background preloader

Förstå kunskapskraven: Resonera om källans trovärdighet och relevans i svenska

Förstå kunskapskraven: Resonera om källans trovärdighet och relevans i svenska

http://www.youtube.com/watch?v=CrsdtGAobXQ

Related:  evelinaborgenKällkritik

Lektionsmaterial och övningar om källkritik och säkerhet på nätet Källkritik Lärartips för källkritiskt arbete Lärare och skolbibliotekarier delar med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor. Lärartips för källkritiskt arbete ”De förstår inte hur journalistik går till” Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation.FOTO: Tor Johnsson 22 mars, 2016 Samtal med De som anklagar traditionella nyhetsmedier för att vara vänster, höger, eller för att ägna sig åt mörkläggning – de förstår ofta inte hur journalistik går till. Det säger Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation på JMG vid Göteborgs universitet. Dagens Nyheters reportage om medieförakt på Östermalm där bland andra tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth hävdar att medierna mörkar känsliga uppgifter om invandring har skapat debatt. Journalistikprofessorn Jesper Strömbäck, som medverkar i reportaget, blev under måndagen nedringd av journalister.

Lärare bloggar om källkritik – Kolla Källans idélåda Kolla källans wiki samlar länkar till blogginlägg där lärare och skolbibliotekarier berättar om hur de arbetar med källkritik i undervisningen. Tanken är ofta att blogginläggen ska fungera som inspiration och idékälla för andra. Här är några exempel på sådana blogginlägg som berättar om hur du kan diskutera källkritik, från förskoleklassen till och med gymnasiet.

Sven-Eric Liedman: Vad innebär det att vara kritisk och vad har det med skola... ”Invandringskritiska partier”. Jag vet inte när ordet först dök upp, men plötsligt fanns det där, i nyhetssändningar, på ledarsidor, i insändarspalter, överallt. Det var den nya beteckningen på partier som såg frågan om invandringen som politikens a och o. Front national i Frankrike, Jobbik i Ungern, Dansk Folkeparti i Danmark, Sverigedemokraterna här hemma förenades alltså i att de var invandringskritiker. Beteckningen är grotesk. Partier som utmärks av att de vägleds och ger spridning åt vaga rykten, våldsamma generaliseringar och grova fördomar skulle alltså vara kritiska.

Hur kan man arbeta med källkritik på ett elevnära och konkret sätt? Källkritik blir allt viktigare ju mer vi växer med användare i de sociala medierna. En sanning kan snabbt få en massa delningar och likes utan att man ens har reflekterat över om det är sant. Någon man litar på har delat en nyhet och man delar den snabbt vidare utan att ens ha tittat på den själv. Så fungerar medierna idag och med likes-jagare är det lätt att man inte ens reflekterar över budskapet utan bara ser antal retweets eller likes som ett symbolvärde för innehållet. Nu ingår som tur är källkritik i flera ämnen men en fara med det är att det ses som ett moment som ska klaras av och visas på för att få betyg men jag skulle vilja drista mig till att vi måste väva in källkritiken i allt fler områden så det hela tiden finns med oss i vårt sätt att tänka lika självklart som att vi jobbar med strategier för läsning måste vi arbeta med ett tänkande för hur vi är kritiska. Viralgranskaren och källkritikens dag den 13 mars

​Källkritikens dag: Fem tips för bra faktakoll på nätet Bland unga är sociala medier en viktigare nyhetskälla än både tidningar, radio och tv. Att förhålla sig källkritiskt och lära sig att sålla bland all information som sprids blir därför allt viktigare. Inför Källkritikens dag den 13 mars delar Lärarförbundet med sig av några knep. Texter och nyheter sprids fort på internet i dag, men allt du och dina elever läser är dessvärre inte sant. I dag är det viktigt att förhålla sig källkritiskt till det man läser, och att lära sig att bedöma informationens trovärdighet. Skolan och läraren är viktiga i arbetet med att lära unga hur de ska värdera information på nätet.

För lärare, rektorer och bibliotekarier Mobile Stories är en publiceringsapp och en medieplattform som hjälper unga i skolan att större plats i det demokratiska samtalet. Eleverna lotsas genom den publicistiska processen och praktiserar samtidigt källkritik. Ämneskunskaperna fördjupas och perspektiven vidgas. Skolarbetet blir på riktigt.

Källkritik - Digitala lektioner Alla som söker information och använder källor från internet behöver digital kompetens och kunskaper om källkritik. Med Digitala lektioner får eleverna lära sig att granska och värdera digitala källor, identifiera fejkade nyhetssidor och söka tillförlitlig information. I våra olika lektionspaket hittar du lektioner kopplade till olika aspekter av digital källkritik, som vad en källa är, hur du söker och granskar information på nätet samt hur du kan och får använda andras källor. Alla lektioner om källkritik innehåller moment som tränar elevernas förmåga att värdera information från nätet och ha ett källkritiskt förhållningssätt. Våra lektioner om källkritik för lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet kan du använda direkt i klassrummet eller ha som inspiration när du förbereder din undervisning.

Related: