background preloader

Frågesport, allmänbildning och tävling - vetgirig.nu

Frågesport, allmänbildning och tävling - vetgirig.nu

http://www.vetgirig.nu/

Related:  Fest, Spel, FrågesportundervisningTeori - centrala begrepp, källkritik, historiebruk

Frågesport fest Det är enklast om du med lite framförhållning förbereder en fest frågesport så att du inte behöver sitta med det dagarna innan då du kanske hellre fokuserar på festmaten, dukningen och kläderna. Ett enkelt sätt att göra en fest frågesport är att låna frågor från ett sällskapsspel av något slag. Eller så kan man försöka hitta quiz och frågor till frågesport på nätet som man tycker fungerar i sammanhanget. Det blir alltid roligare och bättre om frågesporten har ett tema och en röd tråd, än att det bara är ett hopkok av blandade frågesport frågor. Nordiska museet - Webbutställningar Här finns Nordiska museets webbplatser för skolan. Olika ämnen behandlas och resurserna ser olika ut. Ibland kompletterar de en bok eller en utställning, ibland är de faktarum där du kan lära dig mer. Här finns också ett urval av det spännande material som museet har i sina arkiv. Publikens val

De hatar vårt sätt att leva Under den korta tid Jimmie Åkesson varit sjukskriven har Sverigedemokraterna passat på att förändra sitt språkbruk. De säger inte längre ”minoritet” eller ”etnisk grupp”. De säger ”nation”. Och de säger ”folk”. SVT Skola Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Agenda Uppdrag granskning

Fest och party lekar för vuxna, ungdomar och barn Festlek: Namnbytet: Denna festlek passar bäst om ni är några stycken. · Gästerna börjar med att skaka hand med varandra och säga sitt namn.· Gästerna byter namn med varandra i det ögonblick då de skakar hand.· Gästerna fortsätter hälsa på varandra och byta namn med varandra.· Om ingen glömmer sitt nya namn ska alla gäster till slut kunna sätta sig ner eller ställa sig vid sidan av när de har fått tillbaka sitt eget namn. Festlek: Stolleken Sätt ut stolar i en ring. Det ska finnas en stol mer än vad det finns gäster.Leken börjar med att gästerna sätter sig på stolarna och att alla får säga sitt namn.Den som sitter bredvid den lediga stolen på vänster sida säger namnet på en av gästerna.

Presentera online Visste du att du helt gratis kan göra en kort presentation online? Det passar lika bra för dig som är elev och ska redovisa ett arbete, som för dig som är lärare och vill göra en introduktion till ett arbetsområde eller en kort presentation inom ditt ämne. Det är inte särskilt svårt. Även du som aldrig publicerat något på nätet förut kan vara igång på en halvtimme. I den här resursen hittar du länkar till resurser som ger en lång rad möjligheter. Förmodligen vill du ha både bild och ljud i din presentation.

Arbetsmaterial- Nypon Nypon förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen. Det gör vi genom att komplettera alla våra böcker med arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Elevmaterialen till de nyare svenska böckerna är utformade på lite annorlunda sätt. De består av skrivbara pdf:er. Tipsfrågor lekar mm - sverigeshetaste Många frågor till Tipspromenader Tipspromenadsfrågor vuxna o barn Många roliga frågesporter Titta hur många rätt du får Några Tipsfrågor Frågesport Historia sport flaggor mm Poängpromenader och frågesport Roliga lekar spel mm Frågesport, allmänbildning och tävling

Språkutvecklande arbete med begrepp Såhär tänker jag prova att arbeta med begrepp i matematik och NO! Inom varje arbetsområde listar jag viktiga begrepp när jag gör min pedagogiska planering för området. Begreppen skrivs ut och lamineras och blir begreppskort. För att arbeta med begreppen finns sedan några fasta, återkommande övningar. Tanken är att eleverna ska känna igen sig och så småningom kunna arbeta självständigt med begreppskorten.

Den historiska bilden Beskrivning:Tänk dig att du får chansen att resa tillbaka i tiden...! I den här filmen får du som elev en spännande utmaning. Du skall välja en bild bland hundratalts kända bilder från andra världskriget och ta ett kliv in i den. Detta gör du genom att låta en kamrat fotografera dig på ett sätt som gör att du efter lite bildbehandling kan bli en del av den historiska bilden. Ung Ekonomi, Egna pengar Egna pengar Egna pengar kan vara bra att ha när du ska handla saker. De flesta skolungdomar har inkomster av olika slag. En del får månadspeng av sina föräldrar, andra får själva ta hand om sitt studiebidrag och många arbetar dessutom under loven. Vart tar pengarna vägen?En stor del av ungdomarnas pengar går till kläder, godis, fika, smink, cd-skivor och en och annan pizza.

Framgångsrik undervisning: fokus på elevers tankesätt, snarare än på matriser: Venue: Lärarutbildning: Linköpings universitet Anja Thorsten, Linköpings universitet och Malin Tväråna, Stockholms universitet Om fokus läggs på att ta reda på hur eleven har förstått ämnesinnehållet i stället för om eleven har förstått är det lättare att ta reda på vad som behöver förändras i undervisningen. På så sätt skulle bedömningen bli ett mer konstruktivt redskap för att få alla elever att utvecklas och lära sig. De senaste åren har en samsyn kring att bedömning har stor betydelse för elevers lärande blivit vedertagen i svensk skola.

Sju timmar om källkritik Att kritiskt kunna granska och värdera information är en viktig förmåga att utveckla för att klara studierna i olika ämnen samt för kunna verka aktivt i vår demokrati, men det är även ett av skolans uppdrag som skall genomsyra alla barn och ungdomars skolgång från förskoleklass till gymnasieskola. Förmågan finns med i läroplanerna på flera ställen och lärarens utmaning i detta uppdrag är ge eleverna de verktyg som de behöver för att kunna söka, värdera, välja, använda och resonera om olika typer av informationskällor. Skolverket har därför arbetat fram ett utvecklingspaket som syftar till att främja arbetet med just detta i skolverksamheter genom att bl.a. inspirera till samtal om källkritik bland lärare. I det här utvecklingspaketet arbetar lärare kollegialt med ett material där alla delar utgår från vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Lärarsidan Vi som står bakom Lärarsidan är helt enkelt några erfarna gymnasielärare, som till sist blev frustrerade nog av att inte hitta ett läromedel som stämde överens med vår pedagogiska vision. Vi upplevde ett kvävande tomrum mellan den statiskt tryckta läroboken och den verkliga världen. Dagens elever lever i ett konstant media- och informationsflöde, och vi stod i klassrummen med läroböcker som helt enkelt inte hade en chans att hänga med. Vi kände att det behövdes något nytt. Och det blev Lärarsidan.

Related:  mina99