background preloader

Historia 1900-tal

Facebook Twitter

Sverige under 1900-talet. Det svenska folkhemmet I början av 1930-talet tog socialdemokraterna återigen makten med Per Albin Hansson som statsminister.

Sverige under 1900-talet

Genom att socialdemokraterna ingick i en koalition med bondeförbundet bildades en stark parlamentarisk grund för regeringspolitiken. Socialdemokraterna styrde därefter Sverige nästan oavbrutet fram till 1976 års borgliga valseger. Det var under den här tiden som det svenska folkhemmet växte fram. Idéerna bakom folkhemmet har ofta kallats för ”den svenska modellen” och byggde på en rad sociala reformer. A 19th-Century Vision of the Year 2000. Highlights from a book of 120 woodcuts depicting a series of fantastically bizarre and grotesque figures, reminiscent of some of the more inventive and twisted crea…more Science fiction novel by astronomer Camille Flammarion, concerning a near comet miss and a vision of the earth’s far distant future….more Arguably the very first images to depict space travel on a scientific basis, these wonderful illustrations are the work of the French illustrator Émile-Antoine Bay…more.

A 19th-Century Vision of the Year 2000

Dramatiska bilder på Palmyra före och efter IS. Syriska regeringsstyrkor med ryskt flygunderstöd återtog Palmyra på påskdagen, för en vecka sedan.

Dramatiska bilder på Palmyra före och efter IS

Efter fritagningen har journalister besökt staden. En av dem är fotografen Joseph Eid. Han var även i Palmyra i mars förra året, innan den historiska staden erövrades av extremister. Läs mer: Syriska styrkor har återtagit Palmyra från IS I maj förra året erövrade IS Palmyra, oasstaden i den syriska öknen cirka 230 kilometer nordöst om Damaskus. Palmyra är sedan 1980 uppsatt på Unescos världsarvslista. Writtenassignment-scifi.

Enkel språkövning ger aha-upplevelse! - Ylva Pettersson. Språk är makt.

Enkel språkövning ger aha-upplevelse! - Ylva Pettersson

Språket är jag. Språket är tankens dräkt. Genom språket förstår vi, genom språket gestaltar vi vad vi förstått. Vi vet idag genom forskningen att många av elevernas svårigheter i skolan är sprungna ur brister knutna till språket. Eleverna behöver ökad textrörlighet och litteracitet, mer omfattande vokabulär och kontinuerlig träning i att kunna ta till sig allt mer avancerad och fackspecifik text. Historiebruk runt omkring oss. När fruktansvärda saker händer så försöker vi ibland hitta förklaringen i vår historia.

Historiebruk runt omkring oss

Attacken på Paris har många tolkat som en attack på alla européer och vårt västerländska levnadssätt. DN använder slagord och konstverk från den franska revolutionen som omslag på dagens tidning och i tidningen finns en lång artikel om hur IS har kunnat växa fram. REPETITION HISTORIA. Andra Världskriget WW2. Kalla krigets historia. Atombomb över Stockholm Vi gör ett besök på Stockholms läns museum som berättar om det kalla kriget ur civilt perspektiv i en välgjord utställning.

Kalla krigets historia

Nyfiken på historien? en guldgruva. Världskulturmuseerna har en fullmatad sida anpassad för barn med både text, bild, pyssel och ljud.

Nyfiken på historien? en guldgruva

Det är Etnografiska, Östasiatiska, Medelhavet och Världskultur tillsammans. På webbplatsen kan barn pröva olika aktiviteter På tema Egypten finns bland annat: Andra tema på webbplatsen är: In och testa och se vad som finns. Sambandsmodeller i Mitt Flippade Klassrum. För mina flerspråkiga elever, precis som för alla andra elever, är tydlighet A och O.

Sambandsmodeller i Mitt Flippade Klassrum

Att eleverna vet vad de ska arbeta med (allra helst innan de kommer till lektionen) vilka förmågor de övar/blir bedömda i och framförallt varför vi arbetar med detta. Det är precis lika viktigt att eleverna känner att denna tydlighet genomsyrar uppgifterna som de arbetar med på lektionerna. Timeline JS3 - Beautifully crafted timelines that are easy, and intuitive to use. The New York Public Library just uploaded nearly 200,000 images you can use for free. 9 HISTORY. 9 HISTORY. När minnet av Förintelsen börjar blekna. I skymningen tänds ljusen långsamt, till en början knappt märkbart.

När minnet av Förintelsen börjar blekna

Framåt natten kommer de att utgöra ett glimmande fält mitt i sjukhusparken. Vi befinner oss på grönområdet kring Otto Wagner-sjukhuset utanför Wien, som under kriget bar namnet Steinhof. I den stora planteringen bakom en huvudbyggnad står inte mindre än 772 lysdioder i led. Vart och en av dem bär egentligen ett namn som tillhört ett av de sjuka, ”kriminella” eller funktionshindrade barn som mördades här under perioden 1940–45 inom ramen för det nazistiska T4-programmet. Efter 54 år hissas flaggan på amerikanska ambassaden i Kuba. För över femtio år sedan halade tre marinsoldater flaggan på amerikanska ambassaden i Kuba.

Efter 54 år hissas flaggan på amerikanska ambassaden i Kuba

På fredagen fanns samma soldater på plats i Havanna – för att hissa den igen. Ceremonin markerar en nystart mellan de två länderna. På fredagsmorgonen flög USA:s utrikesminister John Kerry till Kuba för att delta i invigningen och ge ett lyft till ansträngningarna att knyta ihop banden mellan länderna efter mer än ett halvt sekel av fientlighet. Inte sedan andra världskriget har någon så högt uppsatt besökt Kuba och innan Kerry klev ombord på planet gjorde han tummen upp inför kamerorna. Amerikanska ambassaden i Havanna startade sin verksamhet redan förra månaden, fredagens ceremoni markerar den officiella invigningen.

Flera prominenta personer deltog vid fredagens invigning från såväl Kuba som USA. . – Jag tänker på det varje natt, att se den flaggan gå upp, det betyder mycket, säger Mike East till Sveriges radios korrespondent inför uppdraget. Nationalism dödar. Den 11 juli är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica. ÅTER TILL SREBRENICA « SvD Story. Admir Buljubasic överlevde det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget. Hans manliga släktingar hittades i massgravar. Efter 20 år återvänder han till de bosniska bergen för att äntligen få begrava sin far. Admir Buljubasic ser kvarlevorna av sin pappa som mördades i Srebrenica 1995. Kvarlevorna hittades i massgrav nummer sex i Kamenica. Enlarge. Detta bör du läsa om Srebrenica. Begravningar av offer för folkmordet i Srebrenica pågår än. Foto: AP / TT Det är 20 år sedan folkmordet i Srebrenica – en förfärlig episod i europeisk historia som förtjänar att uppmärksammas.

Jasenko Selimovic: Om folkmordet kan det bara finnas en sanning. ODVKIN-NY. Remarkable HD Footage of Berlin from July 1945. The Civil Rights Movement, och så har jag en dröm. Under året som gått har jag på nätet vid flera tillfällen stött på pedagoger som i engelskan arbetat med civil rights. Ett frö planterades och så småningom började det växa fram en tanke om att även jag ville göra något kring detta.

Sagt och gjort - för någon månad sedan drog jag igång. Jag valde att inleda med att se filmen The Help, som handlar om den färgade hemhjälpen under 1950-60-talet. Innan vi började titta pratade vi om medborgarrättsrorelsen i USA och vad det var. Eleverna fick också veta att de under filmens gång skulle fundera på följande: Describe how racism or classism interfered with an important personal relationship in this story.How do characters develope and change over the course of the story? Steg två blev att bekanta oss med Rosa Parks. Efter Rosa Parks förljde Martin Luther King. Givetvis har vi också tittat på det berömda I Have a Dream-talet, läst det tillsammans och tittat på hur det är uppbyggt. Engelska9 2014-15. Mordet på John Hron 17 maj kl 18:03 - P3 Dokumentär.

Om-detta-ma-ni-beratta-e-bok-som-pdf_0.pdf. Blogginlägg av Anders på Moderskeppet. Debatten om vilken typ av bildbehandling som bör vara tillåten inom fotojournalistik tycks aldrig ebba ut, men en åtgärd det sällan träts om är beskärning. Det finns emellertid exempel där det inte har krävts mer än just en beskärning för att förvilla betraktaren.

Ett av de mest kända exempeln är svenskt. Blogginlägg av Anders på Moderskeppet. 35 years after the fall: The Vietnam War in picture.