background preloader

Start - riksdagen.se

Start - riksdagen.se

Politiska Partier Så funkar riksdagen Virtuellt riksdagsbesök Genom att använda virtuella rundvandringen samtycker du till att cookies används. Inga personuppgifter sparas.Mer om cookies Värt att veta 8 partier finns i riksdagen349 folkvalda ledamöter beslutar i olika frågorTalmannen leder riksdagens arbete15 utskott förbereder riksdagens alla förslag till beslut2014 är nästa riksdagsval I riksdagen finns det många ord som kan vara svåra. För alla akademiker I Akademikernas a-kassa | Akademikernas a-kassa Människor för ändring: Selma Lagerlöf - jämlikhet För hundra år sen hade kvinnor varken rösträtt eller samma rättigheter i övrigt som män. Men det fanns medborgare som krävde förändring, en av dem var författaren Selma Lagerlöf. Hon vägrade anpassa sig och trotsade konventioner på många sätt. I dag har kvinnor och män rösträtt på lika villkor, men är samhället jämlikt? EU-minister Birgitta Ohlsson berättar hur Selma Lagerlöf gjort det möjligt för henne att kunna vara politiker i dagens samhälle. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Valet 2014 På denna sida hittar du pedagogiska lärresurser som du som elev eller pedagog kan använda i lärandets tjänst. Du kommer hitta filmer, länkar, bloggar, twitterflöden, böcker och mycket mer. Sidan har fyra övergripande kategorier som du hittar i menyn ovanför denna text. I 100 politiska år hittar du resurser som behandlar politiska frågor som format det svenska samhället de senaste 100 åren. För enkelhetens skull väljer vi här att göra nedslag i fyra årtal så att du på ett ungefär kan placera händelserna i tid. I EU-fliken hittar du allt som har med EU-parlamentsvalet, förändringar i och med Lissabonfördraget, hur EU fungerar m.m. Fliken riksdagsval innehåller material som beskriver hur det svenska valsystemet fungerar, vad det är vi röstar till och information om de politiska partier som ställer upp i valet till riksdagen. I Mediebruset hittar du resurser som speglar den pågående valdebatten med allt vad propaganda, åsikter, skandaler och debatter heter.

AFA Försäkring: Startsida - AFA Försäkring För barn med föräldrar i häkte, fängelse eller frivård - Kriminalvården Liberala ungdomsförbundet KDU – Kristdemokratiska Ungdomsförbundet Sverigedemokraterna - Det Sverigevänliga partiet Miljöpartiet de gröna Det demokratiska systemet i Sverige Regeringsformen, som är den grundlag som bestämmer hur Sverige styrs, inleds med meningen "All offentlig makt i Sverige utgår från folket". Det innebär att alla beslut som fattas på olika nivåer i samhället ska grunda sig i åsikter och intressen hos invånarna i Sverige. Västra riksdagshusetFoto: Melker Dahlstrand I Sverige fattas beslut på tre olika politiska nivåer. De nivåer som finns är kommunerna, landstingen/regionerna och staten. I och med att Sverige är med i den Europeiska unionen (EU) finns det också en beslutsnivå över staten. I en demokrati är det viktigt att det finns inbyggda kontroller för att undvika korruption och maktmissbruk. Staten Staten utgörs av riksdag, regering och cirka 400 statliga verk, bolag, nämnder och myndigheter (de statliga myndigheterna). Sveriges riksdag Sveriges riksdag är Sveriges parlament som stiftar lagar. Sveriges regering Regeringen har den verkställande makten. De statliga myndigheterna Rättsväsendet Foto: Colourbox Kommuner PolisbilFoto: Klas Eriksson

Related: