background preloader

Grammatik

Facebook Twitter

Grammatik – svenska.se. Grammatik med språklaboration i Svenska 2. (Uppdaterat 2018-04-05) Första gången jag hade detta moment gjorde jag på ett liknande sätt med presentationer, filmer och övningar om ordklasser, nominalfraser och satslära samt en avslutande språklaboration, där eleverna fick undersöka en egen text med hjälp av sina nyvunna kunskaper.

Grammatik med språklaboration i Svenska 2

Detta beskrev jag i inlägget Grammatiklaboration - svårt, men upplysande. Där länkar jag också till inläggen av Katarina Lycken Rüter och Charlotta Aspelin, vilkas upplägg jag har inspirerats av och anpassat vidare. Då fann jag att laborationen var både lärorik för eleverna och en tydlig examinationsuppgift, men att de hade behövt befästa sina begrepp bättre, för att kunna använda dem i sina analyser. Sedan dess har jag varje år gått igenom och ytterligare anpassat hela mitt material samt kompletterat arbetsområdet med ett grammatikprov.

Syftet med ett prov är dels att få ett större bedömningsunderlag, dels att höja motivationen att lära in de grammatiska begreppen. Vecka 2. Grammatikövningar för skolan. Här kan du som är svensklärare eller annan språklärare kan ladda ner grammatikövningar att göra med dina elever på Grammatikdagen.

Grammatikövningar för skolan

De flesta av övningarna kan anpassas till både äldre och yngre elever. (Pst. Du kan förstås göra övningarna även om du inte är lärare eller går i skolan. "Mad libs" på svenska – ordklassberättelser. “Mad libs” är en populär språklek i USA, som går ut på att man skapar små berättelser genom att fylla i luckor i en text.

"Mad libs" på svenska – ordklassberättelser

Här har vi skapat några svenska versioner. Ladda ner, skriv ut och testa! Så här fungerar det: En person har pappret med berättelsen på. Personen frågar en annan person efter ord att fylla luckorna med, genom att ange ordklasserna som efterfrågas. När alla luckor är fyllda läser ledaren upp berättelsen. YouTube. YouTube. Därför har sfi-elever svårt att fixa biffen. I december upptäckte jag att jag kunde leva på mitt författarskap, hoppade av lärarjobbet på sfi och bestämde mig för att leva det jag trott var drömmen.

Därför har sfi-elever svårt att fixa biffen

Tre månader senare ringde jag, full av abstinens, upp min chef: ”Jag måste få undervisa!” Det hade gått för långt. Jag hade suttit i min soffa och lirkat med min sambo: ”Ska jag berätta en grej om hjälpverb? Bara en liten grej?” ”Sök hjälp”, var min sambos svar. ”Eller gå till någon som faktiskt behöver information om hjälpverb.” Frågan jag får på släktträffarna, ”Vad sysslar du med nu för tiden?” Ämnena mina elever vill dryfta är som karameller: ”Vad betyder utan?” Ordföljd i huvudsatser och bisatser - För studenter - Umeå universitet. Svenska språket följer bestämda regler för ordföljden i huvudsatser och i bisatser.

Ordföljd i huvudsatser och bisatser - För studenter - Umeå universitet

Därför kan man skapa särskilda satsscheman som visar i vilken ordning orden oftast kommer. File_download. Käraste, finaste, bästa! - gd.se. Överdrivet, skrytsamt och självgott, tycker somliga.

Käraste, finaste, bästa! - gd.se

Eller bara irriterande, fult och tramsigt. Bästa kollegan innebär ju att de andra kollegorna är sämre, invänder någon. Taskigt mot den andra systern att skriva Kalas hos finaste syrran som fyller 35! Det stämmer att superlativ som finast och bäst i vanliga fall förutsätter en jämförelse. Om något är bäst finns, uttalat eller underförstått, något som är mindre bra. Men på Facebook verkar superlativen ha förlorat det mesta av sin jämförande betydelse. Även grammatiken har förändrats. Vid sidan av dessa har det funnits enstaka jämförande uttryck där den, det eller de har fallit bort: Han vann (det) högsta priset. Grammatik - Ordklasser och fraser - Google Slides. Nykomling i stängd ordklass skapar öppet bråk. Min kollega stormar in i lärarrummet med en fråga. – Ett jävla snack om öppna och stängda ordklasser i dag!

Nykomling i stängd ordklass skapar öppet bråk

Vad är grejen? En öppen ordklass är en ordklass som välkomnar nya ord med öppna armar. Vill du göra verb av ordspelet Ruzzle – varsågod, fritt fram att påstå att du ska ruzzla! Har du en härlig känsla av att få vara dig själv på pridefestivalen – gör ett adjektiv vetja, och känn dig prajdig! Typiska öppna ordklasser är verb, adjektiv och substantiv. Det obotliga verbala viruset. Min mamma brukar säga att om jag svär för ofta så försvinner kraften – orden blir nötta och kantstötta av att upprepas.

Det obotliga verbala viruset

Grammatik i Svenska 2. Under våren genomförde jag ett grammatikmoment med min N-tvåa som jag tycker föll väldigt väl ut.

Grammatik i Svenska 2

Så här gjorde jag: Målbild Jag började med att försöka konkretisera för mig själv vad det är eleverna ska kunna göra, utifrån det som står i det centrala innehållet och kunskapskraven, och hur de ska kunna visa att de kan göra detta. Jag tänkte på de resonemang som förs i lärarmaterialet till NP i Svenska 3, där vad som menas med ett rikt och varierat språk diskuteras. Kanske kunde man använda den texten som målbild: att eleverna skulle förstå vad som där sades?

Hur skulle eleverna kunna visa sina kunskaper på området? Lärka - LÄR språket via KorpusAnalys. Vem älskar grammatik?: Tyst kunskap. Tomas Riad, professor i nordiska språk, menar att vi inte kan prata om språkets struktur om vi inte har gjort den tysta kunskapen hörbar.

Vem älskar grammatik?: Tyst kunskap

Vi kan använda språket, men vi kan inte prata om det utan grammatiska kunskaper. Han berättar hur den tysta kunskapen om grammatik kan utnyttjas i grammatikundervisningen och ger också flera exempel på färdighetsutvecklande grammatikövningar och övningar av problemlösningstyp. Från Grammatikdagen 2012.

Inspelat på Kulturhuset i Stockholm den 3 februari 2012. Vad är grejen med verbfras?