background preloader

Skolutveckling, Lyckas med skolan genom kollegialt lärande

Skolutveckling, Lyckas med skolan genom kollegialt lärande

Flippa klassrummet Det är säkert många som har hört talas om Flipping the Classroom. Jag har nyligen startat en Facebookgrupp som heter Flippa klassrummet. Om du är intresserad av att flippa klassrummet så är du välkommen dit för utbyte av tankar och diskussioner i ämnet. Om du är nyfiken av vad ett flippat klassrum innebär så rekommenderar jag dig först att se den här föreläsningen av Salman Khan. Andra bra länkar för att lära sig mer av är Vonsild Skole i Danmark och Daniel Barker blogg. Det flippade klassrummet är INTE: • en synonym för online videos. • att ersätta lärare med videos. • en online-kurs. • elever som arbetar utan struktur. • elever som tillbringar hela lektionen med att stirra på en datorskärm. • elever som arbetar isolerat. Det vända klassrummet ÄR: • ett sätt att öka samverkan och individuell tid mellan elever och lärare. • en miljö där elever tar ansvar för och är medvetna om sitt eget lärande. • ett klassrum där läraren är "guiden vid sidan" istället för "vise på scenen".

Lärmodul – Kollegialt lärande, att arbeta tillsammans Denna Lärmodul är framtagen i Lärmoduler för kollegialt lärande av:Michael Rystad - utvecklingsstrateg, SvedalaLydia Folke - rektor, Västerås med feedback från Åsa Söderström, – lärare, Jönköping. Kollegialt lärande är en sammanfattande term för olika former av kompetensutveckling där lärare genom strukturerat samarbete tillägnar sig kunskap för att utveckla undervisningen. En av de viktigaste framgångsfaktorerna för att utveckla undervisningen är att lärare tillsammans analyserar och utvärderar sin undervisning. Det innebär att diskutera undervisningssituationer och didaktiska frågor, att lyfta upp problem och svårigheter samt att kritiskt granska inte bara andras arbete utan även sitt eget. Detta skapar goda förutsättningar för en utvecklad och förbättrad undervisning (Lärportalen.se). Denna modul syftar till att skapa en gemensam plattform för att möjliggöra detta kollegiala lärande lokalt på den egna skolan eller i den egna gruppen som kan vara skol- eller kommunöverskridande. Planera

Puppet Pals 2: School Edition Kollegialt lärande Kollegialt lärande är en sammanfattande term för olika former av kompetensutveckling där lärare genom strukturerat samarbete tillägnar sig kunskap för att utveckla undervisningen. En av de viktigaste framgångsfaktorerna för att utveckla undervisningen är att lärare tillsammans analyserar och utvärderar sin undervisning. Det innebär att diskutera undervisningssituationer och didaktiska frågor, att lyfta upp problem och svårigheter samt att kritiskt granska inte bara andras arbete utan även sitt eget. Detta skapar goda förutsättningar för en utvecklad och förbättrad undervisning (Lärportalen.se). Se film från Skolverket om Kollegialt lärande och formativ bedömning (7:08). Moment A – individuell förberedelse Moment B – kollegialt arbete Moment C – aktivitet Moment D – gemensam uppföljning Förteckning över lärmoduler Lärmodulerna är indelade i fem kategorier. Planering och samplanering En lärmodul i bedömning – del 1 (Annika Sjödahl, Marianne Modigh) Hur skapar vi likvärdig bedömning?

Videoscribe Under våren hittade jag appen Videoscribe. En app där man kan göra egen animerad film. Du kan skapa filmer där man ser en hand som ritar och skriver olika saker. Det kan vara lite svårt till att börja med att få till det som man vill ha det så jag rekommenderar att först titta på instruktionsfilmerna som Sparkol har gjort. Det finns många bilder med i programmet och det är också lätt att lägga till egna bilder/foton från kamerarullen eller till exempel Dropbox. När jag har gjort en del presentationsfilmer har jag lagt till berättarröst. Provade att använda den tillsammans med mina elever i åk 1-3 i våras. Läs gärna Lena Gällhagens recension på Skolappar för fler tips. Kaizena · Give Great Feedback PowToon Webbstjärnan Elever i behov av särskilt stöd Rufsa Läshund ger läslust handlar om Mälarhöjdens skola som använder sig av pedagogen och terapi-kompishundföraren Eva Svensson och hunde Rufsa för att hjälpa elever med läsproblematik att slappna av och hitta läslusten. Bokcirkel om ADHD Raoul Elebring, specialpedagog på Tullgårdsskolan, berättar om de bokcirklar han hållit för att höja kunskapen om elever i behov av särskilt stöd. Han tipsar också om bra böcker. En film om inkludering Vi har varit på Kvarnbackaskolan och Södermalmsskolan och träffat elever, föräldrar, lärare och skolledning för att prata om inkludering. Stimulerar läsplattor läsning?

PappasAppar

Related: