background preloader

Institutet för språk och folkminnen - Institutet för språk och folkminnen

Institutet för språk och folkminnen - Institutet för språk och folkminnen

http://www.sprakochfolkminnen.se/

Related:  SpråkSpråkSpråketSpråksociologiSpråk & grammatik

”Shoo bree” – så når man inte förortsborna Min familj flyttade till Sverige på 90-talet, till Malmö, och vi har alltid bott i mindre rika områden. När jag var fyra år började jag känna mig annorlunda. Jag ville ta plats, synas, höras. Jag var frustrerad över att jag pratade perfekt svenska men ändå inte var blond och blåögd och hade ett namn som få kunde uttala.

Unga uppfinner egen språkvärld med mobilerna OMG! Alla dessa kryptiska förkortningar, slangord och smileys – utarmar de inte språket?Många förfasar sig över ungas sms- och chattspråk. Men forskning visar att det går utmärkt att röra sig mellan olika språkliga världar.Samtidigt minskar läsförståelsen när det ­gäller djupare texter. DN följde några niondeklassare i Malmö – och deras mobiltelefoner. Fåtöljlingvistik: jävla göteborgare Fåtöljlingivstiken – armchair linguistics, som det heter i internationella sammanhang – har länge varit illa ansedd. Tanken går till en tillbakalutad, grånad professor, som sitter med pannan i veck och halvsover. Han orkar inte undersöka faktiskt språk, utan funderar och vänder och vrider på en eller annan språklig konstruktion, som möjligen bara finns i hans eget huvud – introspektion kallas metoden.

Jämställdhet allt viktigare för språkvårdarna I talrika mejl till Språkspalten – tack för dem! – åberopas gärna någon överordnad språkriktighetsprincip som logik, hävdvunnet bruk eller närhet till talet. Sådana principer diskuteras självklart också av professionella språkvårdare vid Språkrådet eller redaktionen för Svenska Akademiens ordlista. I ”Språkriktighetsboken”, utgiven 2005 av Svenska språknämnden, anges sex utgångspunkter för värdering av olika uttryckssätt: etablerat bruk, språkbrukarnas attityd, experternas inställning, systemenlighet, skriftspråkstradition och hur väl ett uttryck ”fungerar i olika kommunikativa sammanhang”. Den sista punkten kallas också den funktionella normen, och har väglett svensk språkvård sedan 1800-talets slut.

326 (Svenskt dialektlexikon : ordbok öfver svenska allmogespråket) Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - K ... << prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >> Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Språkfrågan: Ibland saknas verkligen ord Alla saker som tillverkas och säljs måste naturligtvis heta något. Men hur är det med de små pappersbitarna från hålslaget? Här finns utrymme för att hitta på egna ord, liksom för att beteckna en mängd olika fenomen. Efter ett föredrag för några år sedan fick jag en fråga formulerad på följande sätt: Det finns ju mängder av ord, men så finns det saker som inte heter något, till exempel de här små vita pappersbitarna som blir över när man använder ett hålslag. Det jag undrar är om det finns många sådana här saker som inte heter något. Den frågan hade jag aldrig fått tidigare, och jag tittade mig oroligt och resultatlöst omkring efter exempel på saker som inte heter något.

Rikssvenskans rötter Det är kanske inte helt lätt att förstå att de svenska dialekterna egentligen är äldre än det svenska riksspråket. Men någon gemensam talad svenska fanns knappast på medeltiden. Först på 1600-talet hände någonting. Då kan vi se de första exemplen på talad rikssvenska som används i vissa kretsar i Stockholm. Det är ingen tillfällighet att det är just där. Göteborgska ångar av sex och service Den göteborgska dialekten verkar göra succé bland svenskarna. I en undersökning av Com Hem svarar fyra av tio av nära 2 600 tillfrågade ”ja, helt klar” eller ”ja, kanske” på frågan om dialekten har betydelse hos den du talar med i kundserviceärenden. Mest populär är göteborgskan - som gillas bäst av elva procent. I maj i fjol visade en Sifo-undersökning att svenskarna också anser att göteborgskan är landets sexigaste dialekt, tätt följt av norrländska.

Related:  Nationella minoriteterSpråk