background preloader

Historia 1900-tal

Facebook Twitter

Dramatiska bilder på Palmyra före och efter IS. Syriska regeringsstyrkor med ryskt flygunderstöd återtog Palmyra på påskdagen, för en vecka sedan.

Dramatiska bilder på Palmyra före och efter IS

Writtenassignment-scifi. Enkel språkövning ger aha-upplevelse! - Ylva Pettersson. Språk är makt.

Enkel språkövning ger aha-upplevelse! - Ylva Pettersson

Språket är jag. Språket är tankens dräkt. Genom språket förstår vi, genom språket gestaltar vi vad vi förstått. Vi vet idag genom forskningen att många av elevernas svårigheter i skolan är sprungna ur brister knutna till språket. Historiebruk runt omkring oss. När fruktansvärda saker händer så försöker vi ibland hitta förklaringen i vår historia.

Historiebruk runt omkring oss

Attacken på Paris har många tolkat som en attack på alla européer och vårt västerländska levnadssätt. DN använder slagord och konstverk från den franska revolutionen som omslag på dagens tidning och i tidningen finns en lång artikel om hur IS har kunnat växa fram. En mycket läsvärd artikel med en fyllig bakgrundsbeskrivning där det också dyker upp en referens till första världskriget. REPETITION HISTORIA. Andra Världskriget WW2. Kalla krigets historia. Atombomb över Stockholm Vi gör ett besök på Stockholms läns museum som berättar om det kalla kriget ur civilt perspektiv i en välgjord utställning.

Kalla krigets historia

Nyfiken på historien? en guldgruva. Världskulturmuseerna har en fullmatad sida anpassad för barn med både text, bild, pyssel och ljud.

Nyfiken på historien? en guldgruva

Det är Etnografiska, Östasiatiska, Medelhavet och Världskultur tillsammans. På webbplatsen kan barn pröva olika aktiviteter På tema Egypten finns bland annat: Sambandsmodeller i Mitt Flippade Klassrum. För mina flerspråkiga elever, precis som för alla andra elever, är tydlighet A och O.

Sambandsmodeller i Mitt Flippade Klassrum

Att eleverna vet vad de ska arbeta med (allra helst innan de kommer till lektionen) vilka förmågor de övar/blir bedömda i och framförallt varför vi arbetar med detta. Det är precis lika viktigt att eleverna känner att denna tydlighet genomsyrar uppgifterna som de arbetar med på lektionerna. Ett användbart verktyg för att göra undervisningen tydligare för eleverna är att använda sig av sambandsmodeller. Idén till dessa sambandsmodeller fick jag efter att ha lyssnat på Göran Svanelid och hans tankar kring användandet av sambandsmodeller i klassrummet.

Exemplet jag använt mig av nedan är taget från lärarhandledningen i serien SO:s som Göran varit med och tagit fram utifrån Förmågetänket. Timeline JS3 - Beautifully crafted timelines that are easy, and intuitive to use. The New York Public Library just uploaded nearly 200,000 images you can use for free. The New York Public Library just released a treasure trove of digitized public domain images, featuring epic poetry from the 11th century to photographs of used car lots in Columbus, Ohio from the 1930s.

The New York Public Library just uploaded nearly 200,000 images you can use for free

Over 180,000 manuscripts, maps, photographs, sheet music, lithographs, postcards, and other images were released online Wednesday in incredibly high resolution, and are available to download using the library's user-friendly visualization tool. It's a nostalgist's dream come true. "No permission required, no hoops to jump through: just go forth and reuse! " 9 HISTORY. 9 HISTORY. När minnet av Förintelsen börjar blekna. Håller Förintelse-monumenten på att förlora sin laddning?

När minnet av Förintelsen börjar blekna

Efter en resa i ­Europa undrar författaren Ola Larsmo om det i dag – när främlingsfientliga partier tar större plats i parlamenten – blir allt fler som inte längre vill minnas. I skymningen tänds ljusen långsamt, till en början knappt märkbart. Framåt natten kommer de att utgöra ett glimmande fält mitt i sjukhusparken. Efter 54 år hissas flaggan på amerikanska ambassaden i Kuba. För över femtio år sedan halade tre marinsoldater flaggan på amerikanska ambassaden i Kuba.

Efter 54 år hissas flaggan på amerikanska ambassaden i Kuba

Nationalism dödar. Den 11 juli är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica.

Nationalism dödar

ÅTER TILL SREBRENICA « SvD Story. Admir Buljubasic överlevde det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget. Hans manliga släktingar hittades i massgravar. Efter 20 år återvänder han till de bosniska bergen för att äntligen få begrava sin far. Admir Buljubasic ser kvarlevorna av sin pappa som mördades i Srebrenica 1995. Detta bör du läsa om Srebrenica. Begravningar av offer för folkmordet i Srebrenica pågår än. Jasenko Selimovic: Om folkmordet kan det bara finnas en sanning. Det som hände i Srebrenica för tjugo år sedan ska inte kallas ”massaker”. Brottet var folkmord – som syftade till att döda alla, varenda en. Minnet av detta fungerar inte som ett vaccin mot ondskan, men det är nödvändigt för att leva vidare utan skam, skriver Jasenko Selimovic. ODVKIN-NY. Remarkable HD Footage of Berlin from July 1945. The Civil Rights Movement, och så har jag en dröm. Under året som gått har jag på nätet vid flera tillfällen stött på pedagoger som i engelskan arbetat med civil rights.

Ett frö planterades och så småningom började det växa fram en tanke om att även jag ville göra något kring detta. Sagt och gjort - för någon månad sedan drog jag igång. Jag valde att inleda med att se filmen The Help, som handlar om den färgade hemhjälpen under 1950-60-talet. Innan vi började titta pratade vi om medborgarrättsrorelsen i USA och vad det var. Eleverna fick också veta att de under filmens gång skulle fundera på följande: Describe how racism or classism interfered with an important personal relationship in this story.How do characters develope and change over the course of the story?

Engelska9 2014-15. Mordet på John Hron 17 maj kl 18:03 - P3 Dokumentär. Om-detta-ma-ni-beratta-e-bok-som-pdf_0.pdf. Blogginlägg av Anders på Moderskeppet. Blogginlägg av Anders på Moderskeppet. 35 years after the fall: The Vietnam War in picture.