background preloader

Mikaels Skola – Mikael Bruér – SO-lärare år 7-9

Mikaels Skola – Mikael Bruér – SO-lärare år 7-9
Related:  So-ämnenevelinaborgenso

Politik & ideologier - hur styrs Sverige? - SO med Johanna Vi lever i samhällen där vi måste samarbeta och hålla samman på olika sätt för att få bra och väl fungerande samhällen. Det gäller så väl i samhällen nära oss, så kallade närsamhällen som t.ex. familjen, skolan och kommunen, som i mer avlägsna och större världssamhällen, som t.ex. EU eller FN. För att fatta beslut i frågor som berör många människor behövs politik. I detta arbetsområde kommer du att få sätta dig in i just begrepp som samhälle, politik, ideologi och jämföra olika styrelsesätt och hur Sverige styrs. Vad har vi gjort & vad ska vi göra: V. 35 (25-30 augusti) Presentation av mig och ämnenaUtdelning av materialUpprättande av trygghetsreglerLÄXA: läsa och titta igenom s. 1-5 i texthäftet inför lektionen v. 36 V. 36 (1-7 september) Gemensam läsning och diskussion kring s. 1-2 i texthäftetDiskussion kring "Vad är politik?" "Samhälle, politik & styrelsesätt": "Politiska ideologier": Se bildkällor till genomgångsfilmerna i filerna nedan. V. 37 (8-14 september) V. 39 (22-28 september)

Frågor och svar dataskyddsförordningen för skolan Svar När dataskyddsförordningen ska börja tillämpas den 25 maj 2018 har alla personuppgiftsansvariga (nämnderna i kommunerna) skyldighet att se till att föra ett register över all behandling av personuppgifter som sker under dess ansvar och som omfattas av dataskyddsförordningen, en så kallad registerförteckning. Med behandling av personuppgifter avses åtgärder eller en kombination av åtgärder som berör personuppgifter eller uppsättningar av personuppgifter, oberoende av om det utförs automatiserat eller inte (insamling, registrering, organisering, strukturering, lagring, bearbetning/ändring, framtagning, läsning, användning, utlämning genom överföring, spridning eller tillhandahållande på annat sätt, justering eller sammanförande, begränsning, radering eller förstöring). Obs! Med manuellt register menas uppgifter som är ordnade enligt särskilda kriterier (det vill säga någon dator har aldrig använts vid insamlandet). Mall, instruktioner och webbsändning hittas under punkt 4

Digital stöd en Inkluderande lärmijö | Ledningochstimulans | Sverige Forskning i hem- och konsumentkunskap - Maria Hagblad HK-podden. Mycket intressant att lyssna på Karin Höijer som samtalar med doktoranderna Cecilia Lindblom, Ingela Bohm och Albina Granberg om deras forskning gällande hem- och konsumentkunskap. De pratade om deras avhandlingar, forskningens roll, recept, språk och ramfaktorer, lärares praktik, hem- och konsumentkunskapens namn. De pratade också om de krockar som uppstår vid förändring. Lyssna på podden här Vi lärare ska bedriva undervisning som är baserat på vetenskaplig grund. Det är viktigt att forskning bedrivs i våra ämnen. Albina Granberg – hennes projekt heter ”Att lära laga mat”. Hennes forskning kommer förhoppningsvis göra oss hem- och konsumentkunskapslärare att bli mer medvetna om hur recepten används. Albina tror inte recepten ska komma in meddetsamma. Cecilia Lindblom – hennes projekt handlar om ramfaktorer i ämnet hem- och konsumentkunskap. Läraren har också ett ansvar utifrån de ramarna som finns att försöka tillrätta undervisningen på ett så bra sätt som möjligt.

Livsfrågor Svårt att hitta andlig vägledning Kyrkan fungerar i regel inte längre som vägledare i etiska frågor och kan av den orsaken inte heller svara på våra livsfrågor. De flesta av oss har därför inte några religiösa vägledande normer att falla tillbaka på utan måste istället hela tiden avgöra själva vad som är rätt och fel i olika situationer. De tidigare kyrkliga och mera entydiga normsystem har idag ersatts av en moralisk och värdemässig mångfald där vi själva förutsätts att skapa vår egen livsåskådning som överstämmer med vår bild av verkligheten. Denna förändring har att göra med att familjemönstren har förändrats. Individualism har blivit ett svenskt ideal Ungdomarna i Sverige uppfostras till självständighet där oberoende av andra människor har blivit ett ideal. Svårt att få en överblick i samhällets informationsflöde Kommunikationssamhällets ständiga och kaotiska informationsflöde medför att vi ofta söker efter stabilitet i vår fragmenterade tillvaro. Vi är alla sökare Vad ska vi tro på?

Podcast | Lysande lagom - LYS förlag Vad är svårt och konstigt med att leva i Sverige och att lära sig svenska som vuxen? Lysande lagom är en podcast om språk och kultur där Emil Molander och Sofi Tegsveden Deveaux pratar om språkliga och kulturella företeelser som både chockar och underhåller. Är svenskar konflikträdda och blyga? Vi reder ut allt detta och mer, varje onsdag, sommar och jul! Klicka på avsnitten här eller sök efter Lysande lagom i din favoritapp. Fältstudier i geografi Klostrens organisation Tillbaka Munkklostren leddes av en abbot och nunneklostren av en abbedissa. Till sin hjälp hade de en prior respektive priorinna. En del av munkarna var prästvigda. De fick leda mässan, döpa, konfirmera, viga, ta emot bikt och begrava. Nunneklostren besöktes dagligen av prästvigda munkar eller predikarebröder (se "tiggarordnar") som förrättade mässan tillsammans med dem. I klostren fanns det också lekbröder eller leksystrar. Innan man fick bli munk eller nunna skulle man gå en viss prövotid i klostret. Många munkar och nunnor var duktiga på olika praktiska arbeten.

Epoch Times | Petra Krantz Lindgren: Tips för mer konstruktiva samtal mellan ... Jag möter ofta både föräldrar och pedagoger som säger ungefär så här efter gemensamma möten i skolans och förskolans värld: – Hon lyssnade inte på vad jag sa!– Han gick i försvar med en gång.– Jag tror inte ens hon försökte förstå vad jag menade. Det är ledsamt, eftersom möten mellan föräldrar och pedagoger vanligen handlar om barn som på något sätt mår dåligt eller är i behov av stöd. – Vad skall man göra? När möten inte resulterar i en upplevelse av kontakt ligger det nära till hands att skylla på den andra parten. Det är möjligt att öka chansen att nå kontakt med den man pratar genom att uttrycka faktabaserade observationer. I den här artikeln skall jag dela med mig att tre ”livbojar” som jag försöker hålla mig stenhårt i när jag kommunicerar med andra människor om sådant som är känslomässigt laddat och viktigt. 1. Med observationer menar jag faktiska iakttagelser som: Observationer är fria från värderingar och lämnar litet utrymme för ifrågasättande och diskussion. 2. 3. 1.

Kalcutta Fried Chicken, friterade kycklingvingar med indisk smak - Feeders Dessa kryddiga kycklingvingar är så löjligt goda! Alla älskar ju Anders vietnamesiska kycklingvingar på grillen och jag förmodar de redan utsetts till ny nationalrätt i Sverige. Men variera er lite! Eller lägg åtminstone detta recept på minnet till vintern då ni lugnat er med grillandet. (I och för sig tycker jag man kan grilla året om, men men.) För mig är de här kycklingvingarna en bra utgångspunkt att bygga vidare ikring. Andra gånger tar jag bara fram en rulle hushållspapper och mal i mig vingarna med händerna som de är till ett par öl. Och missa nu inte vår enormt fina tävling. Ingredienser 20 kycklingvingar 4 dl kikärtsmjöl + 1 krm salt. 2 dl yoghurt 1 msk pressad citron 6 vitlöksklyftor, krossade med knivsidan och mycket fint hackade 2 msk riven färsk ingefära 2 tsk god curry, nån sort du gillar 1 tsk garam masala. Olja till fritering Färsk koriander eller mynta, råa lökringar och citronklyftor till servering Gör så här Blanda yoghurt med samtliga kryddor och pressad citron.

Related: