background preloader

IKT-fritids- ett socialt och kulturellt fenomen

IKT-fritids- ett socialt och kulturellt fenomen

skapande media | Klass 1c i Sågtorpskolan visar processer med analogt och dig... Ewas länkar för lågstadiet Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen. Fria Nationalencyklopedin Här hittar du korta förklaringar till alla NEs uppslagsord. Länkskafferiet Skolverkets stora länkskafferi där du klickar dig vidare till allt mellan himmel och jord. Pics4Learning Här finns bilder som är gratis för elever att använda till sina arbeten. Unga fakta Här hittar du fakta om allt från stjärnor & planeter till däggdjur, världshav, dinosaurier och grekisk mytologi. UR Barn Lär dig om vulkaner, rymden, människokroppen och mycket mer på Utbildningsradions sida för barn och unga. Webbmagistern Testa dina kunskaper i olika ämnen. Wikimedia Commons Här hittar du bilder som du kan ladda ner gratis och använda i alla skolarbeten. Wikipedia

IKT-strävor Vad kan digitala verktyg tillföra matematikundervisningen? Vad innebär det för läraren att använda digitala verktyg i matematikundervisningen? Vilken digital kompetens behövs? Detta är frågor som diskuteras i Uppslaget IKT-strävor, Nämnaren 2016:4.Läs hela Uppslaget här >> På denna sida samlar vi de aktiviteter i Strävorna som har en tydlig IKT-anknytning, men du hittar dem också som vanligt via Strävornamatrisen eller de sidor där samtliga aktiviteter listas. Från skutträkning till räta linjens ekvation, fyra aktiviteter, 8A8B:Skutträkning – aktivitet 1Skutt i tabell- och punktform samt koordinater – aktivitet 2Från punkter till en rät linje – aktivitet 3Undersök räta linjens ekvation – aktivitet 4 Fyra olika fyrhörningar 8C8E Hamlet – To be or not to be 8D8E Oändlighet och gränsvärde 8E8F Robotprogrammering 8C8F Samma area 8C8E Tio frågor 8C De länkar, filmer och annat kompletterande material som det hänvisas till i aktiviteterna finns samlat på ncm.gu.se/link >>

Uppvärmning på bilden Varje bildlektion startar vi med uppvärmning. Under hösten i åk 3 kör vi 4 min med lite enklare basövningar. Det finns 9 st att ladda ner gratis. Jag köpte även Art projects for kids åk 3-5 samma antal och samma pris men lite svårare. I dag tog jag en annan form av uppvärmning. Dessa hittade jag här Rita färdigt bilden. Här kommer åk 5:s bilder vad de hann bli klara med på 10 min. Filmpedagogik ”Jag blev så upprörd att jag var tvungen att ta en kopp kaffe”. Elever från Hägerstensåsens skola visar med en film hur lärarlivet ibland kan se ut. I En lärares loggbok har eleverna arbetat med filmspråket genom att variera olika bildutsnitt och bildvinklar när de filmat, vid redigering har de lagt på musik, ljudeffekter och en ”voice over”. Är film viktigt? Filmspråket är ständigt närvarande i vårt samhälle, både genom olika sorters nyhets- och informationsflöden och genom hur vi umgås genom sociala medier. Filmpedagogik handlar om att se film, samtala om film och skapa egen film.

Onlinespel som pedagogiskt verktyg på fritids – I dag anses inte den digitala aktiviteten som en på-sidan-av-aktivitet utan det är en del av den sociala aktiviteten. Det är här man får kompisar, det är här man snackar, byter tjänster eller delar likes och länkar, säger Linnéa Malmsten, som tillsammans med Stina Hedlund startat IKT-fritids på Sågstorpsskolan i Nacka. IKT står för informations- och kommunikationsteknik och innebär att man använder digitala verktyg i det pedagogiska arbetet. "Del av den sociala aktiviteten" Klass 4, som SVT träffar, har IKT-fritids en till två gånger i veckan. – Vi insåg att det här är en värld vi måste lära oss. Vid ett tillfälle mötte hon exemplevis en avatar som var sårig och klätt sig i bandage. – Jag frågade pojken varför hans gubbe såg så ledsen ut och han svarade då att "min morfar har dött". Jobbar på flera plattformar På nätet kan det också finnas många svårigheter för barnen som föräldrarna kanske aldrig får vetskap om. Hur känns det när man får sådana kommentarer?

Garageband, manual för nybörjare Nu finns ännu en manual för nybörjare med bilder och enkla beskrivningar, denna gång Garageband. Klicka på bilden för att läsa eller ladda ner:) Du finner min manual för iMovie i samma serie här: Relaterat iMoviemanual för nybörjare Jag har skapat en manual för nybörjare till appen iMovie. I "Allmänt" Skolstart med iktsidan- startpaket till iPad med gratis appar I Lysekils kommun startar vi nu ett iPadprojekt som kommer att löpa under tre år, där målet är att alla elever årskurs 1-6 ska få en egen iPad att använda i skolarbetet. Hur löser man musikundervisningen med kraven i Lgr11 Fick ett spännande mail från en pedagog som jag gärna delar med mig av: Hej Tove!

Topp10-Projektor i förskolan | IKTsidan Min första 10 i topp handlar om filmer att interagera med i förskolan:) vem har inte önskat man fick dyka bland fiskar, vara tågkonduktör eller åka den stora bergodalbanan men det har stopppat vid drömmar. Nu har dina barn chans att uppleva detta tillsammans. Starta projektorn, gå in på en av länkarna nedan; ta fram stolar och möblera ”fordonet” för färd eller varför inte använd lådor som vagnar i bergodalbanan. Foto: Björsäters förskola Mål: Utveckling och lärande Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld I förskolans läroplan, Lpfö 98 (rev.2010) står det följande:”I förskolans uppdrag ingår att låta barnen att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. 1.Tåg 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Related: