background preloader

Franska revolutionen

Franska revolutionen
Riksdagen För att råda bot på det stora underskottet i statskassan lät kungen sammankalla landets riksdag, generalständerna, 1789. Han gav i uppdrag åt sin finansminister att övertyga ständerna om att nya skatter måste till för rädda situationen och väntade sig en snabb affär, men ständerna hade inte varit sammankallade på 175 år och många inom tredje ståndet beslutade sig för att ta tillfället i akt för att försöka åstadkomma en förändring. Röstförfarandet var så att varje stånd hade en röst och därigenom kunde de två frälsestånden motverka lagförslag som berövade dem deras privilegier. Det tredje ståndet krävde i stället att en förändring skulle komma till stånd, så att varje deputerad - varje ledamot - skulle få sin röst. Genom att antalet deputerade inom tredje ståndet var lika många som i de två övriga stånden tillsammans skulle styrkeförhållandena ändras väsentligt. Frälsestånden hade kungens öra, så regenten motsatte sig detta förslag. Stormningen av Bastiljen Kungafamiljen

http://www.historiaref.gotland.se/franska.htm

Related:  historiaUpplysning, revolution, frihet

Första världskriget – en oundviklig katastrof? Första världskriget är sannolikt den mest omvälvande händelse som drabbat vår kontinent sedan Västroms fall. Det som skedde åren 1914–18 kom tveklöst att forma hela 1900-­talet: kriget var det tjugonde seklets stora urkatastrof, vilken förutan de andra är otänkbara. Utan första världskriget skulle bolsjevikerna aldrig ha gripit makten i Ryssland och nazisterna aldrig segrat i Tyskland; utan första världskriget skulle det aldrig ha blivit något andra världskrig, och ingen Förintelse, inte heller något kallt krig, samtidigt som de konflikter som präglat tiden efter 1945 troligtvis heller aldrig skulle ha ägt rum.

Historielänkar På svenska Allmän historia So-rummet/Historia Populär historia Peter Englunds hemsida (P. Englund, medlem av Svenska Akademien) Historia - Epoker (Komvux Gotland) Historiska epoker (De la Gardieskolan) Historia.se (Portalen för historisk statistik) Utrikespolitiska institutet med Landguiden (betaltjänst) och Världen faktabank (gratis). Hela världen begravdes i Europa På nordfranska åkrar skadades och stupade över en miljon soldater under 1916. Europa är kontinenten som än i dag drar in världen i sina konflikter, skriver Katrine Kielos i sista delen om Europas förflutna och framtid. Det finns många skyltar med kängurur i Villers-Bretonneux. Den lilla byn med sina röda tegelhus på norra Frankrikes platta kalkslätter är inte en miljö där man förväntar sig hoppande pungdjur.

Europas hundra år av ensamhet Mordet sommaren 1914 utlöste första världskriget. Men varje förklaring av kriget präglas av sin tid. Nu balkaniseras kontinenten på nytt, skriver Katrine Kielos i andra delen av resan genom Europas förflutna och framtid. Historikerstrid om kriget Publicerad 2014-02-03 15:34 Det blåser upp till storm i Storbritannien om hur man bör se på första världskriget. Och om hur många ceremonier och minnesprogram det gamla imperiet egentligen tål. Räcker det inte nu? Den kände historikern Niall Ferguson kallade i veckan Storbritanniens inträde i kriget för "det värsta misstaget i vår moderna historia".

Björn Wiman: Dådet i Paris är en attack mot upplysningens hjärtpunkt En tidnings­redaktion är det öppna samhällets pulsåder. Därför gör onsdagens massaker mot Charlie Hebdo världen till en farligare plats. På onsdagen släpptes i Frankrike författaren Michel Houellebecqs nya roman ”Soumission”, som redan på förhand omgivits av skandalrykten – och då inte främst för att dess titel är identisk med namnet på den kortfilm som ledde till att den holländska filmaren Theo van Gogh mördades i Amsterdam 2004 av en muslimsk fanatiker. Houellebecqs nya roman utspelas 2022, då den radikale islamistiske politikern Muhammed Ben Abbes besegrar extremhögerns kandidat Marine Le Pen i det franska presidentvalet. Dagen efter slutar alla kvinnor klä sig i västerländska kläder och får statligt stöd för att lämna sina arbeten, universiteten blir muslimska och icke rättroende lärare tvingas gå i pension.

Amerikanska revolutionen och frihetskriget Sjuårskriget hade kostat enorma summor pengar. Därför var både Frankrike och Storbritannien nästan ruinerade efter kriget. Det var skattebetalarna som fick betala. För Storbritanniens del var det främst de amerikanska kolonisterna som skulle pumpas på pengar. Historia åk. 8 Nu är det dags för terminens sista riktade skrivning och bedömningsuppgift. Denna gång ska du få resonera och fördjupa dig i kolonialismen, hur den vita mannens strävan efter att erövra resten av världen skulle komma att påverka dessa länder för väldigt, väldigt lång tid framöver… Rubriken är: Kolonialism – en jämn kamp eller ojämn erövring? Franska revolutionen Den franska revolutionen inleddes med bildandet av den 14 juli (numera Frankrikes nationaldag) år 1789 och avslutades med Napoleon Bonapartes statskupp 1799, Brumairekuppen. En annan riktning betraktar revolutionen såsom avslutad med Thermidorkrisen 1794 då de mest radikala revolutionära makthavarna störtades. Det är även möjligt att betrakta franska revolutionen som avslutad när Napoleon Bonaparte lät sig krönas till kejsare 1804, eftersom revolutionen härmed genomlöpt ett varv från monarki till kejsardöme. Revolutionen hade förebådats under lång tid före 1789 av upplysningen och dess filosofer, Voltaire och Rousseau med flera, samt med tankar om folkstyre och människans förnuft, vilka inspirerade befolkningen till uppror och krav på större jämlikhet gentemot kungamaktens och adelns provocerande lyxliv. Många såg den brittiska parlamentarismen som ett föredöme.

Avsnitt 9 – Amerikanska revolutionen De som bildade USA var inspirerade av upplysningsidéerna. År 1776 gjorde invånarna i Englands kolonier i Nordamerika uppror mot den engelska kungamakten. Den 4 juli 1776 samlaes den amerikanska revolutionens ledare för att skriva under en självständighetsdeklaration där de förklarar att de inte längre tänkte låta sig styras av England. Deklarationen börjar med de berömda orden ”Vi anser dessa saningar som själklara, att alla människor är skapade lika, att de av sin skapare utrustats med vissa oförnekliga rättigheter, att till dem hör liv, frihet och strävan efter lycka.” Välkommen på party, dags för avsnitt 9.

Related: