background preloader

Världens Historia

Världens Historia
Related:  HistoriaHistoria

Arbetsområde Medeltid Vi startar igång arbetsområde – Medeltiden och under arbetets gång skapar eleverna en egen faktabok genom att använda appen: Bookcreator. Hur gör vi? Jo, läser texter, tittar på tv-serier, lyssnar till radioprogram och samtalar mycket. I läsandet är det för oss viktigt att utveckla kunskapen kring att göra textkopplingar. Språket genomsyrar arbetet och vi har en plansch uppsatt i klassrummet där eleverna själva och jag får skriva upp ord vi lärt oss under arbetspassen. Varje lektion i historia har en egen rubrik tex. tro, hälsa, brott och straff osv, osv… Vi atbetar gemensamt och skapar tankekartor utifrån det vi läst, sett, lyssnat till eller samtalat om. I slutet av varje lektion sätter varje elev sina egna ord på dagens kunskap genom att själva formulera ett kapitel i sin egen Medeltidsbok.

Historia Historieämnet grundar sig på skrifliga källor Historieämnet grundar sig på den tid i människans historia för vilken det finns skriftliga källor bevarade. Tiden dessförinnan brukar benämnas förhistorisk och utforskas av arkeologer. Begreppet historia omfattar i dess vidaste mening allt som lämnat tydbara spår efter sig i det förflutna. Med kvarlevor menas allt det som innefattar materiella lämningar från gångna tider. Historia är alltid någon annans tolkning av det förflutna Historia bör tolkas som en berättelse om det förflutna. Historia kan liknas vid vårt kollektiva minne av det förflutna. Historia om allt för alla Historia är nästan alltid skriven för en större publik och handlar därför i allmänhet om sådant som många människor anser vara intressant. Historia skrivs numera om allt och alla – för alla. Under de översta flikarna i historiemenyn hittar du material som främst behandlar historiska huvuddrag, tidstypiska särdrag och viktiga händelser från stenåldern till nutid.

Hur de sju veckodagarna fick sina namn För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

Kontanterna fortsätter försvinna | MiniBladet Sydsvenskan FOTO: Oleksiy Mark/Shutterstock.com Fler och fler betalar med bankkort eller mobiltelefon. Vi använder inte lika mycket kontanter som tidigare. Därför börjar de försvinna. Det finns tre miljarder kronor mindre i år än förra året. — Vår bedömning är att efterfrågan på kontanter fortsätter att minska, säger Susanna Grufman. Kontanterna har minskat snabbt de senaste 8 åren. Gamla 50-lappar och 1000-lappar slutade gälla år 2013. Sverige börjar få nya sedlar i höst. Sedlarna och mynten vi har nu blir ogiltiga om några år. Pengarnas historia Det har inte alltid funnits pengar. Efter ett tag började vi använda olika metaller för att betala. Det första myntet vi känner till kommer från Lydien. De äldsta mynten vi hittat i Sverige är från Romarriket. Riksbanken hette tidigare Riksens Ständers bank. Sverige startade ett samarbete med Danmark år 1873. Många betalar med kort eller mobil. Många betalar med kort eller mobil. Därför börjar kontanterna försvinna. Riksbanken byter ut pengarna

Begreppet folkmord | Forum för levande historia I den här artikeln visar Klas-Göran Karlsson, professor vid Historiska institutionen, Lunds universitet, hur folkmordsbegreppet kan leda till upprättelse för ett folk som blivit utsatt för folkmord. Men han vill också påvisa hur begreppet kan missbrukas för politiska och ideologiska syften. Begreppet folkmord, som svarar mot det internationellt vedertagna genocid, av grekiskans genos, ras eller stam, och latinets cide, mord, är i dag flitigt använt. Varianter som politicid, massmord på politiska oppositionsgrupper, ekocid, folkmord som resultat av miljöförstöring och democid, urskillningslöst massmord på ett lands hela befolkning, förekommer också ofta i offentlig debatt och analys. Den stora förekomsten av orden är naturligtvis och beklagligtvis ett tecken på att sådana storskaliga brutaliteter fortfarande äger rum.

Historiska kartor - Lantmäteriet I våra digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628. Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk. Inte konstigt kanske, att de ofta ges bort som presenter. Det är gratis att titta på kartorna och vi vågar lova att du hittar något intressant när du tar del av dem. Innan du börjar finns det några saker som du behöver göra: Kom igång med historiska kartor

Han räddade 669 barn under Förintelsen. Det han inte vet är att alla nu sitter bredvid honom. Sir Nicholas Winton är en fantastisk man som räddade livet på nästan 700 människor, mestadels barn, som annars skulle dödats i förintelseläger innan andra världskriget. Han lyckades göra detta genom att kartlägga en säker passage till Storbritannien, hålla dem borta från faror under resan och sedan låta dem leva sina liv i säkerhet. Detta klipp kommer från ett TV-program på BBC Program från 1988. Det är svårt att hålla tillbaka tårarna när man ser denna video, så djupt berör den oss. Gilla Uppskattat för fler liknande artiklar. Alla har tråkigt på pendeltåget som har stannat. Alla nyfödda bebisar i Finland sover i en kartong.

I TID OCH RUM - EN RESA I HISTORIEN Medeltiden Hon räddade bebisen för 70 år sedan. När hon berättar detta kan jag inte hålla tårarna tillbaka. | Newsner Francine Christophe överlevde förintelsen under andra världskriget, en av de värsta händelserna i mänsklighetens historia. Francine, då en bara en liten flicka, var fånge på ökända koncentrationslägret Bergen-Belsen, där över 70 000 människor dog, bland dem Anne Frank. Lyckligtvis klarade sig Francine med livet i behåll, men hon hjälpte också andra fångar att härda ut. Francines mamma hade nämligen lyckats smuggla med sig en chokladkaka in i koncentrationslägret. Men när en annan kvinna i dödslägret, Hélène, var gravid och plötsligt fick förlossningsvärkar kände Francine att något behövde göras. 70 år senare föreläste Francine om sina upplevelser på koncentrationslägret. Men först vände hon sig till Francine… Francine Christophe föddes 1933, i Frankrike och har judiskt påbrå. Hon kom till koncentrationslägret Bergen-Belsen, i norra Tyskland. När en annan kvinna i lägret, Hélène, var gravid och plötsligt förlossningsvärkar kände Francine att något behövde göras.

Beredskapsaffischer KB visade 2005 en utställning om konsten att sälja det som ingen vill ha. Det handlar om att sälja in krig men också om att mobilisera försvar. Affischerna lär oss något om de tankar som rådde då. Det är möjligt att marknadsföra krig eftersom nyttan avgör om det är säljbart. Om det finns en nytta är det säljbart. Adolphe Willette 1917/Donald Boström 2005 Affischer under första och andra världskriget KB:s utställning omfattade främst franska affischer under första och andra världskriget. Carl Larsson 1914 JAC Carl Agnar Jacobsson 1914 Gunnar Widholm 1914 Ossian Elgström 1928 Anonym 1932 När andra världskriget bröt ut visade svensk reklam och svensk industri prov på solidaritet med samhället. Den första kampanjen genomfördes 2,5 månad efter krigsutbrottet. ”Allvarstid kräver…” stod för en själlös och högtravande text. Anonym 1941 (affischen saknas i KB) Anonym 1939 En svensk tiger är kanske den mest efterfrågade affischen. Bertil Almqvist 1941 (affischen saknas i KB) [Bengt Mellberg] 1943 Framgångar

Tülays IKT-sida: Bästa verktygen för att skapa tidslinjer Timeline Maker TimeToast Timetoast, en molntjänst med gratis basversion som är enkel att använda. Man registrerar e-postadress och lösenord, sedan är tjänsten klar att använda. Popplet Det är enkelt att göra tidslinjer med hjälpa av Popplet. myHistro Titta och läs tusentals fascinerande tidslinjer eller skapa egna. Gör en tidslinje över ditt liv. Read Write Think Enklaste tidslinjen Appar Färdiga tidslinjer

Related: