background preloader

Historia

Facebook Twitter

World War II (in One Take) History of japan. ”Mein Kampf” ges ut i Tyskland. Publicerad 2015-02-20 19:46 Foto: Lennart Preiss/AP Sjuttio år efter nazistdiktatorn Hitlers död kommer hans bok ”Mein Kampf” åter ut i Tyskland.

”Mein Kampf” ges ut i Tyskland

Men bara i en kommenterad upplaga. Det var i ”Mein Kampf” (Min kamp) som Adolf Hitler formulerade sin nazistiska politik. Boken kom första gången ut 1925. Men i år, 70 år efter krigsslutet och Hitlers död, slutar upphovsrätten att gälla. . – Det är ett viktigt historiskt dokument, menar institutets ställföreträdande chef Magnus Brechtken.

Kommentarerna blir omfattande. Extra History: All Episodes. P3 Nyheter - Stockholm - Média/actualités/édition. Ådalen 31 - skotten. History Bombs. Facebook. Fred i Europa. World History. ARVET FRÅN ANTIKEN - SAMMANFATTNING. Den industriella revolutionen i Sverige. Redan i början av 1800-talet började Sverige påverkas av den industriella revolutionen i England.

Den industriella revolutionen i Sverige

Denna påverkan tog flera olika uttryck. Genom industriella metoder kunde Storbritannien börja producera järn av högre kvalitet och i större mängd än något annat land. Detta drabbade den svenska järnindustrin, som tidigare varit en av Europas främsta, hårt. Efter en krisperiod lyckades dock de svenska järnbruken organisera om sig och effektivisera produktionen, även om järnproduktionen aldrig mer blev så dominerande som den en gång varit. Efterfrågan på Sveriges andra stora råvara, trä, bara ökade. Järnvägar och verkstäder Det verkliga tecknet på industrialisering var byggandet av järnvägar.

Med järnvägarnas utbyggnad kunde andra industrier växa fram. Hur kvinnorna fick rösträtt i Sverige. Charlie Chaplin final speech in The Great Dictator. Triumph Des Willens, Reichsparteitag 1934 (Leni Riefensthal) Adolf Hitler - speech (English Subtitles) Lambeth Walk - Nazi Style. Triumph Des Willens, Reichsparteitag 1934 (Leni Riefensthal) En översikt av antikens Grekland och romarriket. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

En översikt av antikens Grekland och romarriket

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna.

ARVET FRÅN ANTIKEN - SAMMANFATTNING. Jan Guillou: Inte ens prestigetidningen förstod Förintelsen. En rad debattörer har kritiserat Jan Guillous påstående att svenskarna inte kände till Förintelsen före krigsslutet 1945.

Jan Guillou: Inte ens prestigetidningen förstod Förintelsen

Nu svarar Guillou, och han står fast vid sin åsikt: ”Det man inte förstått, det vet man inte.” Historieförfalskning, Jan Guillou! Grova felaktigheter om Förintelsen fick stå oemotsagda i SVT.

Historieförfalskning, Jan Guillou!

Nu protesterar fyra namnkunniga författare och forskare. I måndags morse satt Jan Guillou i SVT:s Gomorronsoffa och vräkte ur sig grova felaktigheter om vad man visste och inte visste om Förintelsen medan den pågick. Rädsla och besvikelse tre år efter revolten. Så bäddade Europas ­trötta politiker för första världskriget. Skulle första världskriget ha kunnat undvikas om bara centrala politiker haft huvudet på skaft?

Så bäddade Europas ­trötta politiker för första världskriget

Historikern ­Henrik Berggren har läst Christopher Clarks "The sleepwalkers. How Europe went to war in 1914" som ­omvärderar många av de invanda sanningarna om det stora krig som bröt ut för 100 år sedan. Första världskriget var oundvikligt. Förr eller senare skulle de europeiska stormakterna ha drabbat samman, om det nu berodde på kampen om kolonier, den ökade nationalismen, aggressiv tysk militarism eller den profithungriga vapenindustrin. Sommaren 1914 var Europa en krutdurk som bara väntade på en tändande gnista: mordet på den österrikiske tronföljaren, ärkehertig Franz Ferdinand, i Sarajevo den 28 juni. Så brukar det heta. Jag vill inte påstå att Oxfordhistorikern Christopher Clark representerar det perfekta avvägningen mellan determinism och slump. Ironiskt nog var Franz Ferdinand inte särskilt älskad av sina undersåtar.

Clark vill komma bort från skuldfrågan. Risk för folkmord i Centralafrikanska republiken. FN varnade i höstas för folkmord i landet där 4,6 miljoner människor hotas av extremister och väpnade grupper.

Risk för folkmord i Centralafrikanska republiken

Vice generalsekreterare Jan Eliasson och andra FN-företrädare har uppmanat världens länder att bidra till en militär FN-insats i landet. Responsen har hittills varit svag. Lady Gaga Songs Teach History. Skotten som ändrade allt. ○ I juni för hundra år sedan föll skotten i Sarajevo som skulle utlösa första världskriget.

Skotten som ändrade allt

När vapnen tystnade fyra år ­senare hade kriget skördat nio miljoner soldaters liv. ○ Kartor ritades om och nya länder uppstod. Krigets följder gör sig påminda än i dag. Det är efter första världskriget som dagens Europa börjar tar form. Chockat Sverige gick till val om euron. Svenskarnas nej till euron i folkomröstningen den 14 september 2003 var tydligt.

Chockat Sverige gick till val om euron

Nästan 56 procent röstade nej – 42 procent ja. Utgången var väntad. ”Fortsatt trögt för ja-sidan”, meddelade exempelvis Dagens Nyheter tio dagar före omröstningen. Några dagar senare publicerades en mätning som visade på elva procentenheters försprång för euromotståndarna. Klickbar EU-karta - EU-upplysningen vid Sveriges riksdag. Till höger i EU-kartan kan du klicka och välja att se vilka länder som är med i EU, vilka länder som är kandidatländer, vilka som är Euroländer, Schengenländer, med mera.

Klickbar EU-karta - EU-upplysningen vid Sveriges riksdag

Du kan också klicka på ett land i kartan och få korta fakta om landet. Rysk naturgas på tvärs mot historien. Just nu pågår en intensiv debatt om den planerade gasledningen Nordstream på Östersjöns botten från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. I Sverige gäller debatten främst innanhavets känsliga miljö, men på kontinenten debatteras snarare det växande beroendet av rysk naturgas. Den föreslagna rysk-tyska gasledningen utgör dock inget principiellt nytt. Rysk gas har en lång historia i Västeuropa - i år är det fyrtio år sedan det första, hemliga avtalet slöts om gasimport från Sovjetunionen. En ung energikälla Fram till andra världskriget spelade naturgas en begränsad roll. Hög tid att inse att nazismen återigen mobiliserar i Europa. Den 9 maj 1945 jublades det runt om i Europa att Tredje riket kapitulerat och andra världskriget äntligen var över.

Förra veckan demonstrerade runt 200 nazister från Svenskarnas parti i Jönköping under EU-kritisk paroll med budskapet ”Sverige åt svenskarna”. Med synten in i en ny mittfåra. The Wave.

1 vkr

Nazism idag. Expo: "Därför är Svenskarnas parti nazistiskt" - P4 Dalarna. Medlemmarna i Svenskarnas parti hävdar att de inte är nazister - men det är precis vad de är. Det säger den opolitiska stiftelsen Expo som kartlägger högerextrema grupper i landet. Det nynazistiska partiet har nu etablerat sig i Mora och ställer upp i kommunvalet nästa år. – Vi definierar dem som ett nazistiskt parti, säger Anders Dalsbro, redaktör för Expos tidskrift. Partiets företrädare i Mora, Robin Olsén, håller inte med: – Vi är ett nationalistiskt parti - men vi tar inte avstånd från någon ideologi, säger han. Anders Dalsbro utvecklar varför Expo klassar Svenskarnas parti som nazistiskt: – Svenskarnas parti är sprunget ur ett annat parti, som hette Nationalsocialistisk front, och som under senare år har tonat ner vissa delar av sin utåtriktade nationalsocialistiska del - man har valt bort hakkorset.

Förste folkvalde nazisten sedan kriget. Svenskarnas Parti (SVP) är ett nazistiskt parti som tidigare hette Nationalsocialistisk Front. Partiprogrammet osar nationalsocialism och rasbiologi: Bara personer som är ”genetiskt lika svenskarna” ska få vara medborgare. Partiet vill skapa ett ”etniskt homogent livsrum”. Målet är att avskaffa den parlamentariska demokratin. Hakkorsflagga hissad vid stadshus. Svenskarnas parti. Våra grundläggande mål: 1, Sverige skall även i framtiden vara svenskt: Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare. 2, Sverige skall styras av svenskarna: Icke-svenskar skall ej tillåtas ha maktpositioner inom det svenska samhället. 3, Sverige skall styras för svenskarna: Alla politiska beslut skall utgå från vad som är bäst för de etniska svenskarnas intressen.

Vidareutveckling av de politiska punkterna. De politiska punkter som har fastslagits vid grundandet av partiet är de grundpelare varpå all den politiska verksamheten vilar och punkterna får därför inte förändras. Svenskarnas parti är ett politiskt parti som arbetar med relevanta frågor. Andra världskriget på 10 minuter. ”Vit fläck i historieböckerna: det var kvinnor som styrde” Nu höjs röster från en rad håll om att synliggöra alla bortglömda kvinnor. Musiker protesterar mot en mansdominerad musikhistoria, Ebba Witt Brattström har länge arbetat för att lyfta fram osynliggjorda kvinnliga författare och konstvärlden förundras varje gång en ny kvinnlig konstnär ur det förflutna får ta plats. Crimea – Google Maps. Vad säger att Putin nöjer sig med Krim? Moskvas maktspråk mot Ukraina och de facto-annektering av en del av grannlandets territorium är kanske bara början på en större operation.

Ännu vet vi inte vad Ryssland har för mål med lördagens krigsförklaring. Catalinaaffären. Det störtade flygplanet som skapade vrede hos svenska folket. I juni 1952 kom det kalla kriget på allvar till Sverige när ett svenskt ­signalspaningsplan sköts ned av sovjetiskt flyg. Två dagar senare besköts det plan som sänts ut för att leta efter besättningen. Catalinaaffären var ett faktum.