Numicon Materiel Matematik Grundskola år F-3 Grundskola Liber NumiconmetodenNumicon är ett multisensoriskt undervisningsprogram med laborativt material. Numicon - matematik med alla sinnen har tagits fram efter ett koncept från Storbritannien tillsammans med Specialpedagogiska skolmyndigheten. Det laborativa materialets funktion är att lyfta fram det matematiska tänkandet och ge stöd åt den språkliga förklaringen. Aktiviteterna i programmet bygger på en långsam, nivåanpassad och systematisk arbetsgång. Metoden har visat sig mycket framgångsrik för elever med speciella behov. Laborativt materialDet laborativa materialet består av 160 färgade talblock i plast, 160 färgade plastpluggar, 6 basplattor, snurror (istället för tärningar), tallinjer och "hemliga påsen", som är till för att känna på de det laborativa materialet. LärarpärmLärarpärmen består av fyra delar; en lärarhandledning, 30 aktivitetskort, utvärderingsverktyg och kopieringsunderlag. Meningen är att eleverna ska kunna skapa sig inre bilder som hjälper dem att "laborera i huvudet".
Lars Björk En blogg om skola, skolutveckling och samhällsfrågor | Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter. Elevens lärande i centrum Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys En magisk kväll med läsande mammor och pappor Det var inte för inte som jag var lite nervös inför denna kväll – tror aldrig jag har involverat så många kända och okända i mina galenskaper tidigare – men det är alltså det som händer när man hänger på sociala medier. Man dras med, och peppar andra – peppas själv och idéerna bara sprutar! Den första januari blev jag förstelärare i ämnet svenska i årskurserna 1-9 – wow! Vilket uppdrag….huvva, vilket ansvar..ja tankarna har pendlat men då mitt huvud allt som oftast är sprängfyllt av roligheter såsom skola, skolutveckling, bedömning för lärande etc, så hade jag redan bestämt mig för att fokusera på läsförståelse. Tyngda över mediernas fullständiga ångvält där de tryckte ner PISA-rapporten på våra redan överbelastade axlar, var det något som kändes up-to-date att fokusera på, som ett av mina områden som förstelärare. Lite snabbt surr med kollegorna i arbetslaget som sa ”Gör – kör!” Så här blev det: Okej, över till mig och mitt klassrum…
Livets glada pussel EN LÄSANDE KLASS Helen and me Påskledigheten sjunger på sin sista vers och jag läste ut boken Det professionella lärandets inneboende kraft av Helen Timperley igår. Altanen erbjöd vila i en uppfälld tältsäng, mina bokmarkeringar var lika färgglada som mitt fantastiska påskris, om jag nu hade valt att ha något sådant. När jag läst ut boken kände jag en märklig känsla av värme i kroppen som dels berodde på våren, men också på att Timperleys ord hade berört mig. Det är ingen självklarhet att lärare betraktar traditionella fomer av professionell utveckling som en möjlighet till lärande. Jag kommer att ta denna lärdom till min mentala citatsbok och använder det gärna nästa gång vi har kompetensutveckling! Hoppas att du har funnit recensionen och reflektionen av intresse! Ha det gott!
s blogg - Majema Det finns många olika sätt man kan arbeta på med våra väggkalendrar. I detta inlägg vill jag tipsa och inspirera er inför framtida planeringsarbete tillsammans med er klass. Jag har valt att fokusera på två produkter, klassikern Hela året runt och nyheten Veckokalendern. Hur kan man använda väggkalendern Hela året runt i Fk-3? Med Hela året runt är det lätt och roligt att skapa struktur! Tillsammans skapar ni klassens egen kalender. Vid månadsskifte/årstidsskifte: Börja varje månadsskifte med att gå igenom vilken månad ni går in i och vad det betyder. Utnyttja de välgjorda bilderna till varje månads uppslag. Prata om bilderna. Om man vill ta det ett steg längre kan alla få skriva sin egen lilla berättelse utifrån bilden. Starta sedan era dagar gemensamt med att: - titta på datum, månad och år - prata om vilka olika sätt man kan skriva datum på - prata om dagen, är det något speciellt som inträffar idag? - vem har namnsdag? Hur kan jag använda väggkalendern Hela året runt i åk 4-6? /Maria
BLOGG | Patricia Diaz En liten heads-up för långt men viktigt inlägg (med många länkar)! När jag lyssnade på avnittet ”Allt är inte Facebook” ur podden ”Jakten på likes” med Isa Galvan och Linnea Holst slog det mig hur viktigt det ändå är att ha (tänkte först skriva ”lite” men tog bort det sen) koll på vad barn och ungdomar gör på nätet. Podden riktar sig till föräldrar (alla vuxna?) Nedan kommer några rader om några av de sociala medier som tas upp i podden, plus ett par till. Snapchat – grundat av Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown och lanserades 2011. Snapchat var från början tänkt som en selfieapp men utvecklades senare till ett långt mer framgångsrikt koncept där användarna skickar bilder och filmer till varandra och väljer hur länge mottagaren ska få se bilden/filmen (1-10 sekunder). Snapchat växer så det knakar och är verkligen de ungas sociala medium. Instagram – fortfarande himla poppis även bland de yngre. Om du vill följa mig finns mitt öppna konto här. Wattpad – ”Har du läst min bok?”
Fröken Ann | Change your thoughts and you can change your world! Lära för livet | Education is the most powerful way to change the world – Nelson Mandela Pedagog Värmland | Mötesplatsen för Värmlands pedagoger