background preloader

Berättelser från vikingatiden

Berättelser från vikingatiden
Related:  VIKINGARVikingatiden

Filmer vikingatiden Filmerna nedan ingår i studiematerialet för sfi. Filmerna är avsedda att ge ökad kunskap och förståelse av vikingatiden, men kan också användas för kommunikativa språkövningar i skolan. I studiematerialet för sfi ingår manus, samt förslag på frågor och övningar till kortfilmerna. De studerande arbetar i par eller i små grupper med frågorna och övningarna. 1. Se filmen 2. Se filmen 3. Se filmen 4. Se filmen 5. Se filmen 6. Se filmen 7. Se filmen 8. Se film A Se film B Ladda ner Vikingar – ett studiematerial för sfi Ladda ner studiematerialet för Sfi (Pdf 5003 Kb) » (4,89 MB pdf) Du behöver Acrobat Reader för att öppna PDF-dokumenten »

Spela Historia - Vikingatiden 1 timme sedan: Någon fick alla rätt på nivå 2. Lätt (Del 2) som tog 1 minut. 1 timme sedan: Någon hade problem på nivå 2. Lätt (Del 2) som tog 51 sekunder. 1 timme sedan: Någon fick alla rätt på nivå 1. Lätt (Del 1) som tog 50 sekunder. 1 timme sedan: Någon hade problem på nivå 1. 1 timme sedan: Någon hade problem på nivå 1. 2 timmar sedan: Någon fick alla rätt på nivå 2. 2 timmar sedan: Någon fick alla rätt på nivå 1. 4 timmar sedan: En elev hade problem på nivå 1. 6 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 1. 2017-04-09 07:49: Någon fick alla rätt på nivå 1. Vad kan du om Vikingatiden? Här får du tränar på frågor som har med Vikingatiden att göra. Nivå 1, 2 Flervalsfrågor - På varje nivå får du upp till tio frågor med eller utan bilder, video och ljud. Beräkning av kunskapspoäng Varje avklarad nivå ger 1 kunskapspoäng i detta spel. Spelinfo Det finns totalt 3 kommentarer om detta kunskapsspel.

Vikingapyssel och kalas | Goodies Utklädning: Kom i vadmal och vikingahorn. En säck i säckväv med hål för huvud och armar är en utmärkt klädsel. Ett stort skärp i midjan, sandaler och en vikingahjälm avslutar det hela. Vikingaborg Vikingaborg Det här behöver du:- Tjock kartong eller plywood- Penna, nål och tråd- Lim som kontakt- eller smältlim- Sand eller sågspån- Grön plakatfärg med pensel- Gamla dagstidningar- Tejp- Unga Faktas vikingamodellhus Du kan använda Unga Faktas vikingamodellhus för att bygga en vikingaborg. Här till höger ser du en bild på hur en vikingaborg kunde se ut. Mät upp en bit kartong eller plywood som är 90 X 90 cm. Dra streck från hörn till hörn så att du får ett kryss över plattan. Blanda grön plakatfärg med sand eller sågspån och måla hela plattan utom murens utsida. Rita upp fyra vägar som möts i mitten av borgen.

Vikingatiden, en lärobok för svensk grundskola Varför en lärobok om vikingatiden? Förord Bakgrunden till den här historieboken är en artikel i DN 2015 om att det fattas kvinnor i moderna historieböcker. Det var så illa att det fanns fler namngivna manliga nazister i en bok, än det fanns kvinnor. Källa: (betalartikel numera, otroligt synd, men se gärna filmklippet på sidan) Detta fick mig att tänka till. Den här läroboken är den första i en planerad serie av historieböcker. Bokens innehåll är ämnesövergripande och för att underlätta finns en liten färgkodning överst på varje kapitelsida som visar vilket ämne som täcks av kapitlets innehåll. Färgkoder Röd Historia Grön Geografi Blå Religion Gul Samhällskunskap Orange Svenska Svart Teknik Brun Slöjd Grå Bild och Musik Böckerna släpps under CC 3,0 licens vilket i korthet innebär att du kan göra vad du vill med innehållet förutom att själv tjäna pengar på det.

Vikingar, Världsbilden Innan kristendomen kom till Skandinavien dyrkade vikingarna asagudarna. Dessa var människolika på många sätt. De kunde gräla, slåss och göra fel. De kunde till och med bli dödade. Men de var alla mycket kraftfulla och varje gud var beskyddare av ett visst område. I trädets grenar fanns olika världar: Gudarnas hem Asgård, människornas värld Midgård, dödsriket Hel och oknyttens rike Utgård. Klicka på trädets grenar eller på länkarna nedanför - res till de olika världarna för att se vad som finns där! I trädets grenar • Asgård • Hel • Hvergelmer • MidgårdMimers Brunn • Urdarbrunnen • Utgård

Vikingaby Vikingaby Klipp ut mallarna, färglägg och vik enligt beskrivningarna. Vill du ha flera hus är det bara att skriva ut mallarna flera gånger! Om du vill kan du också använda dem för att rita helt egna hus. Klistra ihop delarna vid flikarna, montera dem gärna på en lite stadigare pappskiva. Träden på bilden är grönmålad vitmossa. Om du klickar på bilderna nedanför laddar du hem mallarna. För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader.

Spela Vikingatiden 6 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 1. Vikingar 1 som tog 13 minuter. 8 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 4. Nivå 4 som tog 2 minuter. 9 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 3. Nivå 3 som tog 1 minut. 11 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 2. 12 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 1. 36 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 1. 55 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 1. 1 timme sedan: Någon fick alla rätt på nivå 4. 1 timme sedan: Någon fick alla rätt på nivå 4. 1 timme sedan: Någon hade problem på nivå 1. Spelet riktar sig mot åk 4-6 och handlar om vikingatiden. Klicka på rätt svarsalternativ. Nivå 1, 2, 3, 4 Flervalsfrågor - På varje nivå får du upp till tio frågor med eller utan bilder, video och ljud. Beräkning av kunskapspoäng Varje avklarad nivå ger 1 kunskapspoäng i detta spel. Recensioner Ytterligare spelinformation Rapportera Det finns totalt 40 kommentarer om detta kunskapsspel.

Formativa arbetssätt för engelskundervisningen Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna. Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Den absolut bästa länksamlingen är gjor av IT-mamman, men även den på IKT-skafferiet är väldigt bra. Sen finns detta tydliga ark för att hitta verktygen som passar för att ställa frågor och få snabb återkoppling på lärandet. Nedan har jag kategoriserat mina länktips efter rubrikerna muntligt (gäller både tala och samtala), skriftligt, lyssna, och läsa, men även grammatik och ordinlärning då det är centralt i språkinlärningen, samt övrigt: Muntligt För muntligt kan man testa Mystery Skype, Silent viewing eller att spela in sig själv på diverse program på datorn är kul, som Quicktime eller iMovie om man har tillgång till surfplattor. Här finns ett inlägg om att göra egna podcasts.

Kungaboll Kungaboll Det här behöver du:- 2 st tvättsvampar- 5-6 st gummiband- 3 st pingisracket eller gör du 3 st egna racketar ReglerMan kan vara hur många som helst, men det är bara tre stycken som spelar samtidigt. Man står tre stycken i en ring och slår bollen till varandra.Man måste inte slå till samma person hela tiden, man kan väljer själv vem man vill slå till. Spelarna ökar långsamt takten. När en person till slut missar bollen så åker han/hon ut och en annan spelare kommer in. Till slut är det bara två personer kvar och de ska spela mot varandra. Hur man gör bollenDu tar tvättsvamparna och lägger ihop dem. Kristendomen Skandinavien var ovanligt på så sätt, att man där fortfarande höll fast vid sin asatro, medan resten av Europa var kristet. Många kungar i andra länder skyllde vikingarnas våldsamma beteende på just deras religion. Omkring år 825 hade den franske munken Ansgar landstigit på Björkö och börjat undervisa folk där i den kristna läran. Han var vad man kallar en missionär. En annan missionär hade inte lika stor tur. Det var praktiskt för vikingarna att bli kristna. Norges kung Olav Tryggvesson införde kristendomen i sitt land, samt på Grönland och Orkneyöarna. De gudabilder som användes i de gamla riterna fick inte stå framme synliga, utan gömdes undan i ett litet specialrum i huset. Kristna vikingar övertalar De kristna missionärerna var ofta ensamma och fick lita till sin vänlighet och övertalningsförmåga. Kung Olavs missionärer reste runt i grupp, och hette Eyvind huggorm, Trond skelögde, Berse den starke, Kettil den höge, Sigurd dolk och Grotjard den raske. Kristendomen i Sverige

Matriser och planeringar för formativt arbete i klassrummet – konkreta exempel | specialpedagogen Formativ bedömning är en väsentlig del av ett inkluderande förhållningssätt i undervisningen. Det är också en väsentlig del av en datorbaserad undervisning där eleven förväntas producera under lektionstid istället för att passivt lyssna. För att åstadkomma ett sådant arbetssätt krävs matriser och planeringar av olika slag så att eleven blir förtrogen med vad som förväntas och hur arbetet kommer att bedömas. Undervisar du i 1:1-baserad undervisning så att eleverna har datorer är det ännu bättre, då kan du samla alla matriser och planer i ett enda dokument som du delar med eleven så att ni kan systematisera arbetet med att titta igenom uppgifter och matriser för att höja resultaten. Här är några exempel på matriser och arbetsplaner att använda för att hjälpa eleven att bearbeta sitt eget arbete och göra det bättre. Betygsmatris skriftlig produktion (på svenska). Betygsmatris skriftlig produktion (på engelska). Kunskapsmatris för muntliga seminarier. Individuellt arbete i engelska.

Kväde Kväde Skriv en dikt som uttrycker något du vill uppmärksamma. Det kan vara när du gjorde det där supermålet i fotbollen. En riktig viking förväntades kunna dikta en rytmisk berättelse för att beskriva en händelse i samma ögonblick som den ägde rum. Vikingen komponerade kväde när ett tillfälle var värt att uppmärksammas. Att vara krigare och samtidigt poet betydde att vara fullkomlig i vikingakretsar. En krigare som besegrats kunde vända sig till sin motståndare och kväda ett stycke som var en kommentar till det som hände just då. ”Nu du mig dräptmed vapen arga.Icke något aggjag mot dig hyser.Med glädje mitt hjärtaklingan omfamnar.” Det var ett storartat sätt att sluta sina dagar på.Men ibland blev motståndaren så rörd att han lät bli att döda den poetiske vikingen. Man kunde också göra kväden om gudar och stora hjältar. Det kan du också göra. Skriv ett 6 – 12 radigt kväde. Du kan tänka på att det inte finns några exakta regler för hur ett kväde ska se ut.

Related: