background preloader

Tala svenska

Facebook Twitter

Struktur: Vandrande reportern – Kooperativt Lärande. Denna struktur stärker klasskänslan och engagerar eleverna att samtala och diskutera med alla i sin grupp.

Struktur: Vandrande reportern – Kooperativt Lärande

Vi ger två varianter på strukturen där den ena är en variant av EPA och den andra är uppgiftsbaserad där man vill arbeta igenom olika numrerade arbetsuppgifter genom Kooperativt Lärande. På engelska kallas denna ”StandUp, HandUp, PairUp!”. Om du använt dig av strukturen EPA ett tag i en klass kommer dessa vara en naturlig fortsättning!

Vandrande reportern Alla elever ställer sig upp och sträcker upp handen! Vandrande reporter – med hemgrupp och musik Grafik: Niclas Fohlin Grafik: Martin Silfvast Kooperativt lärande och läsförståelsestrategier På vår skola har vi de senaste åren satsat extra mycket på läsförståelse och läsförståelsestrategier. I "Allmänt" Handuppräckning inom Kooperativt Lärande På denna blogg har vi släppt flertalet strukturer och metoder inom Kooperativt Lärande som fungerar som alternativ och ersättning för traditionell handuppräckning. Struktur: EPA - enskilt, par, alla. Øv språklige strukturer med LappemetodenNorsk andrespråk.

«Lappemetoden» øker bevisstheten på språklige strukturer hos elever i norsk andrespråk.

Øv språklige strukturer med LappemetodenNorsk andrespråk

Elevene får trent både muntlige ferdigheter, lytting, grammatikk, strukturer, syntaks og språklig bevissthet uten bruk av skrift. Det eneste elevene trenger er lapper. Siden skriving og lesing ikke er en del av aktiviteten, har alle elevene i klassen like stort utbytte av den muntlige treninga. Välkommen till Johannas sfi-blogg! Här hittar du information om vad som händer i Vänersborg, material som vi använder i undervisningen och produktioner som ni i grupperna har gjort! Träna läsning, språk och skrivning - legitimerad logoped, läs- och skrivsvårigheter/dyslexi, Astrid Frylmark, OrdAF.

Uttal.se. Vem är jag ? en rolig språkövning. Är ja Zlatan?

Vem är jag ? en rolig språkövning

Ja ! Ropar hela klassen och applåderar, eleven känner sig nöjd att han lyckades ta reda på vem han är. Vi har gjort en rolig språkövning som jag ska beskriva lite närmare hur den går till. Under temat identitet har jag bl.a. gjort en övning för att eleverna ska förstå olika aspekter av identitet. Jag har använt övningen som uppstart på en lektion och den är uppskattad av eleverna. ”Vem är jag ?” En person får gå ut ur rummet, tillsammans i klassen bestämmer vi vem personen som gått ut är. Personen som gått ut, vet inte sin identitet, men ska komma in och ställa ja och nej frågor för att ta reda på det. Jag försöker täcka in olika typer av frågesatser men de täcker inte in alla interrogativa pronomen eftersom frågorna ska svaras med ja eller nej. Eleverna tyckte detta var så kul att vi fortsatte tills de flesta i klassen hade fått gå ut en gång.

Gammal skattgömma öppnas. Mynt och dokument hittades i tidskapseln.

Gammal skattgömma öppnas

Tre män gömde en tidskapsel i USA år 1795. Nu har någon hittat och öppnat lådan. Slutet av 1700-talet var händelserikt i världen. USA förklarade sig självständiga från från Storbritannien år 1776. De blev ett nytt land. Paul Revere, Samuel Adams and William Scollay var tre revolutionärer. De gömde en tidskapsel när USA blev självständigt. I tidskapseln fanns: MyntEn bronsmedalj med USA:s första president George Washington påDokument från tiden före självständigheten. Spot the Difference - Free Spot the Difference Puzzles.

Malinsklipp muntlig redovisning.

Alfabetet

Tungan rätt i mun: Kroppsspråk. Sadia träffa retorikcoachen Elaine Eksvärd (född Bergqvist) som visar hur Saidas kroppsspråk avslöjar tankar och känslor utan att hon säger använder ett enda ord. Sadia får också träffa clownen Manne som hela livet använt sig av kroppsspråket för att få en publik att lyssna på det han vill berätta. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) Samtiden - Grav språkstörning : Att undervisa i läsförståelse. Ova-uttal-m-Audacity. Övningar med teknik. Teater med nyanlända. Uppgiften är lite styrd och lite öppen. För att alla skall kunna delta på sin nivå. Mål: Våga prata bara på svenska.

Teater med nyanlända. Uppgiften är lite styrd och lite öppen. För att alla skall kunna delta på sin nivå.

När vi tränar får ni ta stöd av somaliska och engelska. När vi visar upp pratar vi bara svenska. Utveckla dialoger, våga tala inför grupp, öva på uttal. Muntliga mål enligt skolverket svenska som andraspråk Scenen är Kronansalen. Teatern handlar om att vara ung och fri. Roller: Förslag på beskrivning: Om ni vill ändra rollbeskrivning: 1. Bilder att tala om. Uttal med Raymond och Maria.

Växersådetknakar. Fantastiskt att få så fin återkoppling på ett viktigt arbete.

Växersådetknakar

Just nu skriver elever på Alviksskolan #talasomTED tal. Kanske vill du som läser det här också köra? Ladda ner lärarhandledningen på och kör! Glöm inte att dela med er av ert arbete, både elever och lärare. Följ gärna @talasomTED på twitter. Nu är vår officiella site uppe: Vi håller just nu på att öva det sista inför imorgon. Missa inte!! En helt vanlig vecka i årskurs 5.

Viktigt info innan julledigheten: Eleverna läser ”This week’s news” på engelska och förbereder redovisning, hemma eller i skolan. Ha en trevlig helg hälsar Martin, Jimmy, Björn, Martin och Lotta. Nu är ditt färdiga tal som en julgran, en riktigt förbaskat fin julgran. Läs mer Arbetet är uppdelat i tre delar. Förmågor som vi har fokuserat på är: Att kunna reflektera, formulera och presentera ett tal, förstå innebörden av olika begrepp samt att kunna beröra. Spelplan.

Vokaler

Magister Björn — Det är O:et i bommet som gör det...