background preloader

Lärmoduler för kollegialt lärande

Lärmoduler för kollegialt lärande
Kollegialt lärande är en sammanfattande term för olika former av kompetensutveckling där lärare genom strukturerat samarbete tillägnar sig kunskap för att utveckla undervisningen. En av de viktigaste framgångsfaktorerna för att utveckla undervisningen är att lärare tillsammans analyserar och utvärderar sin undervisning. Det innebär att diskutera undervisningssituationer och didaktiska frågor, att lyfta upp problem och svårigheter samt att kritiskt granska inte bara andras arbete utan även sitt eget. Detta skapar goda förutsättningar för en utvecklad och förbättrad undervisning (Lärportalen.se). I en lärmodulscykel finner du de delar som behövs för att utveckla det som benämns som beprövad erfarenhet: Beprövad erfarenhet Skolan ska använda metoder och färdigheter som har stöd i beprövad erfarenhet. Kontakta oss om du har frågor och meddela gärna om du upptäcker brutna länkar. SKA-strategin ledarskap handlar om kultur, överblick över pågående processer och kommunikation. Vad kan de redan?

http://webb2.svedala.se/kvutis/larmoduler/

Related:  UtvecklingsarbeteSkolaBlandat

Checklista för ett språkutvecklande arbetssätt • Finns tydliga lärandemål för både innehåll och språk?• Är uppgifter och innehåll kognitivt utmanande?• Går upplägget från det konkreta mot det abstrakta?• Är innehåll och begrepp anpassade till elevernas språknivå? Förklaras de tydligt?• Knyts begreppen till elevernas vardagsspråk och egna erfarenheter? Lärmiljö - Umeå Det vägledande stödmaterialet har utvecklats i nära samarbete med pedagoger, specialpedagoger, rektorer och elevhälsopersonal. Materialet består av formulär och en anpassnings- och åtgärdsbank. Det hjälper skolpersonal att skapa en konstruktiv och arbetsbar beskrivning för att sedan komma igång med relevanta stödinsatser i lärmiljön. Klassrumsregler Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum. Det blev en enorm spridning på sociala medier då många fick inspiration av detta precis som jag. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Här hittar du hans regler som är riktade till pedagoger samt de han har i sitt klassrum. Hej då ”lydnadskultur” och välkommen ”eget ansvar” för att eleverna ska utveckla sitt bästa jag.

Startkit – en termins arbete med BFL Startkitsupplägget, som består av åtta lärmoduler, är tänkt för att komma igång med kollegialt arbete med BFL. Klicka på bilden för att komma till startkitet Innehåll i startkit1 Förutsättningar2 Upplägg och innehåll3 Annat stödmaterial sobloggalfa Nu är det dags för terminens sista riktade skrivning och bedömningsuppgift. Denna gång ska ni få blicka bakåt, fundera kring nutiden och kanske kunna sia in i framtiden…Rubriken är: En gång – men aldrig mer? I denna riktade skrivning kommer du få resonera kring orsakerna till att nazistpartiet kunde ta makten i Tyskland – vad var det som gjorde att 14 miljoner tyskar röstar fram Hitler och nazistpartiet i ett demokratiskt val? Utifrån detta resonemang vill jag att du jämför situationen i Tyskland under 20-30 talet med nutidens Sverige och Europa. Kan du dra några paralleller med Tyskland under 20-30 talet, se några likheter och/eller skillnader?

Ledarskap i klassrummet Under det första året som förstelärare i Mölndals stad har jag och de andra förstelärarna omgång 2014 fått viktiga verktyg att använda oss av i undervisningen och som processledare i olika sammanhang. Och nu när vi går in på det andra året praktiserar vi det på ett väl genomtänkt sätt i det centrala området. Här kommer en beskrivning av upplägget - kanske något att ta efter för att utveckla detkollegial lärandet på era skolor! Kritiskt tänkande Det tillhör skolans uppdrag att stimulera kritiskt tänkande. Men vad är då kritiskt tänkande? Och hur hänger kritiskt tänkande och kunskapsdjup ihop? Nedan presenteras en modell över fyra nivåer av kritiskt tänkande att träna i skolan. På den första och lägsta nivån fokuserar lärandet på att minnas och att återupprepa.

Grej Of The Day AnsvarigaAnsvarig för sajten är Fredrik Sandström på Gäddgårdsskolan i Arboga som undervisar 8C i svenska. Även elever i 8C kommer att publicera GOTD på sajten. 8C:s unika världskarta SyfteKlass 8C reser i tid och rum när de fördjupar sin kunskap om kända personer, platser, saker och händelser. Språkutvecklingsplan Alla ska lyckas! För att lyckas måste alla barn och elever ha tillgång till språket. Med språket tänker, kommunicerar och lär vi oss. Mystery Hangout med 7A Idag så Mystery Hangoutade jag och mina elever i 7A för första gången. Vi kopplade upp oss via Hangout med video och upp på storskärm. Alla elever hade tilldelats roller (allt från "greeter" till "lead thinker" till "closer") och två elever var "reporters" och tog bilder samt skrev en sammanfattning av upplevelsen. Informationen till eleverna innan var endast att vi ska få besök av en klass från någonstans i världen. Just den här gången så blev det Sverige. Imorgon gör jag ett nytt försök med min åtta och de kommer stöta på något annat land.

Två undervisningsvägar mot samma mål. Läsförståelse. Idag jobbade jag med läsförståelse mha Lässugen och Reportern fast i min klass. Där jag försöker möta alla mina elever och utmana dem på deras nivå. För att detta ska gå måste jag synliggöra och tydliggöra målen. Vad förväntar jag mig att de ska klara? Vari ligger utmaningen för de som vill utmana sig och tycker att grunduppgiften är lätt. Samtidigt måste jag undervisa och stötta mina nyanlända som behöver stöd i att hitta ord och begrepp på svenska för att kunna uttrycka sig och förstå.

Skolbanken Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Canva och årshjul Har nu testat Canva ett par gånger och är helt såld! Har tittat på Canva tidigare men inte hunnit med att kika vidare utan den blev liggande i min "testa-sen"-mapp. Men för några veckor sen tipsade Niclas Vestlund i fbgruppen "IKT-verktyg", som jag har startat, om Canva och jag kikade på hans instruktionsvideo och kände genast att jag fick flytta upp denna på prioritetslistan =D Lärmodul "Dina digitala verktyg" - Kvutis Lärmodulen syftar till att ge dig en introduktion i arbetet med digitalt lärande i Svedala. Du kommer att få använda och bli förtrogen med dator, projektor och några olika digitala verktyg. I denna fortbildningsmodul ligger fokus främst på verktyg som du kan använda själv samt verktyg som du kan använda med en projektor i undervisningen.

Related:  evakristianssonLärmoduler