background preloader

Svensk historia

Facebook Twitter

När blev Sverige kristet? Du har snart läst alla dina fria artiklar denna period Beställ på SvD.se/gratis2 Det första landskap i nuvarande Sverige som kristnades var det danska Skåne, förmodligen med början i sydvästra delen av landskapet.

När blev Sverige kristet?

Sverigebreven - DN Fokus. En bilhandlare i välvårdat skägg och dubbla ytterjackor utanför Migrationsverkets ankomstboende vid Jägersro i Malmö letar förtvivlat efter fungerande internetuppkoppling.

Sverigebreven - DN Fokus

Svenska utvandrare som gjort avtryck i USA. SvD-läsaren Brita Måhlen tipsar om Gustav Eisen.

Svenska utvandrare som gjort avtryck i USA

Så här skriver hon: ”En märklig, känd man jag kan tipsa om är botanikern Gustaf Eisen, (i USA Gustavus Eisen) som kom till USA på stipendium från Uppsala universitet. Han är mer känd där än här. Strindberg har skildrat honom i novellen ”Ensittaren”. (Varför han undvek att bjuda in den radikale Strindberg var för att han som borgarpojke hade egen hushållerska, och ville dölja detta.) De var klasskamrater och Strindberg tog starka inryck av Eisen, både vad beträffar skrivande, kemiska experiment, måleri etc. Utvandrarna i mitt hjärta. Foto: Sara JohariKristina har förberett ett fat korngrynsgröt till de enkla festligheterna i samband med dopet av hennes nyfödda.

Utvandrarna i mitt hjärta

Men äldsta dottern, den förståndiga Anna, kommer på var modern gömt gröten. Hon kan inte låta bli. I sin ensamhet äter hon upp nästan allt. Utvandrarna då och nu - OBS. Fyllig krönika över Amerikafararna. ”Den nya tiden” avslutar Lennart Pehrsons trilogi om den svenska utvandringen till Amerika.

Fyllig krönika över Amerikafararna

Sviten kan läsas som en kollektiv biografi som både nyanserar och berikar den bild av den typiska utvandraren som tog fäste genom Vilhelm Mobergs klassiska romanserie. De självgoda antipatrioternas förlovade land. Chauvinistisk yra över svensk stöld. Visste du att stadsdelen The Bronx i New York grundades av en svensk?

Chauvinistisk yra över svensk stöld

Jonas Bronck hette han. 1639 reste han till Nya Amsterdam, köpte ett stycke mark av indianerna, slöt fredsfördrag med dem och bosatte sig där. Därför kan man säga att han grundade The Bronx. Förra sommaren firade det nyinstiftade Jonas Bronck Center i Sävsjö i Småland 375-årsjubileum till minne av Broncks resa till Amerika, vilket uppmärksammades i både svensk och amerikansk press. Medan de svenska tidningarna underströk betydelsen av Broncks bosättning, tyckte New York Times snarare att det var kuriöst att man i en liten svensk stad kände sig stolt över att av alla ställen ha grundat just The Bronx – en stadsdel som länge haft socioekonomiska problem och dit få turister hittar.

Enligt Göran Modig, före detta verksamhetschef vid Jonas Bronck Center, har ambitionen varit att Broncks födelseort Komstad ska bli ”för amerikaner vad Mecka är för muslimer”. Prisomräknare från medeltiden till 2100. Prisomräknare från medeltiden till 2100 Tillbaka till Historia.se.

Prisomräknare från medeltiden till 2100

Återblick Stockholm - Förmiddag i P4 Stockholm. De flydde över havet – nu är rädslan tillbaka. ○ Bräckliga, överlastade båtar.

De flydde över havet – nu är rädslan tillbaka

Hopp om frihet. Desperata flyktingar som dör på havet. Medelhavet 2014? Utländskhet: Den svenska främlingsfientlighetens historia. Ingvar Svanberg, NE-medarbetare och forskare verksam vid Uppsala universitet Främlingskap i Sverige har åtminstone under det senaste århundradet ofta handlat om färgnyanser.

Utländskhet: Den svenska främlingsfientlighetens historia

Själv född med mörkt hår och bruna ögon har jag ibland setts som sydlänning. Populär Historia. Att sköta ett hushåll under förindustriell tid var ingen enkel sak.

Populär Historia

För att klara försörjningen krävdes att såväl husfru som tjänstefolk var fullt sysselsatta dygnets alla ljusa timmar, ja mer än så. Korna skulle mjölkas och all mat beredas från grunden. Brödet skulle bakas, smöret kärnas, sillen rensas, djur slaktas och styckas. Ull skulle spinnas, tyg vävas, kläder sys och lagas, vattnet hämtas, disken diskas, tvätten bykas, ljusen stöpas… Kroppsarbetet var under många hundra år grunden till människors överlevnad och samhällets fortbestånd. Nazismen är mer seglivad än vi vill inse. Åter fylls spalterna och nyhetsflödet av artiklar om ”nynazismen” i Sverige. Åter höjs rösterna som säger att vi måste ”vakna upp”, att dessa grupper finns även här, även i Sverige. Andra röster säger att det nog inte är så allvarligt; aktivismen, våldet och konfrontationerna sägs ännu inte ha nått 90-talets nivåer.

Frågan infinner sig osökt om det finns anledning att invänta att de gör det innan vi reagerar? Vi har fört dessa debatter många gånger sedan början av 80-talet, gång på gång tycks vi yrvaket öppna ögonen för samma gamla verklighet. Det finns nämligen ingen nynazism, det finns bara en obruten organisatorisk linje som går tillbaka till grundandet av Sveriges fascistiska kamporganisation 1924.

Svenska kvinnor dolde håret av religiösa skäl. Under 1800-talet dolde de flesta kvinnor i Sverige sitt hår och fick inte heller klippa det. Idag är det däremot få kristna kvinnor i Sverige som döljer sitt hår. Traditionen förknippas främst med Islam. 1814: När Norden blev till. Annons Publicerad kl Dela Skicka länk via e-post Mest läst Senaste nytt Brännpunkt 17/4. Freden i Kiel 14. januar 1814.

Historiska bilder på nätet och i klassrummet. Demokratisering. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Sverige. Riksdagens historia. Demokratisering - Stockholmskällan. Den stora personliga frihet vi lever med idag skulle slå 1800-talsstockholmaren med häpnad.

När människorna i Sverige tog steg efter steg mot ett mer demokratiskt samhälle så var huvudstaden Stockholm den centrala politiska arenan. Här presenteras källor som berättar om den historien. Hjalmar Branting talar om den kvinnliga rösträtten på Norra Bantorget 1918. Historiesajten. Kielfreden.