background preloader

Almanacka, kalender

http://www.blankettbanken.se/almanackor.html

Related:  Webbsidor Bra sakermodersmållärarresurser

Naturvetenskap och teknik tips Nu var det dags att prova 3% mjölk och 40% grädde. Vad händer i de båda tallrikarna? Blir det samma resultat? Varför? Varför inte? Lathund för att förstå – hjälp till självhjälp Semantik, fonologi, pragmatik, syntax, morfologi och språklig medvetenhet. Prosodisk talstörning, utvecklingsförsening av oralmotorik, generell språkförsening, ospecificerad störning av tal- och språkutveckling- ospecificerad. Listan kan göras lång!!!! Snurrar det hos dig lika mycket som hos mig när logopeden börjar förklara? Hur var det nu….? Jag ska försöka förenkla och förklara vad som har hjälp mig att förstå lite mer.

Ewas länkar för lågstadiet Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen. Fria Nationalencyklopedin Här hittar du korta förklaringar till alla NEs uppslagsord. Länkskafferiet montessorimaterial - Bollsporter Jag gjorde detta material till mina söner. Barnet ska plasera rätt boll på rätt plan/rink och sedan lägga rätt ordttext under. montessorimaterial - Terminologikort svampar Kort i svartvitt där barnen ska rita rätt del av svampen (den del som texten visar). Materialet innehåller 7 kort - svamp, hatt, ring, fot, strumpa, skivling och sopp.

Berättande Berättelser, foto och film Skapande och berättande har alltid haft en central roll i skolan. Nu kan finns det en mängd verktyg som gör att eleverna kan göra snygga och proffsiga produktioner. Om de sedan publicerar sina verk kan de nå en större publik än det egna klassrummet, det kan ge en större motivation för skolarbetet. Det blir viktigt på riktigt! Se också Webbpublicering för mer inspiration och tips. Språkutveckling och språkstörning Något förenklat går det att illustrera språkutvecklingen som en trappa. Det lilla barnet startar från de lägre stegen och går vidare uppåt. Varje trappsteg utgör en viktig del i barnets språkutveckling. Örat och munnen på bilden nedan illustrerar att det både finns en förståelse- och en uttrycksdel på varje trappsteg.

jlsu En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Hon skriver om ”fixed mindset” och ”growth mindset” som är två olika förhållningssätt till hjärnan och möjligheterna att utvecklas och lära sig. SVJ – lektionsplaneringar – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Passa på att läsa Roald Dahls bok SVJ nu när den har filmatiserats! En underbar berättelse med ett otroligt fantasifullt och innovativt språk! På RoaldDahl.com finns fantastiskt inspirerande lektionsplaneringar till hans böcker. Så även till SVJ. Såklart är det på engelska, men jag tog mig friheten att översätta delar av lektionsplaneringarna – det som är kopieringsunderlag – så att det går att arbeta med dem på svensklektionerna. (För övrigt är det ju toppen att ta in även på engelskan!)

Inspiration tema kroppen Kroppen är ett fascinerande arbetsområde som brukar tilltala de flesta elever! Här kommer en del material, inspiration och tips på aktiviteter om tema kroppen. Ur det centrala innehållet, Lgr 11 Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandlaföljande centrala innehåll:I årskurs 1–3 Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i Pedagogiska Planeringar! Efter att ha läst Dylan Wiliams bok nu det sista så blev jag sugen på att bläddra tillbaka i min gamla litteratur och märker att det finns många tankar som hänger ihop med de tankar som jag reflekterade kring när jag läst Att följa lärande. Säkert självklarheter för många men för mig är det viktigt att få sätta egna ord på mina tankar. Samla det jag läst, sett och hört och sammanfatta mina tankar. Slutpoängen i förra inlägget var att kanske fungerar de 5 nyckelstrategierna lika bra på oss lärare, för att höja lärarkvaliteten. Att höja lärarkvaliten var en viktig poäng av Dylans inledning ”vi måste hjälpa de lärare som redan tjänstgör i våra skolor att bli bättre om vi vill säkra vårt framtida ekonomiska välstånd”. Utdrag från mitt förra inlägg:

Går det att träna upp förmågan att skapa inre bilder? Anledningen till att träning av att skapa inre bilder skulle kunna vara en bra idé kan förklaras med en teori om hur förmågan att skapa inre bilder, minne och förståelse hänger samman (detta är en av många teorier som finns, men relevant för denna diskussion). Teorin kallas för “dual coding theory” (t.ex. Sadoski, Paivio och Goetz, 1991; Sadoski och Paivio, 2004) och innebär något förenklat att betydelser antingen får en inre representation med hjälp av ett verbalt system (med språk) eller icke-verbalt system (med t.ex. bilder eller känslor). Dessa två system kan arbeta antingen separat (som t.ex. när man läser utan att skapa inre visuella bilder), parallellt (t.ex. när man läser men har orelaterade bilder i huvudet), eller integrerat (när man läser/lyssnar och skapar inre bilder som hör till texten). Denna teori menar också att språk kan hjälpa till att skapa inre bilder, men också att inre bilder kan skapa språk.

Tio tips för en inkluderande skolstart Många barn och ungdomar är nervösa nu, inte bara pirr i magen utan kanske har de ångest inför omställningen från lov till skola. Hjälp dem att komma tillbaka genom att förbereda dem noga på vad som sker den närmaste veckan. Här är tio tips för att få elever som har en positiv inställning till skolan: 1. Att filma i skolan och berätta om olika ställen (receptionen, skåphallen, matsalen, klassrummen osv) och sedan skicka filmen till elever är ett effektivt sätt att förbereda och dämpa oro. Spela in dig själv och berätta vem du är! Petra Krantz Lindgren: Att sätta gränser med respekt (del 1 och 2) Hjälp, jag vill göra annorlunda! (del 1) ”Hur skall jag göra?! Jag vet verkligen inte hur jag skall få barnen att bry sig om mina gränser och behov utan att skälla på dem!” Mamman som satt mitt emot mig på mottagningen var djupt förtvivlad. Ett par dagar tidigare hade det plötsligt blivit helt uppenbart för henne att hon inte ville fortsätta prata med sina barn på det sätt hon gjort dittills.

Related: