background preloader

Historielararna.se

Historielararna.se

http://www.historielararna.se/

Related:  Historia 1a1 2014HistoriaHistoriaHistoria

Historiepratarna Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia. Med det menas det gamla Greklands och Romarrikets historia. Det var en period på drygt 1000 år, som inleds ca 800 f.Kr då grekerna började använda ett alfabete. Perioden slutade då Romarrikets västra del, Västrom, gick under ca 500 e.Kr. En idé större än döden Tidningen Industriarbetaren publicerade 1938 texten till Arbetarsång: ”När storfinansen binder folkets bojor och köper våra liv till evig tid, då går signalen över slott och kojor, som samlar oss igen till frihetsstrid!” Film; Människors olika förutsättningar Välkomna till nästa kurs som tillhör ämnet Geografi. Men denna gång handlar det inte om att lära sig städer, länder, bergarter eller om olika vulkaner, nej denna gång ska vi lära oss mer om människors olika förutsättningar i världen vi lever i. Varför är förutsättningarna så olika?

Gamla Stan i Stockholm - Ankarslut Ankarslutar är det där som alla ser som besöker Gamla stan men som så få förstår vad det är. Kort sagt så är det en information om hur gammalt huset de ser på är, en sorts hemlig kod där huset avslöjar sin ålder för den som förstår att tyda ankarsluten. Ankarslutar är gjorda av järn och används från 1200-talet fram till mitten av 1800-talet. Det är en sprint (säkring) som är trädd genom ankarjärnet som sitter fast i i takbjälken och sticker ut genom väggen. Det gör helt enkelt så att takbjälken inte glider av väggen de ligger på. De flesta ankarslutar sitter synliga på ytterväggen, som en sorts dekoration, även om det finns de som är inmurade också och därmed inte synliga.

Därför har forskarna fel om krigsutbrottet 1914 Vi har fått lära oss att första världskriget vållades av rivaliteten mellan Europas kapprustande stormakter. I hundra år har denna ”sanning” mekaniskt kolporterats ut. Men stormakternas trätor och allianser kan på sin höjd förklara hur kriget spred sig, inte dess uppkomst. Mayakulturen Människooffer utfördes oftast genom att prästen skar ut hjärtat på offret. De vanligaste offren var krigsfångar, men även andra män, kvinnor och barn offrades för att tillfredsställa gudarnas blodstörst. Det går också att finna likheter i aztekernas och mayafolkets skapelsemyter. De trodde t.ex. båda på att flera världar hade existerat före den nuvarande. Flera av deras största gudar hade dessutom liknande egenskaper och tillbads av ungefär samma orsaker. Mayarikets nedgång började på 800-talet e.Kr

Sveriges slavhistoria avslöjad Visste du att Sverige bedrev slaveri i Västindien för 200 år sen? Det är i alla fall inte något som är en del av vår svenska historieskrivning, trots att Sverige var en slavnation i över 60 år och delaktig i den transatlantiska slavhandeln på 17-1800-talet. Unik forskning Det finns bara två doktorsavhandlingar om den svenska kolonin Saint Barthélemy som också berör slavsystemet – en från 1888 och en från 1951.

Krigsmyter - nyhetsbrev om nyupptäckta och överraskande händelser under Andra Världskriget. Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande krigshistoriska fakta om andra världskriget! Är du riktigt säker på att det du vet om andra världskriget verkligen är det allra senaste? Vill du få tillgång till händelseförlopp, fakta och berättelser som ger den rätta förståelsen för det militärhistoriska sammanhanget? Att planera ett arbetsområde: Analysmodeller I mitt inlägg om The Big Five skrev jag att jag gillade liknelsen mellan de fem förmågorna och de fem OS-ringarna. Ringarna är förenade precis som förmågorna är. Begreppsförmågan är förenad med analysförmågan och de två skapas med hjälp av informationsförmågan och dessa tre förmågor förmedlas slutligen med hjälp av kommunikationsförmågan.

Beredskapsaffischer KB visade 2005 en utställning om konsten att sälja det som ingen vill ha. Det handlar om att sälja in krig men också om att mobilisera försvar. Affischerna lär oss något om de tankar som rådde då. Det är möjligt att marknadsföra krig eftersom nyttan avgör om det är säljbart. Om det finns en nytta är det säljbart. Affischerna kan hjälpa oss att föreställa oss den historiska situation som rådde när affischerna framställdes. Utvandrarna (1971) Karl Oskar och Kristina lämnar tillsammans med en grupp fattiga människor från trakten nöden i sin hembygd i Småland för ett nytt liv i det nya landet Amerika. Överresan blir strapatsrik och också i det nya landet väntar umbäranden. Filmtitel: Utvandrarna (1971) Kategori: Svenska

Björn Wiman: Dådet i Paris är en attack mot upplysningens hjärtpunkt En tidnings­redaktion är det öppna samhällets pulsåder. Därför gör onsdagens massaker mot Charlie Hebdo världen till en farligare plats. På onsdagen släpptes i Frankrike författaren Michel Houellebecqs nya roman ”Soumission”, som redan på förhand omgivits av skandalrykten – och då inte främst för att dess titel är identisk med namnet på den kortfilm som ledde till att den holländska filmaren Theo van Gogh mördades i Amsterdam 2004 av en muslimsk fanatiker.

Historia - KOMPLETT genomgångsmaterial Författare: Rolf Fält Datum: 9 september Ämnen: SV/SO, Historia, SO År: Grundskola år 7–9 Lektionstyp: Inte Powerpoint, Prezi (gratis freeware direkt på nätet, Beskrivning HEJ! Här kommer ett magnum opus. Typ. Det uppdateras kontinuerligt.

Related: