background preloader

Startsida - Konsumentverket

Startsida - Konsumentverket
Lediga tjänster Vill du jobba hos oss? Just nu söker vi två kommunikatörer med webberfarenhet till Informationsenheten, med placering på Konsumentverket i Karlstad. Du är välkommen med din ansökan senast den 6 maj. Play/PausePrevious Next Gå direkt till

http://www.konsumentverket.se/

Related:  Samhällskunskap

Bedömningsstöd i samhällskunskap för årskurs 7-9 Som stöd för bedömning i samhällskunskap finns dels ett kommenterande material till kunskapskraven, dels ett bedömningsstöd som utgår ifrån en konkret uppgift inom kunskapsområdet demokrati. Bedömningsstöd inom kunskapsområdet demokrati Det här bedömningsstödet består av fyra delar: prov, bedömda autentiska elevsvar med tillhörande kommentarer, bedömningsmatriser och bedömningsprotokoll. Matriserna lyfter fram relevanta aspekter att ta hänsyn till i bedömningen och beskriver även progressionen i relation till de olika uppgifterna i provet. Skolmaterial Ekonomifakta har tagit fram ett antal skolmaterial som lämpar sig främst till nionde klass och gymnasiet. Här finns lektionsmaterial om varför ekonomin beter sig som den gör. Du kan också ladda ner en skrift som diskuterar hur det samhällsekonomiska kretsloppet hänger ihop. Detta går också att kombinera med Ekonomiprojektet som är ett fördjupningsmaterial. Har du lite tid över, eller vill ha ett roligt mellanspel under samhälls- eller ekonomilektionerna, rekommenderar vi Ekonomi-Jeopardy!

Företagsamheten Dela artikel: Den internationella handeln har betytt mycket för utvecklingen från fattigdom till välstånd. Handeln ökar välståndet på följande sätt: • Handeln gör det möjligt för konsumenter att köpa varor även där de inte kan framställas lokalt. Kronofogden Skuldkollen är ett verklighetsnära lektionsmaterial som består av två färdigplanerade lektioner. Kärnan i materialet är filmer där eleverna får kunskap genom att diskutera och reflektera över sin egen privatekonomi och de val de dagligen gör. Filmerna varvas med faktabilder och övningar och det finns extramaterial i form av en ordlista och fördjupningsuppgifter. Lärarmanus finns som stöd till dig som håller i lektionen.

Lektion 1: Vad är reklam? - Media Smart Lektionen syftar till att låta eleverna fundera över vad reklam är och i vilka sammanhang man möter den. Målet är att få eleverna att se att det finns olika typer av reklam och vad reklam fyller för funktion i samhället. I lektionen går vi igenom de olika budskapskategorierna; reklam, nyheter och information och deras olika syften. Vem blir Årets sexist 2013? 2013 var sexism en nyhet. Vi såg mönstret upprepas gång på gång: Ett klädföretag, en vit välbärgad manlig krögare eller ett danskt monster väljer att marknadsföra sig med hjälp av grov sexism. Bilderna orsakar en skitstorm i sociala medier. Gammelmedia beskriver skitstormen.

Världskartan - Sakerhetspolitik.se Världskartan visar ett urval av ett antal konflikter som är aktiva runt om i världen. Vid varje ingång finns en sammanfattning och en fördjupande del som beskriver bakgrunden till varje konflikt. Du finner även fakta om landet, information om svenska internationella insatser och länkar till andra webbplatser där du kan få ytterligare fakta. Kvinnor och män i medier - Barn, unga och medier Diskussionen om hur kvinnor och män presenteras i medier har pågått i decennier, inte bara i Sverige utan även internationellt. När man tittar på frågor som rör medier och ojämställdhet handlar det både om en skev könsrepresentation, dvs. förekomsten av män respektive kvinnor, och om stereotypa skildringar av könen. Sedan 1995 finns en gemensam internationell FN-överenskommelse om att arbeta för jämställdhet i medier, den så kallade Pekingplattformen. Där förbinder sig Sverige och 186 andra stater att arbeta för att öka representationen av kvinnor i medierna, att aktivt motverka stereotypa könsskildringar, samt att ge kvinnor större tillgång till medier. Mer om Pekingplattformen

Studiematerial Det pedagogiska materialet är indelat i två olika nivåer: grundläggande och fördjupande. Materialet är gratis, kan beställas i klassuppsättningar och hålls ständigt aktuellt. Allt tryckt material finns också som pdf och kan laddas ner för eget bruk. Till materialet finns frågor och övningar.

På nätet och framför tv:n - Media Smart Denna lektion låter eleverna själva fundera över och arbeta med hur och på vilket sätt de konsumerar media och reklam under en kväll. Det kommer att ge dig som pedagog en inblick i elevernas medievardag och kan vara ett bra verktyg för dig när du arbetar med reklam, media och källkritik. Denna lektion inleds med en ”flipp”/hemuppgift och den bör delas ut och genomföras innan ni arbetar med lektionen (läs mer om flippen under steg 1). Denna uppgift kräver lite av eleverna, men ska inte kännas tung eller tvångsmässig. Du kan också låta eleverna under lektionstid fundera över vilka sajter och vilka sociala medier de använder under en vanlig kväll.

Related: