background preloader

Allmän historia

Facebook Twitter

Här såldes svenska sjömän som slavar. Varje tal är ett steg längre bort från deras talrädsla. Hyllningstalen följer precis samma mall som tal brukar ha – en inledning, en berättande del om hur man träffades eller vad man brukar göra, och så en liten avslutning. – De innehåller helst inte de interna skämten, för det hänger ingen annan med på.

Varje tal är ett steg längre bort från deras talrädsla

Och de ska vara korta. Man brukar säga att glassen inte får smälta, säger Daniel Sandin. Jag vill att nervositeten ska försvinna. Det bästa sättet att göra det är att utsätta sig för det. Lektionen går till som den brukar: eleverna får uppgiften, förbereder talet och framför det på en och samma lektion. Michaela Persson, Gabriella Hahnsjö och Lisa Paulsson går kursen i retorik för de som inte gillar att tala inför andra. Bild: Julia Lindemalm – Jag blir så nervös när jag står däruppe. I högstadiet fick både hon och kurskompisen Gabriella Hahnsjö höra från sina lärare att de inte kunde få de högsta betygen om de inte var mer aktiva muntligt. Mitt hjärta börjar slå hårda snabba slag och jag blir yr, får handsvett och börjar prata i 140. History PowerPoints for Teachers - TomRichey.net.

Larry Ferlazzo's Websites of the Day... Bästa webbsidorna för historialektioner. Rome Reborn "Rome Reborn är ett internationellt initiativ vars mål är att skapa digitala 3D-modeller som belyser den urbana utvecklingen i det antika Rom från den första bosättningen i den sena bronsåldern (ca 1000 f.Kr.) till avfolkning av staden i tidig medeltid (ca . 550).

Bästa webbsidorna för historialektioner

"I "Gallery" kan du se bl a filmer av Antikens Rom i 3D-format. Här är en av dem: Visste du att Världskulturmuseerna har skapat en egyptenwebb för barn? På Världskulturmuseernas webbplats kan du ladda ner världen Faraonien till Minecraft, besöka en egyptisk by, pyssla, lösa klurigheter och lära dig mer om Egypten genom tiderna. British Pathé British Pathé har lagt upp 85 000 historiska filmer på YouTube. Arkivet - som sträcker sig från 1896 till 1976- innehåller filmer av några utav de viktigaste ögonblicken från de senaste 100 åren. World Digital Library Här kan du upptäcka, studera och njuta av kulturskatter och viktiga historiska dokument. Geacron Här kan du se hur världen såg ut för ett visst år. Här är år 1500. Don Quijote utmanade tidens rasism. I gryningen den 7 oktober 1571 drabbar islams och kristenhetens flottor samman i Lepantobukten utanför Greklands kust: den kristna med 208 galärer, 57 fregatter och mer än 80000 soldater siktar vid horisonten turkarnas 250 galärer med över 90000 man, redo att kämpa för islam och herraväldet över Medelhavet.

Don Quijote utmanade tidens rasism

På den spanska galären La Marquesa trängs 400 män i väntan på striden. Bland dem en ung soldat vid namn Miguel de Cervantes, avkomling till omvända judar från Córdoba. Skakande av feber och försvagad av malaria vägrar Miguel att ligga kvar under däck. Han kräver att få kämpa ”för Gud och kungen” och blir placerad på den mest utsatta stridsposten på skeppet.

Till trummornas mullrande och vapnens skramlande närmar sig de båda flottorna varandra i morgonbrisen. Tre timmar senare är en av århundradets brutalaste slakter ett historiskt faktum: på den ottomanska sidan 110 fartyg förstörda, 130 tillfångatagna och 30000 döda. Högkultur i Saba fram ur mytens töcken. Vad gjorde araberna innan Profeten förkunnade islam?

Högkultur i Saba fram ur mytens töcken

Bilden har varit påfallande dunkel och man ser framför sig beduiner som irrar omkring i öknen. Nyare forskning skriver om historien och fram växer bilden av en glömd högkultur. Av Jan Retsö Saba är ett namn som för många väcker romantiska föreställningar om ett sagorike bortom vidsträckta öknar, där Arabiens alla ljuvligheter står att finna. Mest av allt associeras det väl med den drottning som skall ha regerat där en gång och som enligt Gamla Testamentet skall ha besökt Salomo. För de medeltida islamiska historikerna var lokaliseringen av detta Saba klar: det var Jemen, där man visade fram ruinerna av vad som påstods vara Bilqis palats i Marib-oasen. Ett närmare studium av denna lista ger vid handen att den sträcker sig cirka 300 år bakåt från Muhammeds tid, det vill säga till slutet av 200-talet e Kr.

Det är ett säreget drag i den islamiska världens traditionella historiesyn att bilden av tiden före islam är så vag. Beyond the Bubble. Free Technology for Teachers.

VÄRLDSHISTORIA

Amerika-relaterad historia. Europeisk historia. Historien hörs bättre i radion. Sändning. – Är ni laddade?

Historien hörs bättre i radion

Då kör vi, säger SO-läraren Adam Jönsson. Klara Ihd, Melisa Güner och Carl Ållebrand i 8B drar i gång dagens podcast. Edward Roos syns inte på bild, men medverkar också i sändningen.Bild: Mikael Andersson Hallå — hallå! Hallå — hallå! — Jag bara testar ljudet. Adam Jönsson och fyra av hans elever i 8B på Sjöängs­skolan i Älvsjö, Stockholm, ska just spela in andra avsnittet av poddradio-programmet »Historie­pratarna«. Poddradio, eller podcast som en del föredrar att kalla det, betyder att man spelar in ett radioprogram som via en ljudfil på internet görs tillgänglig för vem som helst.

Idén till Historiepratarna fick han under långa barnvagnspromenader under pappaledigheten då han fördrev tiden med att lyssna på poddradio-program. — Jag tänkte: Det här är ju kul. Ett problem bara: Adam Jönsson hade ingen aning om hur man gör poddradio. — Men jag googlade och hitta­de en massa bra sidor, där det stod hur man gör. . — Är ni klara?