background preloader

Historieätarna – Avsnitt 1, Stormaktstiden

Historieätarna – Avsnitt 1, Stormaktstiden

http://www.youtube.com/watch?v=zsdRtyCqsVI

Related:  STORMAKTSTIDENHistoriaHistoriasudden29

SLI.SE - Stormaktstiden - en översikt från uppgång till fall Medix Produktion AB, 2009, Från 13 år, 23 min. DVD 1670 Karl XII. Vem var han egentligen? Pojken som blev kung vid 15 års ålder och ledde den karolinska hären över Europas slagfält. Han startade aldrig ett krig, men ändå spenderade han hela sitt vuxna liv i soldatläger och på slagfälten. Efter några ungdomsår med fester och slöseri med kronans pengar fö Medix Produktion AB, 2008, Från 10 år, 20 min.

Arbetsområde Medeltid Vi startar igång arbetsområde – Medeltiden och under arbetets gång skapar eleverna en egen faktabok genom att använda appen: Bookcreator. Hur gör vi? Jo, läser texter, tittar på tv-serier, lyssnar till radioprogram och samtalar mycket. I läsandet är det för oss viktigt att utveckla kunskapen kring att göra textkopplingar. Text – text, text – själv, text – värld. Jag visar hur jag gör och eleverna provar själva. Bildlärarbloggen I dag önskar jag att ni alla fått vara med i estetsalen på min skola! Vilka lektioner jag har haft med åk 5, 3 x 60 min ”Bildanalys” Eleverna har haft en bildanalysläxa under två veckor. Läxa BILDANALYS

Medeltidsprojekt Jag har arbetat på Internationella Engelska skolan i Falun de två senaste åren. Sista projektet innan sommarlovet var att arbeta med medeltiden i min årskurs 4. Jag tog fram den arbetsplan jag gjorde då jag hade min VFU för mycket länge sedan på Högalidskolan i Stockholm. Jag älskar att arbeta i temaform och ämnet SO är mycket tacksamt eftersom man enkelt kan inkludera en mängd olika ämnen.

Spela Stormaktstiden 7 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 1. Stormaktstiden 1 som tog 2 minuter. 2 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 1. Stormaktstiden 1 som tog 8 sekunder. 4 timmar sedan: En elev hade problem på nivå 1. Kontanterna fortsätter försvinna FOTO: Oleksiy Mark/Shutterstock.com Fler och fler betalar med bankkort eller mobiltelefon. Vi använder inte lika mycket kontanter som tidigare. Därför börjar de försvinna. Night will fall När de allierade gick in i nazisternas koncentrationsläger var det de dödas och halvdödas rike som mötte dem. Och allt dokumenterades på film. Andra världskrigets koncentrationsläger befriades av de allierade 1945 och allt dokumenterades på film.

Historiepolisen: Gustav Vasa Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara Gustav Vasa. Det finns starka misstankar om att den anhållne helt enkelt har stulit Gustav Vasas identitet. I förhöret berättar han om sitt liv och frihetskampen mot Kristian Tyrann. Han tvingas också förklara allt han vet om Sveriges nationaldag. Frågan är om den anhållne ljuger eller talar sanning? Han räddade 669 barn under Förintelsen. Det han inte vet är att alla nu sitter bredvid honom. Sir Nicholas Winton är en fantastisk man som räddade livet på nästan 700 människor, mestadels barn, som annars skulle dödats i förintelseläger innan andra världskriget. Han lyckades göra detta genom att kartlägga en säker passage till Storbritannien, hålla dem borta från faror under resan och sedan låta dem leva sina liv i säkerhet. Detta klipp kommer från ett TV-program på BBC Program från 1988. Värdinnan börjar läsa upp namnen på alla barn som Winton räddade, och när hon når ett namn på en specifik tjej, som råkar vara den som sitter bredvid honom, bryter han ut i tårar. Men lite visste Nicholas vad de hade planerat i programmet, då värdinnan ställer en fråga till publiken.

Bedömningsstöd i historia 1a1 och 1b Det här bedömningsstödet i historia 1a1 och 1b ger stöd för bedömning i relation till den del av kunskapskraven som rör arbetet med historiskt källmaterial. Den uppgift som ligger till grund för bedömningsstödet har en tydlig koppling till ämnets syfte, det centrala innehållet i de aktuella kurserna i ämnesplanen och kunskapskraven i dessa kurser. Uppgiften kan också användas som modell för liknande uppgifter, med annat källmaterial och andra historiska processer och sammanhang i fokus.

Stormaktstidens Sverige Kungamakten stärks Under de första årtiondena av 1600-talet började Sverige utveckla en stark statsmakt. En modern byråkratisk organisation med centrala ämbetsverk växte fram. Hon räddade bebisen för 70 år sedan. När hon berättar detta kan jag inte hålla tårarna tillbaka. Francine Christophe överlevde förintelsen under andra världskriget, en av de värsta händelserna i mänsklighetens historia. Francine, då en bara en liten flicka, var fånge på ökända koncentrationslägret Bergen-Belsen, där över 70 000 människor dog, bland dem Anne Frank. Lyckligtvis klarade sig Francine med livet i behåll, men hon hjälpte också andra fångar att härda ut. Francines mamma hade nämligen lyckats smuggla med sig en chokladkaka in i koncentrationslägret. Chokladbiten var tänkt att sparas om Francine skulle bli så utmattad att hon längre inte kunde stå. Men när en annan kvinna i dödslägret, Hélène, var gravid och plötsligt fick förlossningsvärkar kände Francine att något behövde göras.

Här är bilderna som ändrade världen Amerikanska soldater reser flaggan i Iwo Jima, Japan 23 februari 1945. Foto: Joe Rosenthal/AP/TT En man faller från World Trade center i New York, 11 september 2001, Foto: Richard Drew/AP/TT Den sydvietnamesiske polischefen avrättar en Viet Cong-soldat i Saigon, 1968. Foto: Eddie Adams/AP/TT Buddhistmunken Quang Duc bränner sig till döds i Saigon 1963, i protest mot den sydvietnamesiska regeringen.

Related: