background preloader

Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter.

Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter.
Många skolor satsar på att köpa in iPads till eleverna. I Sollentuna kallar vi dem för lärplattor, dels för att markera att de ska användas till inlärning i skolan och dels för att inte förknippa verktygen vi använder med ett visst märke. En lärplatta har ett antal appar förinstallerade när man köper den, men man behöver hitta och installera andra bra appar. Detta är ett arbete som är nog så knepigt, då det i App Store finns över 1 miljon appar. Det finns i huvudsak två sätt att lösa det här problemet: 1.

http://johan1111.wordpress.com/

Related:  it skolaBloggarBloggar

Vad är blandad inlärning? | Connys blogg Varför blanda? Sex skäl att börja arbeta med ett blandat lärande redan idag. Blended learning handlar om att blanda traditionell utbildning med instruktioner och utbildning via internet, och det är många människor som tror att det kan vara nästa stora grej inom utbildning. Här är sex skäl varför: 1. Eleverna får kunskaper som ligger i tiden Vem är då denna specialpedagog som brinner för det inkluderande klassrummet? Välkommen till min blogg! Jag heter Helena Wallberg och är gymnasielärare i engelska, franska och pedagogiskt ledarskap sedan drygt 20 år. Under flera år har jag undervisat samtidigt som jag också har haft en funktion som specialpedagog på Täby Enskilda Gymnasium. I år (2014/2015) ska jag för första gången på över 20 inte undervisa utan ägna mig helt åt elevhälsans förebyggande och utvecklande arbete på TEG.

s blogg - Majema Det finns många olika sätt man kan arbeta på med våra väggkalendrar. I detta inlägg vill jag tipsa och inspirera er inför framtida planeringsarbete tillsammans med er klass. Jag har valt att fokusera på två produkter, klassikern Hela året runt och nyheten Veckokalendern. Hur kan man använda väggkalendern Hela året runt i Fk-3? Med Hela året runt är det lätt och roligt att skapa struktur!

Jag älskar när jag kan integrera det digitala på ett naturligt sätt, att kunna använda digital teknik även om det inte finns 1-1 i klassrummet. Jag hittade Plickers för en tid sen, men har väntat på att appen ska uppdateras för att få de funktioner som jag eftersökte. Plickers är ett responsverktyg som utgår både från en webbsida och en app. Skärminspelning på iPad Hejsan och God Jul! (så jag inte glömmer det...) Jag har länge använt datorn och diverse program för att spela in instruktionsfilmer där jag filmar det jag gör på skärmen. Bra program för detta är t ex Camtasia och Screencast-o-matic för PC och Quick Time (som ingår) för Mac. Skolan och elevernas väg till digital kreativitet Idag är sista dagen på årets upplaga av Code Week, EU:s satsning på att väcka barns och ungdomars intresse för programmering och digitalt skapande. Det är särskilt viktigt att flickor, minoritetsgrupper och elever med sämre socioekonomiska förutsättningar inkluderas. Satsningen ingår i Digital agenda för Europa, som är en av de sju pelarna i Europa 2020, EU:s tillväxtstrategi fram till 2020. De digitala kreativa branscherna växer snabbt och behovet av yrkeskunniga kommer sannolikt att öka starkt under de kommande åren. Dessutom är det viktigt att alla lär sig att förstå och hantera de digitala möjligheterna, eftersom den här utvecklingen formar hela samhället och präglar såväl arbetsliv som vardag. Här har skolan en stor och viktig roll.

Demokreativ Sändare och mottagare heter den här statyn som står utanför vår skola En bild säger mer än tusen ord. Hur mycket säger då inte en bild och en dikt? Adventskalender 2013 - Thinglink Eftersom det börjar närma sig jul så börjar tankarna kring den digitala adventskalendern dyka upp, både i mitt huvud och diskussioner i FB-grupper. I år har jag tänkt att använda mig av online-sidan Thinglink I Thinglink kan man skapa interaktiva bilder genom att ladda upp en bild och sen lägga dit olika taggar på den med hänvisningar till olika webbsidor. T ex kan man länka till olika Youtubeklipp, en googlesite med en uppgift, bilder eller musik, så länge det finns en webblänk så fungerar det. Hur gör man då? Man går in på Thinglink.com och skapar där ett gratiskonto. När man gjort det kommer man till sin startsida där alla ens interaktiva bilder kommer att ligga, uppe i högra hörnet hittar man nu knappen "Create", tryck där!

It's not the trick! Vad en legendarisk magiker kan lära oss om IT i skolan | Fleischer Kompetensutveckling Alla som någon gång ens nosat på magin som konstform känner till ett namn: Dai Vernon. Han började trolla när han var sex år och fortsatte kontinuerligt resterande 92 år av sitt liv. 98 år gammal lämnade Dai Vernon – som med rätta också kallades The professor – ett gigantiskt magiskt arv efter sig. Dai Vernon – the professor En av de mest utbredda citat från The professor är: ITS NOT THE TRICK! ITS NOT THE TRICK! Levla i läsning 30 Jan Att utveckla sin läsförmåga är viktigt. Eleven behöver “levla” i läsning som jag brukar säga och eleverna förstår direkt vad jag menar.

FlippadSO Detta är en liten välkomstpresentation till vår SOblogg! Här kan du surfa in när du vill och hur ofta du vill :) Längst upp på sidan hittar du de olika förmågorna som du säkert känner igen och som vi hela tiden kommer att återkomma till. Du hittar även de viktiga källkritiska begreppen längst upp under en egen flik. Begrepp som vi kommer att använda på lektionerna och som är en väldigt viktig del i vår SO-undervisning!

Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys En magisk kväll med läsande mammor och pappor Det var inte för inte som jag var lite nervös inför denna kväll – tror aldrig jag har involverat så många kända och okända i mina galenskaper tidigare – men det är alltså det som händer när man hänger på sociala medier. Man dras med, och peppar andra – peppas själv och idéerna bara sprutar! Den första januari blev jag förstelärare i ämnet svenska i årskurserna 1-9 – wow! Vilket uppdrag….huvva, vilket ansvar..ja tankarna har pendlat men då mitt huvud allt som oftast är sprängfyllt av roligheter såsom skola, skolutveckling, bedömning för lärande etc, så hade jag redan bestämt mig för att fokusera på läsförståelse.

Så skapar du en egen kortfilm Vi har alla sett dem: filmer där exempelvis en riddare slåss mot en misstänkt inklippt drake som rör sig lite sådär charmigt ryckigt, eller barnprogram med leranimationer som Fåret Shaun eller Wallace and Gromit. Vi talar förstås om stop motion, en klassisk animationsteknik som är enkel att utföra men som kräver tålamod och fingertoppskänsla. Det första kända exemplet på stop motion-animerad film är The Humpty Dumpty Circus av amerikanen J Stuart Blackton, som kom 1908. Stop motion, eller ”fångad rörelse” som det ibland kallas på svenska, kan göras på flera sätt.

Related:  Bloggar & sociala nätverkBra att ha sidor IKT