background preloader

Kindergarten Kindergarten

Kindergarten Kindergarten

Teaching with TLC: Create marbled fall leaves with shaving cream! Hi friends! I can't wait to share with you the marbled fall leaves my kids made today! As many of you already know, my children are hooked on the shaving cream art projects. Their addiction began with the Marbled Shaving Cream Eggs. But before I begin sharing the photos, I must confess that I may be suffering from a mild case of blogger's envy. First, I do not have a nice camera and probably will not for a l-o-n-g time. Second, I can no longer snap action shots. Last, my posts are usually brief and to the point. Are you still with me after all my rambling? Ecclesiastes 3:1 says, "There is a time for everything, and a season for every activity." Enjoy!

Spagetti, makaroner, hundra miljoner | film i skolan Spagetti, makaroner, hundra miljoner riktar sig till förskoleklass och årskurs 1 och är en pedagogisk fortsättning av ”Katten, musen, tiotusen”. Makaroner är en liten italiensk kvarterskrog någonstans i Sverige. Den drivs av servitrisen Bibbi och Kocken som har en förmåga att röra till det både i matlagningen och i matematiken. Att gästerna har speciella önskningar gör inte saken lättare. I restaurangköket finns också Mattemusen som bor på en hylla vid spisen och har ett och annat att göra med lösningen på dagens matematiska problem. De tio korta avsnitten är tematiskt uppbyggda med en handling som kretsar kring begrepp som antal, dubbelt och hälften, tid, mönster och volym. Handledning till serien hittar du här. Blomma, blad , en miljard är en matematikserie för de som går i år 2-3 Matteköping är en fridfull liten stad men under den lugna ytan pågår en maktkamp. En serie i tio avsnitt som visar praktiska matematikstrategier. Handledning till serien hittar du här.

tallriksugglor Hur kan man använda läsförståelsestrategier på en faktatext? När det gäller faktatexter handlar det om att koppla på elevernas förkunskaper, att de får berätta vad de vet om det aktuella ämnet och delge varandra sina erfarenheter före vi börjar läsa. Eleverna ska också få möjlighet att berätta vad de tror att de kommer att få veta och varför de tror det. Viktigt när man läser faktatexter är också förmågan att plocka ut det viktigaste i texten genom nyckelord. Syftet: Att träna eleverna att innan läsningen aktivera sina kunskaper och att under läsningen plocka ut viktig information ur texten för att kunna sammanfatta det viktigaste. Läromedelstext hämtad ur Natur och Kulturs No-bok PULS Före läsningen Jag inleder med att visa hur jag gör när jag förutspår vad en text kommer att handla om: Jag tror att den här texten kommer att handla om bin eftersom den heter så. Därefter släpper jag in eleverna och de får berätta vad de vet om bin och vad de tror att vi kommer att få veta utifrån texten. Jag skriver upp mina och elevernas förutsägelser på tavlan.

Att läsa mellan raderna utifrån bild Idag när jag ägnade morgonen åt att läsa de texter som vi valt ut till projektet En Läsande klass dök jag på en så bra bild. En bild som "tvingar" läsaren att läsa mellan raderna. D v s att hämta ledtrådar i text och bild, dra slutsatser och koppla till det som man tidigare har läst. På Touras blogg skrev hon någon gång i höstas ett inlägg om hur man bara genom bilder kan bedöma om elever kan läsa mellan raderna. I denna bok som heter "Gamen Polly rymmer" av Mats Wänblad får vi möta Ebba och hennes kompis Boris Monstersson. De spelar fotboll och öppnar fönstret för att de blir så svettiga. -Varför säger Boris så? Här har vi ett typiskt exempel på att läsa mellan raderna i en mycket lättläst bok med enkel text och många talande bilder.

VÖL

Related: