background preloader

Historia.se - Portalen för historisk statistik, historia och statistik

Historia.se - Portalen för historisk statistik, historia och statistik

http://www.historia.se/

Related:  Teori - centrala begrepp, källkritik, historiebrukHistoria

Historieforskning och historiesyn • Inre orsaker (endogen förklaring) – Yttre orsaker (exogen förklaring) En endogen förklaring är ett inifrånperspektiv. Med en endogen förklaringsmodell beskrivs en historisk händelse eller ett historiskt förlopp med hjälp av de inre drivkrafterna som kan sägas ligga bakom. En sådan författare skulle t.ex. förklara Sveriges industrialisering genom att rikta uppmärksamheten på landets egna förutsättningar och resurser. En exogen förklaring är ett utifrånperspektiv. Med en exogen förklaringsmodell beskrivs en historisk händelse eller ett historiskt förlopp med hjälp av de yttre drivkrafterna som kan sägas ligga bakom.

Pyssel - Historiska Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Essä: Nu skrivs historien om Europas historier - Tvärsnitt Om man tittar i en historisk kartbok eller i ett uppslagsverk och begrundar Polens utsträckning vid olika tider så förstår man att det inte är så enkelt med den nationella historien. Det är väldigt små delar av det som har varit Polen vid olika tider, som är gemensamt för alla tider. Exemplet Sverige är på det sättet lättare, för området från Småland till Jämtland har alltid varit ett svenskt kärnområde, medan kolonisering och stormaktsambition tidvis expanderat området oerhört. Tyskland (de tyska staterna), Österrike (Österrike-Ungern), Belgien och för övrigt nästan varje europeisk stat uppvisar alla olika varianter av utvidgning, sammandragning och förflyttning. Sådana förändringar har inte skett i ett tomrum. Det är på grannarnas bekostnad man utvidgat och det är grannarna som har erhållit förlorade landområden.

Sveriges slavhistoria avslöjad Visste du att Sverige bedrev slaveri i Västindien för 200 år sen? Det är i alla fall inte något som är en del av vår svenska historieskrivning, trots att Sverige var en slavnation i över 60 år och delaktig i den transatlantiska slavhandeln på 17-1800-talet. Unik forskning Det finns bara två doktorsavhandlingar om den svenska kolonin Saint Barthélemy som också berör slavsystemet – en från 1888 och en från 1951. Fredrik Thomasson, doktor och akademiforskare vid historiska institutionen, Uppsala universitet, är förste forskaren som gått igenom de domstolsprotokoll som kontinuerligt antecknades på ön. – Det jag har hittat är hur ett svenskt implementerat rättssystem behandlar den svenska slavbefolkningen.

Niklas Orrenius: Mekanismerna från 1948 lever kvar i vår egen tid Det ligger våld, blomdoft och förväntan i luften i Jönköping sommaren 1948. Hundratals människor samlas på kvällarna för att se, för att vara med. De som ska få spö är ”tattarna” – de resandefamiljer som bor i fattigkvarteren i stadsdelen Öster. Tidningarna hejar på. Smålands Folkblad publicerar en hyllningsdikt till rasistmobben och dess ledare, en chaufför och skrothandlare som anför ett gäng som pressen döper till ”de vita”: De har mod uti barm, de har muskler av järn Människans våld – ett arv vi bär med oss Forskarna tog sin utgångspunkt i olika däggdjursarter i det som kallas för det fylogenetiska trädet. Trädet är helt enkelt en karta där man kan se vilka arter som ligger nära varandra och hur nära släkt de är. Det omfattar allt liv på jorden. Genom att samla ihop data som pekar på hur vanligt det är att individer inom en art slår ihjäl varandra, har de sedan använt metoder för att förutspå hur vanligt det är att andra, närliggande arter, slår ihjäl varandra.

Uppgifter om historiska händelser/förändringsprocesser På historia 1-kursena ska du lära dig att redogöra för och analysera för historiska förändringar och förändringsprocesser. För att redovisa dina kunskaper ska du göra två sådana uppgifter. Välj en ur var och en av grupperna nedan. Dna har hittats i 5 700 år gammalt tuggummi Skolverket presenterade i dag sitt slutliga förslag till nya kursplaner i grundskolan. – Vi tycker att vi lämnar ifrån oss någonting riktigt bra, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, på en pressträff. I det tidigare förslag som skickades ut på remiss nämndes inte Bibeln som en central del av religionskunskapen.

Vad är viktigt i historia? Videpresentation: Ladda ner powerpointen här Vår historiska kunskap är begränsad av vilka källor som finns till det förflutna. Men även med de bristfälliga källor vi har är mängden information om det förflutna enorm. Det är omöjligt för en person att kunna allt. DigitaltMuseum Owner: 53 results Aeroseum Arkitektur- och designcentrum Armémuseum Bohusläns museum TV-serien Vikingarnas tid anmäls - Västgöta Bladet Föreningen Historieforum Västra Götaland, som härrör från den gamla Västgötaskolan med Dag Stålsjö, Werner Lindblom och Västgöta-Bengtsson, från 1970-80-talen, ska skicka in en anmälan till Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, tidigare Granskningsnämnden. – Den här serien är ren Mälardalspropaganda. Det handlar bara om Birka och Uppsala högar med som en röd tråd. Tre timmar totalt, och de nämner inte ens Västsverige vid namn.

Related: