background preloader

Så funkar riksdagen

Så funkar riksdagen
Rätten att rösta är en förutsättning för demokrati. När vi röstar väljer vi vilka partier och personer som vi tycker bäst företräder våra åsikter i riksdag, kommun, landsting och i EU-parlamentet. Olika frågor bestäms på olika nivåer. Foto: Lars Brundin, TT. Under många år var det mycket små grupper i samhället som hade rätt att rösta till riksdagen. Förmögenhet, inkomst och kön avgjorde om man fick rösta eller inte. Foto: Riksdagens arkiv. I dag får alla som är 18 år och svenska medborgare rösta i riksdagsvalet. Foto: Melker Dahlstrand. Att få uttrycka sina tankar och känslor är en mänsklig rättighet och en central del av demokratin. Foto: Jonas Ekströmer, TT. Tryckfrihet är också en demokratisk rättighet. Foto: Roger Turesson, TT. Genom offentlighetsprincipen har vi stora möjligheter att följa vad riksdag, regering och våra myndigheter gör. Foto: Stefan Frank Jensen, TT. Foto: Fredrik Sandberg, TT. Foto: Berit Roald, TT. Någon har sagt att demokratin måste erövras varje dag. Bild 1 av 9 Foto:

Studiematerial Ska ni arbeta med demokrati och riksdagen i skolan? Beställ gärna våra broschyrer, eller ladda ner dem som pdf. Riksdagen erbjuder studiematerial för olika kunskapsnivåer. Materialet kan beställas i klassuppsättningar och hålls ständigt aktuellt. Studiematerialet är helt kostnadsfritt. Grundläggande Om riksdagens roll i samhället och om hur det går till när lagar stiftas. Riksdagen – en kort vägledning Ett studiehäfte som på ett enkelt sätt beskriver riksdagens roll i samhället. Riksdagen – en kort vägledning(pdf, 2 MB)Riksdagen - en kort vägledning, arabisk version(pdf, 3 MB) Affisch: Från förslag till lag Affisch i A2-format som beskriver hur det kan gå till när en lag stiftas. Affisch: Från förslag till lag(pdf, 116 kB) Ingen kostnad Fördjupning Material med fokus på demokratins genombrott, riksdagens roll i samhället, hur individen påverkas av riksdagens beslut och individens demokratiska möjligheter att påverka i samhället. Ja, må den leva! Ja, må den leva! Riksdagen i samhället Ingen kostnad

Redigeringens makt Bildens makt kan vi ana i dramatiska nyhetsreportage, men redigeringens betydelse är inte alltid lika lätt att upptäcka. Ett och samma råmaterial kan redigeras på så olika sätt att berättelsen blir helt förändrad. Konflikten mellan israeler och palestinier har pågått i decennier och fördjupas när medier skildrar konflikten på olika sätt. Producenterna bakom UR:s tv-serie Medialized filmade i Israel och på Gazaremsan i tre veckor. <h3>Videospelaren kräver att JavaScript är aktiverat. Spela hela programmet Medialized Your place or mine? Klippet är hämtat ur programmet Your place or mine? I klippet ovan ser vi materialet klippt ur pro-israeliskt perspektiv. Klippet är hämtat ur programmet Your place or mine? I nästa sekvens har samma material klippts ihop till en pro-palestinsk film. Vilken film är egentligen den "sanna"? Klippen är hämtade ur Medialized: Your place or mine? Läs mer om konflikten

Lever lortsverige? (1959) - Filmarkivet Ett indignerat socialreportage om lortsverige. Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas Regissören Torgny Wickman var 24 år gammal när han 1935 grundade produktionsbolaget Ellwe-Film. Kortfilmerna Ögat ser och Det glömda rummet från 1960 kallas socialreportage, men Ögat ser om vår syn lyfter fram produkter från färgindustrin, medan Det glömda rummet om våra toaletter och badrum var beställd av Gustavsberg. Med filmer som Kyrkoherden från 1970 och Anita - ur en tonårsflickas dagbok från 1973 kom Torgny Wickmans namn att förknippas med den gladporr eller mjukporr som vid den tiden visades flitigt på svenska biografer runt om i landet. Efter ett par försök i thrillergenren slutade Torgny Wickman att göra långfilm i slutet av 1970-talet.

Val 2018 - 8 sidor Över en miljon röstberättigade svenskar röstade inte i förra valet, enligt SCB. Det var bland annat unga, utrikesfödda och personer med funktionsnedsättning. Dessa grupper sammanfaller med grupper där många har svårt att läsa. Här delar vi med oss av tips för att fler ska få möjlighet att delta. Alla ska ha möjlighet att läsa på inför valet För den som har svårt att läsa text är vägen fram till valurnorna full av hinder. Valdeltagande ska inte begränsas av svårigheter att läsa Om alla kan läsa valinformation och nyheter på sitt sätt och förstå innehållet får alla samma förutsättningar att delta i valet. Vi vill uppmuntra politiker, journalister, bibliotekarier, lärare, läsombud och alla andra som möter väljare med lässvårigheter att använda de verktyg som finns för att alla ska kunna läsa på sitt sätt inför valet, som till exempel lättläst, teckenspråk, punktskrift och text till tal. Tänk på att alla är väljare – även mellan val

Ideologier med koppling till riksdagens politiska partier För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

Valet 2014 På denna sida hittar du pedagogiska lärresurser som du som elev eller pedagog kan använda i lärandets tjänst. Du kommer hitta filmer, länkar, bloggar, twitterflöden, böcker och mycket mer. Sidan har fyra övergripande kategorier som du hittar i menyn ovanför denna text. I 100 politiska år hittar du resurser som behandlar politiska frågor som format det svenska samhället de senaste 100 åren. I EU-fliken hittar du allt som har med EU-parlamentsvalet, förändringar i och med Lissabonfördraget, hur EU fungerar m.m. Fliken riksdagsval innehåller material som beskriver hur det svenska valsystemet fungerar, vad det är vi röstar till och information om de politiska partier som ställer upp i valet till riksdagen. I Mediebruset hittar du resurser som speglar den pågående valdebatten med allt vad propaganda, åsikter, skandaler och debatter heter.

Här är årets alla valaffischer | Dagens Media Under veckan har riksdagspartiernas lanseringar av valkampanjer avlöst varandra – och alla partier har nu levererat budskapen de hoppas ska göra dem till vinnare i årets val. Här är resultatet av de 340 miljoner kronor som partierna beräknas ha lagt på sina reklambudgetar. Den senaste veckan har varit något av en högsäsong för riksdagspartierna vad gäller lanseringar av valaffischer och filmer. Med en dryg månad kvar till valet har nu alla partier levererat reklammaterialet som de hoppas ska lotsa dem till goda valresultat i september. Många tunga reklambyråer i Sverige avböjer att samarbeta med politiska partier, som Dagens Media tidigare berättat om. En undersökning visar dessutom att den negativa inställningen till politisk reklam ökat ganska rejält de senaste åren. Miljöpartiet Ordet "Nu" står i fokus, och det är ingen tvekan om vad som syftas. Centerpartiet Moderaterna Moderaterna kavlar upp armarna inför valspurten, med partiledarens bestämda och självsäkra uppsyn i svartvitt manér.

Sveriges politiska utveckling – Arbetsmarknadens parter by Joel Tedgård on Prezi

Related: