background preloader

Historia

Facebook Twitter

2. Att vara en sådan som ingriper. Det kan vara bekvämt och kännas riskfritt att vara kvar i åskådarrollen.

2. Att vara en sådan som ingriper

Trots det har människor, oavsett konsekvenser, valt att lämna åskådarrollen för att ingripa och de har därmed påverkat historiens utveckling och individers liv. Den första övningen syftar till att ge eleverna möjlighet att reflektera kring varför en del människor väljer att ingripa. Den andra övningens syfte är att öka förståelsen hos eleverna för att en person som ingriper inte alltid behöver vara en hjälte i stora historiska sammanhang. Eleverna får också tillfälle att reflektera kring värden som medmänsklighet och solidaritet. Den tredje övningen handlar om Agerapriset, ett pris som tilldelas en person som vågar ingripa och agera för sina medmänniskor. Titta på vittnesmålen: I klippet ovan berättar Hania om hur hon lyckades fly ut ur gettot tack vare hennes mamma och hur hon klarar sig undan nazisterna tack vare en polsk kvinna.Hania föddes 1934, i en judisk familj i Osweiecim (senare Auschwitz) i Polen.

Övning A. 1. Åskådarens betydelse. I en situation där det finns förövare och offer så finns det många gånger även andra som tysta tittar på och inte ingriper, det vi kallar åskådare.Vad är det som gör att vi inte ingriper i en situation där en eller flera människor blir utsatta för något?

1. Åskådarens betydelse

Den första övningen går ut på att eleverna får reflektera över varför människor blir passiva åskådare i stället för att ingripa. Det finns givetvis många olika orsaker till detta och användbara begrepp i övningen kan vara risk, ansvar och handlingsutrymme. Eleverna får också möjlighet att fundera över åskådarrollens betydelse för situationens händelseutveckling.

Den andra övningen ger utrymme för en estetisk och/eller litterär reflektion kring åskådarrollen i ett historiskt perspektiv. Syftet är att se likheter mellan situationer som ägt rum tidigare i historien och de som inträffar idag. Du hittar diskussions- och gestalningsövningar längre ned på sidan efter vittnesmålen. Titta på vittnesmålen: Övning A. Här är bilderna som ändrade världen. Amerikanska soldater reser flaggan i Iwo Jima, Japan 23 februari 1945.

Här är bilderna som ändrade världen

Foto: Joe Rosenthal/AP/TT En man faller från World Trade center i New York, 11 september 2001, Foto: Richard Drew/AP/TT Den sydvietnamesiske polischefen avrättar en Viet Cong-soldat i Saigon, 1968. Foto: Eddie Adams/AP/TT Buddhistmunken Quang Duc bränner sig till döds i Saigon 1963, i protest mot den sydvietnamesiska regeringen. Skräckslagna och brända barn flyr sedan sydvietnamesiska styrkor av misstag napalm-bombat egna soldater och civila 1972. Löparna John Carlos och Tommie Smith gör black power-hälsning vid OS i Mexiko 1968. En grupp judar förs bort ur ghettot i Warszawa april 1943. Astronauten Edwin "Buzz" Aldrin på månen, juli 1969. Situation room i Vita huset. Den östtyske gränsvakten Conrad Schumann hoppar över den nästan färdigställda Berlinmuren 15 augusti 1961. En ensam man möter stridsvagnarna i Peking när militären slog ner demokratiprotesterna 1989.

Lennart Nilssons banbrytande bilder på ett foster. Reading Like A Historian. Sveriges historia - TV4 Play.

Horrible histories

Historieätarna – Säsong 1, Avsnitt 1, Stormaktstiden. Ancient Acropolis 3D presentation. Night Will Fall (2014) - André Singer (Trailer) Tema: Offer, Förövare, Åskådare, Hjälpare. Margareta Kellner. (Övn 1) from Levandehistoria on Vimeo. Tema: Offer, Förövare, Åskådare, Hjälpare. Ilona Goldberger. Tema: Normer. Margareta Kellner. Tema: Normer. Franciska Levy. Night will fall. När de allierade gick in i nazisternas koncentrationsläger var det de dödas och halvdödas rike som mötte dem.

Night will fall

Och allt dokumenterades på film. Andra världskrigets koncentrationsläger befriades av de allierade 1945 och allt dokumenterades på film. Soldaterna hade aldrig kunnat förbereda sig på de fruktansvärda scener som mötte dem. Och de som sett krigets fasor i vitögat glömmer aldrig. Filmerna skulle bli avgörande i de internationella tribunaler som fällde många av de ansvariga nazisterna för krigsbrott. Filmmaterialet från brittiska, amerikanska och sovjetiska krigskameror skapar tillsammans med de starka ögonvittnesskildringarna från soldater och överlevande, en unik inblick i nazisternas värsta illdåd.

Brittisk dokumentär från 2013 av André Singer. Folkmordet 1915. Bedömningsstöd i historia 1a1 och 1b. Det här bedömningsstödet i historia 1a1 och 1b ger stöd för bedömning i relation till den del av kunskapskraven som rör arbetet med historiskt källmaterial.

Bedömningsstöd i historia 1a1 och 1b

Den uppgift som ligger till grund för bedömningsstödet har en tydlig koppling till ämnets syfte, det centrala innehållet i de aktuella kurserna i ämnesplanen och kunskapskraven i dessa kurser. Uppgiften kan också användas som modell för liknande uppgifter, med annat källmaterial och andra historiska processer och sammanhang i fokus. Kursprov i historia 1a1 och historia1b, gymnasieskolan - Malmö högskola.