De är ett tillförlitligt lektionsmaterial som lärare enkelt kan använda direkt efter att de nya Nobelprisen tillkännagivits. Materialet utgår ifrån väl redovisade källor och hänvisar vidare till de prisutdelande institutionernas egen information för fördjupning. Nobelprislektionen är en av de många resurser som erbjuds lärare i hela världen inom ramen för Nobel Education Network. Nobelprislektionen är så lättillgänglig att en lärare snabbt kan titta igenom lärarhandledningen, titta igenom bildspelet, skriva ut elevtexterna och sedan genomföra lektionen.

Nobelprislektionen… SVENSKA, KULTUR, KONST, IDÉ, SAMHÄLLE. Här kan du ladda ner material för ditt ämne och din kurs: Grovplanering – läsåret 16/17: svenska-1-plan-16-17. Mallar och instruktioner. Varför avsluta med samtal i mindre grupp? Många av er som följt mina inlägg vet att jag gillar Aidan Chambers modell för boksamtal. När det var dags att avsluta vår gemensamma läsning med Johan Unenges serieroman Mitt extra liv valde jag och skolans bibliotekarie därför att använda just Chambers modell. Det är en modell som är mycket enkel att använda och det är en modell som utgår från elevernas tankar och erfarenheter. Om svenska och digitala verktyg. #flippatklassrum. Terese klassrum – Furutorpskolan sal 112 – svenska.

Grammatik

Ordkunskap. Källkritik. Bilder. Bloggar. Artiklar. Matriser. Nationella prov. Sommarpratare. Språkhistoria. Studieteknik. Lyssna. Tala. Skriva. Läsa.