background preloader

En kursportal från Årstaskolan

En kursportal från Årstaskolan

https://kurser.arstaskolan.se/

Related:  monicaschackKollegialt lärande

Hur ska Sveriges lärare bli good enough? - Sara Bruun Om ett år är det skarpt läge för skolorna. Då träder de nya skrivelserna kring skolans digitalisering i kraft och ingen kan längre säga att jag ”tror inte på IT i skolan” eller jag ”vill inte jobba med IT”. Uttalande som ”papper och penna slår IT alla dagar i veckan” kan de som gillar slänga i papperskorgen. 2018 ska digitaliseringen in i skolan vare sig du vill eller inte. Jag vill dock poängtera att bildning och böcker fortfarande är lika viktigt och ni som brukar läsa vad jag skriver vet att mina elever läser mycket skönlitteratur.

4 hårresande saker som Google vet om dig Google kanske vet mer om dig än du vet själv. Som IDG News skribent skriver så beror det säkert inte bara på hur mycket kunskap Google har om dig, utan även på hur bra eller dåligt ditt minne är. Google samlar hur som helst in mängder av data om användare av företagets tjänster, speciellt när de är inloggade på sina Googlekonton. Och det handlar om detaljerade uppgifter, som exakt hur många mejl du har skickat.

Koda i skolan – Kodboken Hej lärare! Nu lanserar vi Koda i skolan, ett pedagogiskt material för er som vill komma igång med programmering och digitalt skapande. Koda i skolan ger en introduktion till programmering och digitalt skapande samtidigt som de kopplar till befintlig läroplan inom ämnen som svenska, musik och teknik. Materialet riktar sig till årskurs 4-6. Börja med att titta på Kom igång som lärare och välj sedan ett tema att arbeta med! Våra två första teman är Framtidens musik och Vem är en hjälte? Hallonpaj med havresmulor Hallonpajen har ett smuligt täcke och vaniljsås i fyllningen. 10 bitar 4 dl vetemjöl 150 g smör, kylskåpskallt ½ dl strösocker 1 ägg Havresmulor1 ¼ dl havregryn 2 ¼ dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 125 g smör 7 dl hallon, frysta eller färska 2 ½ dl tjock vaniljsås (t ex Ekströms i tetra) Serveringvaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde Gör så här1.

Umeåentreprenörer erbjuder digital praktik Carin och Per studerar Internationell säljare och marknadsförare vid Folkuniversitetet i Umeå och genomför sin tremånaders praktik på Webbexpressen. Alice Pherson, Alice PH Kommunikation & design Ann Tavelin, Base Media Norr AB – Vi träffas fysiskt en gång i veckan för att stämma av. Quizlet och Quizlet Live - så funkar det! Quizlet och Quizlet Live är det som jag tipsar mest om i olika sammanhang. Det kommer många frågor om hur det fungerar och här kommer en kort instruktion. Quizlet kan användas i alla åldrar och i alla ämnen. Jag använder gratisversionen men det finns även en pro version som kostar. Jag tycker inte det är lönt att lägga pengar på det. Quizlet fungerar både på dator och ipad, dock med lite olika funktioner.

Surfa intelligent – Hjärnexpertens bästa tips InspirationDrömmer du om en mer effektiv företagsvardag? Då kan det vara dags att kika på hur proffsen gör när det gäller fokus och effektivitet och hur vi hantera slösurfet i sociala medier. I en nyligen lanserad rapport, Svenskarna och Internet 2016, framgår det att vi i genomsnitt använder internet 24 timmar i veckan. Drygt 9 av dessa är via mobilen. Av dessa 24 timmar – hur många är effektiva sådana, där du sluter nya avtal, säljer mer av din produkt eller tjänst? Möjliga vägar och viktiga mål för skolans digitalisering – Omvärldsbloggen Ifous har under tre år drivit FoU-programmet Digitalisering i skolan tillsammans med sju kommuner och en stadsdel. Programmet avslutades vid årsskiftet, och igår arrangerade Ifous och SKL en heldag kring temat. Förmiddagen ägnades åt kommunernas insikter och erfarenheter. Under eftermiddagen tog man upp skolans digitalisering ur ett nationellt perspektiv. I det här inlägget tar jag upp eftermiddagens seminarium, som även streamades på webben.

Pojken sliter av 15-åriga flickans bh – då ser mamman rött och tar en klockren revansch Jag: ”Vadå? Har hon blivit sjuk? Eller är hon skadad? Kan det inte vänta tills jag slutar mitt pass, om två timmar?”. Läraren: ”Din dotter har misshandlat en annan elev. Kahoot – så fungerar det! – Patricia Diaz Kahoot är förstås ingen nyhet i ”den digitala verktygslådan” för många lärare. Det spelbaserade responssystemet har fått varmt i många klassrum de senaste åren. Utöver att aktivera eleverna att faktiskt delta i lektionsuppgiften finns många smarta funktioner i Kahoot som bla kan användas för att synliggöra lärande och få eleverna att samarbeta (längre svarstid/team mode). Skapa quiz med flervalsfrågor (infoga bild/video till frågan), discussion med sant/falskt eller survey med alternativ utan poäng. Och missa inte den senaste uppdateringen ”Jumble” där eleverna får rangordna och sortera svarsalternativen. Kan tex användas för att fylla i lucktexter, storleksordna mattetal, placera regenter i rätt ordning eller rangordna länder efter antal invånare.

Lärportalen Inom forskningen finns allt mer stöd för att kompetensutveckling genom kollegialt lärande, som utförs systematiskt och över tid, har stor chans att bli bestående och göra varaktigt avtryck i verksamheten. Det som kallas kollegialt lärande är en sammanfattande term som används för olika former av kompetensutveckling där kollegor genom strukturerat samarbete lär av varandra. Det bygger på att en grupp kollegor har uppgifter att lösa, diskutera och reflektera över med stöd av en handledare.

Länkar och läromaterial - Surfa Lugnt På denna sida samlar vi länkar till information för såväl föräldrar som lärare. Materialet kommer både från Surfa Lugnt och andra organisationer. Uppdaterat material för användning i skolan För vem: Skolan Vem ligger bakom: Surfa Lugnt Här finns material för fri användning i skolan. Materialet är framtaget av Surfa Lugnts experter. ”Digitaliseringen är inte något digitalt” Alla säger att skolledaren är viktig, ja helt avgörande för att digitaliseringen i skolan ska lyckas. Men hur gör man rent konkret? Det ville Malin Frykman visa och skrev därför en bok för att dela sin bild av processen. Med sig in i boken tog hon sina tidigare erfarenheter – som rektor på en en-till-en-skola, som regional skolutvecklare och som utvecklingsledare. – Digitaliseringen är inte något digitalt. Det handlar helt enkelt om att leda en förändringsprocess, inte om ett IT-projekt.

Källkritik - en utmaning - Barn, unga och medier Det är här källkritiken kommer in. Källkritik handlar om att förstå att texter och bilder har en avsändare och ett syfte – även om detta inte redovisas öppet. Källkritik kan formuleras i en fråga: ”Av vem och varför?”. Före internets genombrott mötte vi den mesta informationen genom etablerade massmedier.

Related: